Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli deductibile: ce sunt, cum se calculeaza si cheltuieli care intra in aceasta categorie

13-Sep-2024
27747
Cheltuieli deductibile: ce sunt, cum se calculeaza si cheltuieli care intra in aceasta categorie

Cheltuielile pe care le fac firmele pot fi incadrate, din punct de vedere fiscal, in cheltuieli deductibile, nedeductibile sau deductibile partial.

Aceste cheltuieli sunt foarte importante pentru firme, in special pentru cele platitoare de impozit pe profit. Cheltuielile deductibile sunt legate de calculul profitului fiscal -profitul la care se aplica impozitul pe profit- si pot aduce avantaje firmelor. Mai exact, poate fi redus impozitul pe profit in functie de cat de multe cheltuielil deductibile sunt efectuate. Cu cat mai multe, cu atat mai bine pentru profitul firmei. 

Este important de subliniat ca nu toate cheltuielile pot aduce avantaje firmelor pentru ca nu sunt toate deductibile de la calculul impozitului pe profit.

Ce sunt cheltuielile deductibile 

Cheltuielile deductibile sunt reglementate de art. 25 alin. (1), (2) si (2 indice 1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si trebuie determinate si evidentiate cu multa grija, intrucat influenteaza in mod direct rezultatul fiscal in functie de care se calculeaza impozitul pe profit.

Toate modificarile din lege privind Deducerile, analizate si explicate detaliat in lucrarea DEDUCERILE: Ghid Practic - Noutati 2024 Studii de caz – click AICI« 


Sunt considerate cheltuieli deductibile, cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, precum si taxele de inscriere, cotizatiile si contributiile datorate catre camerele de comert si industrie, organizatiile patronale si organizatiile sindicale.

Cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, indiferent de regimul fiscal aplicabil acestora la nivelul persoanei fizice, cu exceptia celor deductibile limitat sau nedeductibile prevazute la art 25 alin (3), respectiv alin (4) din Codul fiscal. 

Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca cheltuielile deductibile

Cheltuielile deductibile sunt cheltuielile care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:

  • au la baza documente justificative;
  • sunt aferente obiectului de activitate al unitatii;
  • conduc la obtinerea de venituri impozabile;
  • sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile;
  • sunt efectuate fara depasirea limitelor admise de lege;
  • indeplinesc conditiile prevazute de lege pentru a fi scazute din veniturile impozabile, in scopul determinarii profitului impozabil.

Toate modificarile din lege privind Deducerile, analizate si explicate detaliat in lucrarea DEDUCERILE: Ghid Practic - Noutati 2024 Studii de caz – click AICI«

Care sunt cheltuielile deductibile in 2024

Cheltuielile deductibile in 2024 (efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice), fara a se limita la acestea, sunt urmatoarele: 

  • cheltuielile de reclama si publicitate efectuate in scopul popularizarii firmei, produselor sau serviciilor;
  • cheltuielile de transport si de cazare in tara si in strainatate si pentru alte persoane fizice in conditiile in care cheltuielile respective sunt efectuate in legatura cu lucrari executate sau servicii prestate de acestea in scopul desfasurarii activitatii economice a contribuabilului;
  • cheltuielile pentru marketing, studiul pietei, promovarea pe pietele existente sau noi, participarea la targuri si expozitii, la misiuni de afaceri, editarea de materiale informative proprii;
  • cheltuielile pentru perfectionarea managementului, a sistemelor informatice, introducerea, intretinerea si perfectionarea sistemelor de management al calitatii, obtinerea atestarii conform cu standardele de calitate;
  • cheltuielile pentru protejarea mediului si conservarea resurselor;
  • cheltuielile reprezentand dobanzi penalizatoare, penalitati si daune-interese, stabilite in cadrul contractelor incheiate, in derularea activitatii economice, cu persoane rezidente/nerezidente, pe masura inregistrarii lor;
  • cheltuielile privind serviciile care vizeaza eficientizarea, optimizarea, restructurarea operationala si/sau financiara a activitatii contribuabilului;
  • cheltuielile de cercetare, precum si cheltuielile de dezvoltare care nu indeplinesc conditiile de a fi recunoscute ca imobilizari necorporale din punct de vedere contabil;
  • cheltuielile generate de taxa pe valoarea adaugata ca urmare a aplicarii prevederilor titlului VII "Taxa pe valoarea adaugata" din Codul fiscal, in situatia in care taxa pe valoarea adaugata este aferenta unor bunuri sau servicii achizitionate in scopul desfasurarii activitatii economice, de exemplu: aplicare pro rata, efectuare de ajustari, taxa pe valoarea adaugata platita intr-un stat membru al UE.
  • cheltuielile efectuate cu editarea publicatiilor care sunt inregistrate ca retururi in perioada de determinare a profitului impozabil pe baza documentelor justificative si in limita cotelor prevazute in contractele de distributie;
  • cheltuielile rezultate din deprecierea titlurilor de participare si a obligatiunilor, inregistrate potrivit reglementarilor contabile aplicabile, daca la data evaluarii/reevaluarii nu sunt indeplinite conditiile prevazute la art. 23 lit. i) din Codul fiscal;
  • cheltuielile generate de evaluarea ulterioara si executarea instrumentelor financiare derivate, inregistrate potrivit reglementarilor contabile. 

