Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli de protocol deductibile: exemple detaliate

15-Mar-2023
16898
Cheltuieli de protocol deductibile: exemple detaliate

In acest articol vom prezenta cateva exemple de spete detaliate pentru cheltuielile de protocol deductibile.

Cheltuieli de protocol deductibile -raspunsul specialistului

Speta 1:

Deductibilitate cheltuieli cu protocol, produse achizitionate cu bonuri fiscale

Societate platitoare de impozit pe profit efectueaza cheltuieli de protocol: flori, mese servite, cafea si cutii de bomboane, fara alcool pentru clientii proprii. Produsele sunt cumparate cu bonuri fiscale iar CUI-ul firmei este mentionat pe ele. In ce conditii este deductibil la calcului impozitului pe profit aceste cheltuieli de protocol?

 

DEDUCERILE: Ghid Practic - Noutati 2023 Studii de caz – AICI»

Raspuns:

 Ca regula generala, pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice. Cheltuielile de protocol sunt cheltuielile ocazionate de acordarea de cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri, efectuate in scopul afacerii. Potrivit prevederilor art. 25 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, in cadrul cheltuielilor cu deductibilitate limita se includ si cheltuielile de protocol, in limita unei cote de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol. In cadrul cheltuielilor de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VII, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei. Astfel, pentru achizitiile de bunuri cu bonuri fiscale se va intocmi un document justificativ cum ar fi un decont de cheltuieli, ordin de deplasare, la care va fi anexat bonul respectiv . In acest sens , pe langa documentele justificative , se poate intocmi si un referat in care sa se precizeze actiunile de protocol efectuate si necesitatea acestora in scopul desfasurarii activitatii economice.

 

Speta 2:

Achizitie moneda de aur. Protocol

Rog ajutor in vederea inregistrarii facturii. A achizitionat de la o firma din Bucuresti:

- "moneda de Aur - 1 Ducat Francisc Iosif Austria"; 18 buc. * 1.117 lei/bucata

Mentionez ca firma este neplatitoare de TVA, iar obiectul principal de activitate este CAEN: 8622 Activitati de asistenta medicala specializata.

In momentul cand administratorul a realizat achizitia, firma este patitoare de impozit micro.

Am urmatoarele neclaritati:

1. Am nevoie de o monografie contabila pentru inregistrarea facturii.

2. Cum procedez in cazul in care administratorul a specificat ca monedele achizitionate doreste sa le faca cadou (in decembrie 2023 la colaboratori), cheltuieli de marketing. Presupun ca in Trim. III 2023 voi depasi CA de 500.000 euro, deci firma va trece la impozit Profit. Rog monografie si demersuri necesare.

DEDUCERILE: Ghid Practic - Noutati 2023 Studii de caz – AICI»

Raspuns:  Cheltuielile de protocol se refera la cheltuielile efectuate cu diverse cadouri, mesele servite doar cu partenerii de afaceri ai firmei, in interesul companiei.Justificarea meselor servite cu partenerii de afaceri se face cu documente.

Pe langa facturi, bonuri, chitante este necesar sa se intocmeasca un memo justificativ in care sa se descrie natura evenimentului de natura protocolului, numele persoanelor participante, scopul intalnirii, contracte ce urmeaza a fi semnate etc.astfel incat concluzia sa fie una singura : oferirea de tratatii/cadouri partenerilor de afaceri (clienti/furnizori) in scopul businessului. Deductibilitatea TVA este efectiva doar in aceste conditii.

Cheltuielile de protocol sunt cheltuielile ocazionate de acordarea de cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri, efectuate in scopul afacerii.

Exemple de cheltuieli care se incadreaza la cheltuieli de protocol:
-cheltuieli cu alimente;
- acordarea unor cadouri;
- tratatii si mese acordate partenerilor de afaceri.

Prin urmare, pentru a justifica efectuarea unor cheltuieli de protocol cu partenerii de afaceri, este recomandabil ca responsabilul cu organizarea acestei actiuni sa intocmeasca un referat prin care motiveaza necesitatea acestei actiuni.

