Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli deductibile in 2023. 3 exemple detaliate

09-Mar-2023
12593
Cheltuieli deductibile in 2023. 3 exemple detaliate

In acest articol vom discuta despre cheltuielile deductibile si vom prezenta cateva exemple detaliate de spete in acest domeniu, clarificate de specialistii nostri.

Toate modificarile din lege privind Deducerile, analizate si explicate detaliat in lucrarea DEDUCERILE: Ghid Practic - Noutati 2023 Studii de caz – click AICI«

 

Cum sunt reglementate cheltuielile deductibile in 2023

 

Cheltuielile deductibile sunt reglementate de art. 25 alin. (1), (2) si (2 indice 1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si trebuie determinate si evidentiate cu multa grija, intrucat influenteaza in mod direct rezultatul fiscal in functie de care se calculeaza impozitul pe profit.

 

Care sunt cheltuielile deductibile 

 

Sunt considerate cheltuieli deductibile, cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, precum si taxele de inscriere, cotizatiile si contributiile datorate catre camerele de comert si industrie, organizatiile patronale si organizatiile sindicale.

 

Cheltuielile cu salariile si cele asimilate salariilor sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal, indiferent de regimul fiscal aplicabil acestora la nivelul persoanei fizice, cu exceptia celor deductibile limitat sau nedeductibile prevazute la art 25 alin (3), respectiv alin (4) din Codul fiscal.

 

Cheltuielile suportate de angajator aferente activitatii in regim de telemunca pentru salariatii care desfasoara activitatea in acest regim, potrivit legii, sunt cheltuieli deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.

Toate modificarile din lege privind Deducerile, analizate si explicate detaliat in lucrarea DEDUCERILE: Ghid Practic - Noutati 2023 Studii de caz – click AICI«

In continuare vom prezenta 3 spete utile:

SPETA1: Cheltuieli de reclama si publicitate. Tratament fiscal

 

Societatea a bugetat pentru anul 2023 cheltuieli pentru stimularea vanzarilor. Pentru fiecare agent de vanzari s-a stabilit un buget valoric, calculat ca procent din realizarile sale, in functie de numarul de clienti din portofoliu sau de zona etc. Fiecare agent de vanzari are libertatea de a negocia cu clientii sai procentul de discount, produsele gratuite care pot fi bunuri care fac parte din oferta de vanzare sau au legatura cu produsele vandute cat si bunuri achizitionate de la alti parteneri (telefon, TV LCD, laptopuri, panouri fotovoltaice etc.) cu scopul de a fi acordate gratuit, daca indeplinesc conditiile de rulaj, obiectiv/target pe anumite branduri. Toate negocierile cu clientii vor fi prevazute in Acte aditionale la contractele de vanzare-cumparare incheiate cu partenerii. La indeplinirea conditiilor prevazute in actul aditional se va acorda discountul sau bunul negociat cu fiecare partener. Cheltuielile cu aceste produse achizitionate, acordate gratuit pentru stimularea vanzarilor, sunt considerate cheltuieli de reclama publicitate, deductibile la calculul impozitului pe profit? Care este tratamentul din punct de vedere al TVI Ca sa fim siguri ca partenerii isi inregistreaza aceste bunuri primite gratuit le putem acorda pe baza de factura fiscala cu valoare zero? De ex. Telefon 1 buc. 3000 19 % tva; Telefon 1 buc -3000 19% tva.

 

Raspuns: 

 

Referitor la impozitul pe profit

Potrivit art 25 alin 1 din Codul fiscal, pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare, precum si taxele de inscriere, cotizatiile si contributiile datorate catre camerele de comert si industrie, organizatiile patronale si organizatiile sindicale. Norme metodologice 13. (1) In aplicarea prevederilor art. 25 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, fara a se limita la acestea, urmatoarele: a) cheltuielile de reclama si publicitate efectuate in scopul popularizarii firmei, produselor sau serviciilor, precum si costurile asociate producerii materialelor necesare pentru difuzarea mesajelor publicitare. Se includ in categoria cheltuielilor de reclama si publicitate si bunurile care se acorda in cadrul unor campanii publicitare ca mostre, pentru incercarea produselor si demonstratii la punctele de vanzare, precum si alte bunuri si servicii acordate cu scopul stimularii vanzarilor; Prin urmare, aceste cheltuieli pot fi incadrate in categoria cheltuielilor de reclama si publicitate (cont 6232,, Cheltuieli de reclama si publicitate’’), cu conditia de a exista un Regulament privind campania de promovare produse, care sa cuprinda cel putin urmatoarele elemente : perioada de desfasurare a campaniei de promovare a produselor, cantitatea si valoarea bunurilor ce urmeaza sa fie acordate in mod gratuit, modalitatea de desfasurare a campaniei de promovare produse, etc.

Referitor la taxa pe valoarea adaugata

Potrivit art 270 alin 8 lit b din Codul fiscal, nu constituie livrare de bunuri: b) acordarea in mod gratuit de bunuri in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor sau, mai general, in scopuri legate de desfasurarea activitatii economice, in conditiile stabilite prin normele metodologice; 

Norme metodologice (pct 7) (10) In sensul art. 270 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal:

a) se cuprind in categoria bunurilor acordate in mod gratuit in scopul stimularii vanzarilor bunurile care sunt produse de persoana impozabila in vederea vanzarii sau sunt comercializate in mod obisnuit de catre persoana impozabila, acordate in mod gratuit clientului, numai in masura in care sunt bunuri de acelasi fel ca si cele care sunt, au fost ori vor fi livrate clientului.