In aplicarea prevederilor art. 25 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli deductibile la calculul rezultatului fiscal si cheltuielile reglementate prin acte normative in vigoare.

De exemplu:

a) cheltuielile efectuate pentru securitate si sanatate in munca, potrivit legii;
b) cheltuielile cu primele de asigurare pentru asigurarea de riscuri profesionale efectuate potrivit legislatiei specifice;
c) cheltuielile inregistrate ca urmare a restituirii subventiilor primite, potrivit legii, de la Guvern, agentii guvernamentale si alte institutii nationale si internationale;
d) cheltuielile efectuate in vederea respectarii obligatiilor de compensare prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 189/2002 privind operatiunile compensatorii referitoare la contractele de achizitii pentru nevoi de aparare, ordine publica si siguranta nationala, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 354/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal cheltuielile efectuate pentru organizarea si desfasurarea invatamantului profesional si tehnic, invatamantului dual preuniversitar si universitar, potrivit reglementarilor legale din domeniul educatiei nationale, respectiv Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Asadar, trebuie multa prudenta din partea administratorilor societatilor atunci cand se decid sa efectueze anumite cheltuieli cu bunuri sau servicii pentru respectivele societati, intrucat cheltuielile cu aceste achizitii trebuie sa respecte conditiile de deductibilitate impuse de Codul fiscal. 

Nu trebuie neglijate prevederile art. 11 alin. (1) din Codul fiscal, care dau dreptul organului fiscal sa reconsidere o tranzactie si, ca urmare, sa stabileasca in sarcina societatii obligatii fiscale suplimentare de plata reprezentand impozit pe profit, din cauza reincadrarii unor cheltuieli in categoria celor nedeductibile fiscal: “La stabilirea sumei unui impozit, a unei taxe sau a unei contributii sociale obligatorii, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic, ajustand efectele fiscale ale acesteia, sau pot reincadra forma unei tranzactii/activitati pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei/activitatii’’.

De asemenea, prin O.U.G. nr. 79/2017 s-a reglementat regula generala antiabuz conform careia, in scopul calcularii obligatiilor fiscale, nu se ia in considerare un demers sau o serie de demersuri care, avand in vedere toate faptele si circumstantele relevante, nu sunt oneste, fiind intreprinse cu scopul principal sau cu unul dintre scopurile principale de a obtine un avantaj fiscal care contravine obiectului sau scopului urmarit prin prevederile fiscale aplicabile. Un demers poate cuprinde mai multe etape sau parti.

In acest sens, un demers sau o serie de demersuri sunt considerate ca nefiind oneste in masura in care nu sunt intreprinse din motive comerciale valabile care reflecta realitatea economica, astfel cum prevede art. 11 din Codul fiscal.

Este evident ca toate firmele atunci cand angajeaza cheltuieli, isi doresc ca acestea sa se deduca la calculul rezultatului fiscal in functie de care se calculeaza impozitul pe profit, insa numai acele cheltuieli care sunt efectuate in scopul activitatii firmei si in scopul obtinerii de venituri impozabile, vor fi scazute integral din veniturile impozabile, cu exceptia celor deductibile limitat sau expres mentionate ca fiind nedeductibile.

Toate modificarile din lege privind Deducerile, analizate si explicate detaliat in lucrarea DEDUCERILE: Ghid Practic - Noutati 2024 Studii de caz – click AICI« 

Modificari importante aduse de OUG nr. 115/2024!

Conform OUG nr. 115/2023, de la 1 ianuarie 2024 au intrat in vigoare o serie de prevederi care modifica substantial Codul fiscal. Le enumeram in continuare pe cele mai importante:

1) Se introduc noi cheltuieli deductibile limitat, cum ar fi sumele achitate de contribuabili pentru plasarea copiilor angajatilor in unitati de educatie timpurie, cu o limita de 1.500 lei/luna pentru fiecare copil. Deductibilitatea limitata se acorda si pentru cheltuielile cu functionarea corespunzatoare a creselor si gradinitelor aflate in administrarea contribuabililor.

