Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli de protocol. Ce tratament fiscal se aplica?

13-Mai-2016
8375

In cele ce urmeaza, avem ca exemplu o societate care primeste o factura de protocol in valoare de peste 100 lei +TVA. Vom vedea in ce masura acest TVA poate fi considerat ca fiind deductibil (integral sau partial) daca societatea nu intocmeste si nu anexeaza acestei facturi un referat din care sa rezulte scopul actiunii de protocol si numarul de participanti. De asemenea, vom vedea cum procedam daca valoarea facturii este de sub 100 lei si care este regimul TVA in aceleasi conditii. Pentru cheltuielile de protocol societatea nu depaseste plafonul de 2%.

Indiferent de valoarea facturii, peste sau sub 100 lei, inclusiv sau exclusiv TVA, suma TVA deductibila poate fi dedusa, integral, in situatia in care achizitia respectiva este aferenta activitatii economice desfasurate.

Prin intocmirea referatului la care faceti referire este angajata raspunderea persoanei (salariatului) care se ocupa de organizarea unor astfel de actiuni si se aproba, de catre conducatorul societatii, suma achitata. Deci, desi nu este obligatoriu, referatul este o formalitate care se recomanda a fi indeplinita pentru justificarea cheltuielii de protocol efectuate chiar daca, intr-un an de zile, nu se depaseste plafonul de 2%. Aceiasi recomandare este valabila si in cazul in care valoarea facturii, inclusiv TVA, aferenta mesei de protocol este sub 100 lei. Suma de 100 lei este un plafon care se ia in considerare doar pentru cadouri, fara a se lua in considerare si in cazul meselor de protocol.

Plafonul de 2% se are in vedere doar in cazul impozitului pe profit, fara a se lua in considerare si in cazul taxei pe valoarea adaugata. Astfel, incepand cu anul 2013, exercitarea dreptului de deducere a TVA nu mai este conditionata de incadrarea in plafonul cheltuielilor deductibile la calculul impozitului pe profit.

Din anul 2013 tratamentul fiscal al cheltuielilor de protocol d.p.d.v. al TVA s-a modificat radical in sensul ca se supune taxarii doar diferenta care depaseste valoarea de 100 lei aferenta unui cadou oferit unui singur partener, persoana fizica, reprezentant al unei persoane juridice. Prin Codul fiscal, cadoul este definit drept ,,unul sau mai multe bunuri oferite gratuit.

Valoarea diferentelor insumate, aferente cadourilor acordate in cadrul unei perioade fiscale de raportare, reprezinta operatiune asimilata unei livrari de bunuri efectuate cu plata, dar numai daca valoarea unui cadou depaseste 100 lei, inclusiv TVA. Pentru valoarea totala a depasirilor, persoana impozabila care a acordat cadourile respective trebuie sa emita o autofactura prin colecteaza TVA la o baza de impozitare a TVA reprezentata de diferenta dintre valoarea cadoului oferit si suma de 100 lei, dar numai daca, pentru cadoul respectiv s-a exercitat dreptul de deducere a sumei TVA deductibile. In aceasta situatie, se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care bunurile au fost acordate gratuit, fara ca aceasta operatiune sa se efectueze la momentul intocmirii situatiilor financiare anuale, asa cum s-a procedat pentru anul fiscal 2011 si 2012.

Deci, trebuie retinut faptul ca suma de 100 lei se refera doar la cadourile oferite in cadrul actiunilor de protocol, fara a se referi la tratatiile efectuate in cazul unei astfel de actiuni, de exemplu, o masa la restaurant. Servirea mesei la restaurant nu poate fi de natura unui cadou deoarece se incadreaza in categoria serviciilor de alimentatie publica. In acest caz, servirea mesei la restaurant reprezinta o prestare de servicii efectuata cu titlu gratuit. In situatia in care aceste actiuni de protocol sunt realizate in scopuri legate de activitatea economica a persoanei impozabile, valoarea serviciilor respective nu reprezinta operatiune asimilata unei prestari de servicii cu plata conform prevederilor art. 271 alin. (4) lit. b) din Codul fiscal astfel incat sa fie obligatorie colectarea TVA prin emiterea unei autofacturi.

Din acest motiv, pentru aceste servicii gratuite se exercita integral dreptul de deducere a TVA, fara ca suma TVA sa fie limitata la deducere in situatia depasirii plafonului in care aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

In concluzie, suma TVA deductibila aferenta serviciilor prestate gratuit prin oferirea unei mese la restaurant nu poate fi dedusa in situatia in care nu se poate justifica faptul ca aceste cheltuieli sunt efectuate in legatura directa cu activitatea firmei care le-a inregistrat in evidenta contabila si fiscala.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016