Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli de protocol deductibile: exemple detaliate

16-Aug-2024
20596
Cheltuieli de protocol deductibile: exemple detaliate

Indiferent de compania pe care o detii, microintreprindere sau firma care plateste impozit pe profit, cu siguranta stii deja ca poti apela la activitatea de protocol ca strategie prin care mentii sau consolidezi relatiile cu partenerii de afaceri si poti, de asemenea, sa creezi noi oportunitati pentru viitorul firmei tale.

Daca te gandesti sa faci astfel de cheltuilei ( cele mai comune sunt cheltuielile cu mesele de protocol acordate clientilor, partenerilor de afaceri, furnizorilor, etc.), trebuie sa stii ca este extrem de necesar sa aplici un tratament fiscal corespunzator si corect.

In acest articol iti venim in ajutor si vom vedea ce sunt exact aceste cheltuieli, dar si cateva exemple utile de spete care vizeaza subiectul, explicate pe indelete de specialistii nostri de la portalcodulfiscal.ro

Ce sunt cheltuielile de protocol?

Cheltuielile de protocol sunt cheltuielile ocazionate de acordarea de cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri, efectuate in scopul afacerii.

Exemple de cheltuieli care se incadreaza la cheltuieli de protocol:
-cheltuieli cu alimente;
- acordarea unor cadouri;
- tratatii si mese acordate partenerilor de afaceri.

Cheltuieli de procotol: exemple detaliate

In continuare va vom oferi cateva spete actuale cu privire la regimul TVA al cheltuielilor de protocol, dar si cum se stabileste in mod corect tratamentul contabil si fiscal al acestor cheltuieli.

Valabil de la 1 ianuarie 2024! Toate modificarile din lege privind DEDUCERILE, analizate si explicate detaliat AICI»

Speta 1. Cheltuieli de protocol

Societatea noastra are incheiat un contract de sponsorizare in bani cu un ONG, al carui obiect de activitate este protejarea mediului. S-a efectuat plata prin banca.

La actiunea "plantam pomi pentru noi" organizata de ONG, au fost invitati sa planteze pomi si angajatii societatii noastre impreuna cu insotitorii acestora (familia).

Societatea a efectuat cheltuieli reprezentand: apa, sucuri, biscuit, prajituri pentru acestia.

Va rugam sa ne indrumati in vederea stabilirii tratamentului contabil si fiscal al acestor cheltuieli. Va multumim.

Raspuns: 

Potrivit art.25 din Codul fiscal, privind modul de calcul al rezultatului fiscal urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:

alin. (3) cheltuielile de protocol in limita a unei cote de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit li cheltuielile de protocol. In cazul cheltuielilor de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoare adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VII, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei.
Valabil de la 1 ianuarie 2024! Toate modificarile din lege privind DEDUCERILE, analizate si explicate detaliat AICI»

Potrivit art. 270 alin. (8) nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1)
lit. c) acordarea de bunuri de mica valoare, in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, de mecenat, de protocol/reprezentare, in conditiile stabilite prin normele metodologice.

Normele metodologice alin. (12)
(12) In sensul art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal:

a) bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit.

In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial.

Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul. Baza impozabila, respectiv valoarea depasirilor de plafon, si taxa colectata aferenta se inscriu in autofactura prevazuta la art. 319 alin. (8) din Codul fiscal, care se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit in cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul;

Va recomandam sa intocmiti o lista de prezenta pentru acest eveniment si sa aveti dovezi prin care sa atestati ca acest eveniment s-a petrecut si salariatii au participat.

 

Speta2. Cheltuieli de protocol. Tratament contabil si fiscal

Pentru un eveniment pe care care il organizam, pe langa angajati, avem si persoane invitate, colaboratori, pentru care am dori sa achitam cheltuielile de transport (bilete de avion) si cazarea.
Valabil de la 1 ianuarie 2024! Toate modificarile din lege privind DEDUCERILE, analizate si explicate detaliat AICI»

Cum inregistram aceste cheltuieli in contabilitate? Va multumim! 

Raspuns: 

Potrivit art 25 alin 1 din Codul fiscal, pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, precum si taxele de inscriere, cotizatiile si contributiile datorate catre camerele de comert si industrie, organizatiile patronale si organizatiile sindicale.

Potrivit pct.13 lit b din normele metodologice de aplicare ale art. 25 din codul fiscal sunt deductibile:

b) cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate si pentru alte persoane fizice in conditiile in care cheltuielile respective sunt efectuate in legatura cu lucrari executate sau servicii prestate de acestea in scopul desfasurarii activitatii economice a contribuabilului.