2) Se limiteaza la 50% deductibilitatea cheltuielilor de functionare, intretinere si reparatii aferente sediilor/sediilor sociale detinute de persoane fizice/contribuabili si utilizate de acestia.

3) Deductibilitatea limitata a cheltuielilor privind bursele private, conform Legii nr. 376/2004, este limitata la maxim 1.500 lei/fiecare bursa acordata. In plus, aceste categorii de cheltuieli sunt calificate drept cheltuieli sociale si supuse limitarii specifice.

Care sunt cheltuielile deductibile limitat in 2024

Urmatoarele cheltuieli au deductibilitate limitata:

a) cheltuielile de protocol in limita unei cote de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol. In cadrul cheltuielilor de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VII, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei;

b) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.

Intra sub incidenta acestei limite urmatoarele:

1. ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru proteze, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;

2. cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor unitati aflate in administrarea contribuabililor, precum: crese, gradinite, scoli, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti si altele asemenea;

3. cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor;

4. alte cheltuieli cu caracter social efectuate in baza contractului colectiv de munca sau a unui regulament intern;

c) cheltuielile reprezentand tichetele de masa si vouchere de vacanta acordate de angajatori, potrivit legii;

d) scazamintele, perisabilitatile, pierderile rezultate din manipulare/depozitare, potrivit legii;

e) pierderile tehnologice care sunt cuprinse in norma de consum proprie necesara pentru fabricarea unui produs sau prestarea unui serviciu;

f) cheltuielile reprezentand cantitatile de energie electrica consumate la nivelul normei proprii de consum tehnologic sau, in lipsa acesteia, la nivelul normei aprobate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, care include si consumul propriu comercial, pentru contribuabilii din domeniul distributiei energiei electrice;

g) cheltuielile cu provizioane/ajustari pentru depreciere si rezerve;

h) cheltuielile cu dobanda si diferentele de curs valutar;

i) amortizarea;

j) cheltuielile pentru functionarea, intretinerea si repararea locuintelor de serviciu, deductibile in limita corespunzatoare suprafetelor construite prevazute de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, care se majoreaza din punct de vedere fiscal cu 10%;

k) cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente unui sediu aflat in locuinta proprietate personala a unei persoane fizice, folosita si in scop personal, deductibile in limita corespunzatoare suprafetelor puse la dispozitia societatii in baza contractelor incheiate intre parti, in acest scop;

l) 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, cu o masa totala maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului.

Aceste cheltuieli sunt integral deductibile pentru situatiile in care vehiculele respective se inscriu in oricare dintre urmatoarele categorii:

1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;

2. vehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;

3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;

4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane sau pentru instruire de catre scolile de soferi;

5. vehiculele utilizate ca marfuri in scop comercial.

Cheltuielile care intra sub incidenta acestor prevederi nu includ cheltuielile privind amortizarea.

In cazul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate reprezentand diferente de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing, limita de 50% se aplica asupra diferentei nefavorabile dintre veniturile din diferente de curs valutar/veniturile financiare aferente creantelor si datoriilor cu decontare in functie de cursul unei valute, rezultate din evaluarea sau decontarea acestora si cheltuielile din diferente de curs valutar/cheltuielile financiare aferente;

m) cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, deductibile limitat potrivit lit. l) la un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.

Cheltuieli deductibile PFA 

Cheltuielile deductibile pentru un PFA sunt acele cheltuieli care sunt realizate in scopul desfasurarii activitatii PFA-ului. Adica, daca esti make-up artist, poti deduce produse cosmetice, nu si daca esti programator. Cheltuielile pot fi deduse de fiecare PFA-in parte, in functie de domeniul in care activeaza.