Cu privire la TVA, in ceea ce priveste cadourile acordate partenerilor de afaceri, potrivit prevederilor art. 270 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal si pct. 7 alin. (12) lit. a) din Normele metodologice de aplicare, NU constituie livrare de bunuri, iar persoanele impozabile nu au obligatia de a colecta TVA pentru bunurile de mica valoare, acordate gratuit in cadrul actiunilor de protocol, daca valoarea fiecarui cadou oferit este mai mica sau egala cu plafonul de 100 lei, exclusiv TVA.

Cadoul cuprinde unul sau mai multe bunuri oferite gratuit.

In cazul prezentat, societatea ofera cadouri care depasesc individual plafonul de 100 lei, exclusiv TVA. In situatia in care valoarea bunurilor acordate depaseste acest plafon, societatea va insuma valoarea depasirilor de plafon aferente perioadei fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa, daca la achizitia cadourilor s-a dedus TVA.

Se considera ca livrarea de bunuri are loc in ultima zi lucratoare a perioadei fiscale in care au fost acordate bunurile gratuit si a fost depasit plafonul. Baza impozabila, respectiv valoarea depasirilor de plafon, si taxa colectata aferenta se inscriu in autofactura prevazuta la art. 319 alin. (8) din Codul fiscal, care se include in decontul intocmit pentru perioada fiscala in care persoana impozabila a acordat bunurile gratuit in cadrul actiunilor de protocol si a depasit plafonul.

DEDUCERILE: Ghid Practic - Noutati 2023 Studii de caz – AICI»

Asa cum se mentioneaza la art. 25 alin. 3 lit. a) cheltuiala cu TVA colectata se incadreaza la cheltuieli de protocol, care este deductibila limitat.

Asadar, in situatia in care se deduce TVA, se va colecta TVA pentru depasirea plafonului mentionat mai sus.

Microintreprinderea la acest moment nu e platitoare de tva, insa daca va fi in trim 3 2023, atunci, la data dobandirii codului de tva, va ajusta in favoarea sa tva ul aferent bunurilor aflate pe stoc: 4426 = 3xx In prealabil va efectua o inventariere pentru a determina care sunt bunurile aflate pe stoc si societatea poate ajusta tva in favoarea sa, asa cum apare inscrisa pe facturile furnizorilor, in acea cota.

Mai departe, daca va oferi cadou moneda de aur, atunci avand in vedere reglementarile legale, va insuma valoarea depasirilor de plafon aferente perioadei fiscale, care constituie livrare de bunuri cu plata, si colecteaza taxa. Practic va colecta tva pentru ce depaseste 100 lei cval fiecarui cadou individual acordat in actiunea de protocol. Monografia contabila: 635 = 4427. Aspectul deductibilitatii nu va fi relevant intrucat se aplica impozitarea micro.

Revenire: Sa inteleg ca in cazul achizitiei de la o firma din Bucuresti : - "moneda de Aur - 1 Ducat Francisc Iosif Austria"; 18 buc. * 1.117 lei/bucata. Mentionez ca firma este neplatitoare de TVA. Inregistrarea contabila este: 303 = 401 .... cu valoarea totala factura. Multumesc!

Raspuns: Cheltuielile de protocol sunt cheltuielile ocazionate de acordarea de cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri, efectuate in scopul afacerii. Incadrarea monedei respective la obiecte de inventar nu este insa una care sa reflecte realitatea economica,deoarece nu este un bun ce estimati ca il veti folosi in activitatea societatii pe durata unui an de zile, ci este un bun cumparat pentru a fi oferit cadou. Consider ca e mai potrivita incadrarea pe categoria stocurilor cont 3028 Alte materiale consumabile, desi valoarea poate fi considerabila.

DEDUCERILE: Ghid Practic - Noutati 2023 Studii de caz – AICI»


Raspuns oferit in luna martie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Cheltuieli de protocol deductibile: exemple detaliate":
Rating:

Nota: 4.08 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016