Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli cu transportul si cazarea partenerilor nerezidenti

10-Iun-2010
13244

Administratorul firmei noastre pleaca in Spania, cu avionul de la Cluj, pentru negocierea unor contracte. Se intoarce in Romania, impreuna cu doi parteneri de afaceri, pentru semnarea unor documente.

Cheltuielile efectuate pentru aceasta deplasare sunt: bilet de avion dus-intors pentru administratorul firmei si cei doi parteneri straini, inchirierea unui autoturism pentru deplasarea de la Cluj la sediul firmei si retur, cheltuieli de cazare pentru cei doi, cheltuieli de protocol (masa).

Sunt deductibile aceste cheltuieli, ce documente justificative sunt necesare?

Raspuns
Cheltuieli cu transportul si cazarea partenerilor nerezidenti

In conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Titlul II, art. 19, profitul impozabil este definit ca fiind diferenta dintre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal. La suma obtinuta se adauga cheltuielile nedeductibile si se scad veniturile neimpozabile.

Din formula de calcul a profitului impozabil rezulta ca baza impozabila a impozitului pe profit se determina pornind de la veniturile si cheltuielile inregistrate de persoana juridica in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Contabilitate cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, dupa natura lor, in cheltuieli din exploatare, financiare si extraordinare.

Din punct de vedere fiscal, potrivit reglementarilor Titlului II din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cheltuielile se impart in trei grupe:

- deductibile
- cu deductibilitate limitata
- nedeductibile

Potrivit dispozitiilor art. 21, cheltuieli deductibile sunt acele cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare. Cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile sunt cheltuielile inregistrate cu realizarea si comercializarea bunurilor, prestarea serviciilor sau executarea lucrarilor.

Sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri, potrivit dispozitiilor art. 21, alin. (2), lit. e) si cheltuielile de transport si cazare, in tara si strainatate, efectuate pentru salariati si administratori, precum si pentru alte persoane fizice asimilate acestora.

In normele metodologice date in aplicarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, persoanele fizice asimilate se refera, dar nu limitativ la:

- directorii care isi desfasoara activitatea prin mandat, conform legii,
- alte persoane fizice asimilate administratorilor asa cum sunt prevazute de legea societatilor comerciale nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
- persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii, in situatia in care societatea suporta cheltuielile cuvenite acestora.

Calitatea de administrator rezulta din actul constitutiv al societatii sau contractul de administrare/mandat.

Delegarea sau detasarea salariatilor se dispune in scris de catre conducerea unitatii.
Administratorii trimisi in delegare sau detasare in tara sau in strainatate au dreptul sa primeasca un avans in numerar, stabilit in raport cu numarul zilelor de deplasare.

Acest avans nu poate fi mai mare decat totalul cheltuielilor de delegare sau de detasare pentru 30 de zile calendaristice.

Acordarea avansului si justificarea acestuia se fac in conditiile prevazute de reglementarile legale privind operatiunile de incasari si plati in numerar prin casieria unitatilor.

Justificarea sumelor acordate se face pe baza de documente, cu exceptia cheltuielilor pentru diurna, in termen de 3 zile de la inapoierea din delegatie.

Cheltuielile cu transportul, cazarea si inchirierea autoturismului pentru partenerii de afaceri, nu sunt cheltuieli deductibile pentru societate. Cheltuielile de aceasta natura sunt cheltuieli de delegare, care in mod normal sunt suportate de societatea straina.

In ceea ce priveste cheltuielile de protocol, acestea efectuate in scopul realizarii de venituri, potrivit dispozitiilor art. 21, alin. (3), lit. a) si sunt recunoscute in limita unei cote de 2%.

Baza de calcul la care se aplica cota de 2% o reprezinta diferenta dintre totalul veniturilor si totalul cheltuielilor inregistrate conform reglementarilor contabile, la care se efectueaza ajustarile fiscale. Astfel, din cheltuielile totale se scad cheltuielile cu impozitul pe profit, cheltuielile de protocol, cheltuielile aferente veniturilor neimpozabile, iar din totalul veniturilor se scad veniturile neimpozabile.

Cheltuielile de protocol reprezinta cheltuielile ocazionate de acordarea de cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri, efectuate in scopul dezvoltarii afacerii. Daca rezultatele societatii permit acest lucru, cheltuielile cu transportul si cazarea partenerilor straini pot fi considerate cheltuieli de protocol si deduse in limita de 2%.

Depasirea cotei de 2% reprezinta livrare de bunuri pentru care se colecteaza T.V.A. in situatia in care pentru bunurile respective s-a exercitat dreptul de deducere a taxei la momentul achizitiei.

Documentele justificative pentru cheltuielile efectuate de administratorul firmei sunt Ordinul de deplasare, Decontul de cheltuieli si Dispozitie plata/incasare.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016