Sunt cheltuieli deductibile, de exemplu:

  • cheltuielile cu achizitionarea de materii prime, materiale consumabile, obiecte de inventar si marfuri;
  • cheltuielile cu lucrarile executate si serviciile prestate de terti;
  • cheltuielile efectuate de contribuabil pentru executarea de lucrari si prestarea de servicii pentru clienti;
  • chiria aferenta spatiului in care se desfasoara activitatea, cea aferenta utilajelor si altor instalatii utilizate in desfasurarea activitatii, in baza unui contract de inchiriere;
  • dobanzile aferente creditelor bancare;
  • cheltuielile cu comisioanele si cu alte servicii bancare;
  • cheltuielile cu primele de asigurare care privesc active corporale si/sau necorporale, inclusiv pentru stocurile detinute, precum si primele de asigurare efectuate pentru asigurarea de risc profesional;
  • cheltuielile cu primele de asigurare pentru bunurile (activele) din patrimoniul personal/patrimoniul afacerii, cand acestea reprezinta garantie bancara pentru creditele utilizate in desfasurarea activitatii pentru care este autorizat contribuabilul;
  • cheltuielile postale si taxele de telecomunicatii;
  • cheltuielile cu energia si apa;
  • cheltuielile cu transportul de bunuri si de persoane, altele decat cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, aferente autoturismelor folosite de contribuabil sau membru asociat (care oricum sunt deductibile limitat – 50% - si la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane);

Sunt cheltuielile de protocol deductibile?

Conform art. 25 alin. (3) din Codul fiscal, cheltuielile de protocol au deductibilitate limitata, in limita unei cote de 2% aplicata asupra profitului contabil la care se adauga cheltuielile cu impozitul pe profit si cheltuielile de protocol. In cadrul cheltuielilor de protocol se includ si cheltuielile inregistrate cu taxa pe valoarea adaugata colectata potrivit prevederilor titlului VII, pentru cadourile oferite de contribuabil, cu valoare mai mare de 100 lei”.

Cheltuielile de protocol deductibile se calculeaza astfel:

2% x [(V totale – Ch. totale) Ch. imp pe profit Ch. de protocol inclusiv TVA aferenta retratata]. Nu se aplica acelasi rationament ca la calculul impozitului pe profit.

Toate modificarile din lege privind Deducerile, analizate si explicate detaliat in lucrarea DEDUCERILE: Ghid Practic - Noutati 2024 Studii de caz – click AICI«

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata

    • Dividendele sunt partea din profitul unei companii care este distribuita actionarilor ca urmare a investitiei lor in actiunile firmei respective. Dividendele se pot distribui fie anual, fie trimestrial, cu depunerea bilantului interimar si pentru ele se plateste impozit conform prevederilor legale. Afla din acest articol cat este impozitul pe dividende in 2025 si cine are obligatia de a-l plati la bugetul statului si ce alte taxe se platesc pentru dividende. » citeste mai departe aici

  • Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende

    • Veniturile din dividende reprezinta o sursa de castig pentru multi investitori, dar si o categorie fiscala care implica responsabilitati legale clare. Daca primesti dividende, este important sa cunosti obligatiile fiscale asociate acestora, inclusiv impozitul pe venit si contributiile sociale, acolo unde este cazul. In acest articol, vom detalia ce taxe trebuie sa plateasca beneficiarii de dividende in 2025, ce termene trebuie respectate si care sunt pasii necesari pentru a ramane in...» citeste mai departe aici

  • Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscal

    • Noi impozite au fost introduse prin Legea nr. 290/2024 si Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024, aducand schimbari semnificative pentru contribuabilii din domeniile respective. Este vorba despre obligatii suplimentare pentru institutiile de credit, sub forma unui impozit suplimentar pe cifra de afaceri, precum si pentru persoanele juridice care detin constructii, care vor fi supuse unui impozit pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2025. In acest context, ANAF actualizeaza, printr-un...» citeste mai departe aici

  • Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante

    • Conform legislatiei in vigoare, asa cum reaminteste si ANAF contribuabililor, data de 20 ianuarie 2025 este termenul limita de depunere a notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a notificarii importante Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, luni 20 ianuarie 2025, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii

    • Pentru a aplica regimul microintreprinderii si in anul 2025, avand in vedere modificarile legislative recente, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii la data de 31 decembrie 2024, asa cum apar in Codul Fiscal. Insa, daca firmele au fost platitoare de impozit pe profit in anii 2023-2024, exista mai multe restrictii cu privire la posibilitatea de a reveni la impozitul pe veniturile micro. Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro In acest sens, este...» citeste mai departe aici

  • [MODEL] Hotarare AGA dividende si reglementari cheie

    • Distribuirea dividendelor se face pe baza Hotararii Adunarii Generale a Actionarilor (AGA). Aceasta hotarare se emite in conformitate cu reglementarile legale si statutul companiei, fiind un pas crucial in procesul de remunerare a actionarilor. In articolul de fata, vom prezenta modelul unei hotarari AGA pentru distribuirea dividendelor si vom oferi cateva aspecte cheie de luat in considerare in ceea ce priveste dividendele.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016