Avand in vedere faptul ca aceste cheltuieli nu sunt efectuate in legatura cu lucrari executate sau servicii prestate de catre colaboratori, ci in legatura cu un eveniment organizat de societate, nu pot fi considerate deductibile integral la calculul rezultatului fiscal, ci pot fi considerate cheltuieli de protocol, deductibile limitat.
Valabil de la 1 ianuarie 2024! Toate modificarile din lege privind DEDUCERILE, analizate si explicate detaliat AICI»

Potrivit art 25 alin 3 lit a din Codul fiscal, sunt deductibile limitat la calculul rezultatului fiscal, cheltuielile de protocol in limita unei cote de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol. In cadrul cheltuielilor de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VII, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei;

Referitor la TVA, potrivit art 271 alin 5 din Codul fiscal, nu constituie prestare de servicii efectuata cu plata in sensul alin. (4), fara a se limita la acestea, operatiuni precum:

a) utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile sau prestarea de servicii in mod gratuit, in cadrul actiunilor de sponsorizare, mecenat sau protocol, in conditiile stabilite prin normele metodologice;

Norme metodologice

In sensul art. 271 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal, nu constituie prestare de servicii efectuata cu plata utilizarea bunurilor care fac parte din activele folosite in cadrul activitatii economice a persoanei impozabile sau prestarea de servicii in mod gratuit in cadrul actiunilor de protocol in masura in care actiunile de protocol sunt realizate in scopuri legate de activitatea economica a persoanei impozabile, nefiind aplicabil plafonul prevazut la pct. 7 alin. (12) lit. a).
(adica limita de 100 lei exclusiv TVA).

Inregistrare contabila:
% = 401"Furnizori"
6231 Cheltuieli de protocol
4426"TVA deductibila"

 

Speta 3. Regim TVA cheltuieli protocol

O firma platitoare de impozit pe profit inregistreaza in cursul anului curent urmatoarele cheltuieli de protocol: mese servite cu colaboratorii (facturi la care s-a dedus TVA), cadouri oferite colaboratorilor sub plafonul de 100 lei (facturi la care s-a dedus TVA), bauturi alcoolice la care nu s-a dedus TVA.

In situatia in care la calculul final de impozit pe profit aferent anului curent se constata depasirea plafonului de 2% cheltuieli de protocol, mai trebuie sau nu colectat TVA pentru suma nedeductibila?

Raspuns: 

Din datele prezentate, in opinia consultantului, ati dedus corect TVA aferenta cheltuielilor de protocol, avand in vedere urmatoarele prevederi din Codul fiscal si normele de aplicare ale acestuia:
Valabil de la 1 ianuarie 2024! Toate modificarile din lege privind DEDUCERILE, analizate si explicate detaliat AICI»

-ART. 270 - Livrarea de bunuri

(1) Este considerata livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar. 

(8) Nu constituie livrare de bunuri, in sensul alin. (1):

b) acordarea in mod gratuit de bunuri in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor sau, mai general, in scopuri legate de desfasurarea activitatii economice, in conditiile stabilite prin normele metodologice; 

NM 7. (12) In sensul art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal:

a) bunurile de mica valoare acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol nu sunt considerate livrari de bunuri daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit.

In situatia in care persoana impozabila a oferit si cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA, insumeaza valoarea depasirilor de plafon aferente unei perioade fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca taxa aferenta bunurilor respective este deductibila total sau partial.

Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul.

Baza impozabila, respectiv valoarea depasirilor de plafon, si taxa colectata aferenta se inscriu in autofactura prevazuta la art. 319 alin. (8) din Codul fiscal, care se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit in cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul;

ART. 297 - Sfera de aplicare a dreptului de deducere

(7) Nu sunt deductibile:

b) taxa datorata sau achitata pentru achizitiile de bauturi alcoolice si produse din tutun, cu exceptia cazurilor in care aceste bunuri sunt destinate revanzarii sau pentru a fi utilizate pentru prestari de servicii sau pentru cazurile prevazute la art. 270 alin. (8) lit. b) si art. 271 alin. (5) lit. b).-

Referitor la intrebarea dvs. daca trebuie sa colectati sau nu TVA pentru suma care depaseste plafonul de 2% cheltuieli de protocol, limitarea deductibilitatii este aplicata doar asupra profitului contabil, nu si pentru TVA asa cum reiese la art. 25, alin 3, lit a):

-ART. 25 Cheltuieli

(3) Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:
Valabil de la 1 ianuarie 2024! Toate modificarile din lege privind DEDUCERILE, analizate si explicate detaliat AICI»

a) cheltuielile de protocol in limita unei cote de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol. 

In cadrul cheltuielilor de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VII, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei;

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)

    • Legea 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a introdus si reglementarea conform careia actionarii unor societati pot vota online sau prin corespondenta la Adunarile Generale. Legea nr. 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1212 din 3 decembrie 2024. Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016