Atunci cand bunurile acordate gratuit in vederea stimularii vanzarilor nu sunt produse de persoana impozabila si/sau nu sunt bunuri comercializate in mod obisnuit de persoana impozabila si/sau nu sunt de acelasi fel ca si cele care sunt ori au fost livrate clientului, acordarea gratuita a acestora nu se considera livrare de bunuri daca:

1. se poate face dovada obiectiva a faptului ca acestea pot fi utilizate de catre client in legatura cu bunurile/serviciile pe care le-a achizitionat de la respectiva persoana impozabila; sau

2. bunurile/serviciile sunt furnizate catre consumatorul final si valoarea bunurilor acordate gratuit este mai mica decat valoarea bunurilor/serviciilor furnizate acestuia;

b) bunurile acordate in scop de reclama cuprind, fara a se limita la acestea, bunurile oferite in mod gratuit in cadrul campaniilor promotionale, mostre acordate pentru incercarea produselor sau pentru demonstratii la punctele de vanzare. Asadar, operatiunea nu reprezinta livrare de bunuri in sens TVA, prin urmare nu este impozabila dpdv al TVA .

Livrarea efectiva a bunurilor se va realiza in baza avizului de insotire si a procesului verbal de predare primire pe care se va mentiona ca aceste bunuri nu se factureaza, precum si mentiunea ,,campanie promovare produse'' .

Prin aceste documente justificative se confirma predarea bunului de catre vanzator si primirea acestuia de catre cumparator, astfel incat aceasta operatiune sa nu poate fi reincadrata ulterior la o livrare de bunuri in sfera TVA. In concluzie, nu se colecteaza TVA, iar cheltuiala este deductibila fiscal.

 

Revenire:  Multumim pentru raspunsul acordat. Precizez ca produsele gratuite nu sunt produse si nici nu sunt comercializate in mod obisnuit de societate. In plus, negocierea se face individual cu fiecare partener de catre agentul de vanzari cu incadrarea in bugetul acordat. In acest caz pot fi considerate cheltuieli pentru stimularea vanzarilor deductibile la calculul impozitului pe profit? Sunt asimilate livrarilor din punct de vedere tva? Multumim anticipat.

Raspuns: Referitor la impozitul pe profit Normele metodologice de aplicare a art 25 din Codul fiscal, prevad deductibilitatea fiscala a cheltuielilor de reclama si publicitate, daca sunt efectuate in scopul popularizarii firmei, produselor sau serviciilor, precum si costurile asociate producerii materialelor necesare pentru difuzarea mesajelor publicitare. Se includ in categoria cheltuielilor de reclama si publicitate si bunurile care se acorda in cadrul unor campanii publicitare ca mostre, pentru incercarea produselor si demonstratii la punctele de vanzare, precum si alte bunuri si servicii acordate cu scopul stimularii vanzarilor. Prin urmare, chiar daca bunurile nu sunt produse de societate, daca cheltuielile sunt efectuate in scopul popularizarii firmei, pot fi considerate deductibile fiscal. Am in vedere si faptul ca in categoria cheltuielilor de reclama si publicitate, normele metodologice fac referire si la alte bunuri si servicii acordate cu scopul stimularii vanzarilor, deci nu numai la cele din productia proprie. Asadar, trebuie sa existe un Program/Regulament de stimulare a vanzarilor si de promovare, care sa cuprinda cel putin urmatoarele elemente: perioada de desfasurare a campaniei de promovare a produselor, cantitatea si valoarea bunurilor ce urmeaza sa fie acordate in mod gratuit, modalitatea de desfasurare a campaniei de promovare produse, etc. In acest program/regulament ar trebui sa fie inclus bugetul programat, precum si modalitatea de promovare prin intermediul agentilor de vanzari.

Referitor la TVA Normele metodologice de aplicare a art 270 alin 8 din Codul fiscal (pct 7 alin 10), prevad conditiile in care operatiunile descrise de dumneavoastra nu constituie livrare de bunuri (nu intra in sfera TVA). Asadar, atunci cand bunurile acordate gratuit in vederea stimularii vanzarilor nu sunt produse de persoana impozabila si/sau nu sunt bunuri comercializate in mod obisnuit de persoana impozabila si/sau nu sunt de acelasi fel ca si cele care sunt ori au fost livrate clientului, acordarea gratuita a acestora nu se considera livrare de bunuri daca:
1. se poate face dovada obiectiva a faptului ca acestea pot fi utilizate de catre client in legatura cu bunurile/serviciile pe care le-a achizitionat de la respectiva persoana impozabila; sau
2. bunurile/serviciile sunt furnizate catre consumatorul final si valoarea bunurilor acordate gratuit este mai mica decat valoarea bunurilor/serviciilor furnizate acestuia. Prin urmare, in ceea ce priveste TVA, numai daca este indeplinita cel putin una din cele 2 conditii mentionate mai sus, operatiunea nu constituie livrare de bunuri in sens TVA.

 

 

SPETA 2

Inchiriere imobil pentru salariati aflati in delegatie. Cheltuielile aferente sunt DEDUCTIBILE?

 

Societate platitoare de impozit pe profit a incheiat cu o persoana fizica un contract de inchiriere imobil cu scop de cazare a salariatilor care vin in delegatie la sediu societatii. Din punct de vedere fiscal cum se trateaza cheltuiala cu chiria si utilitatile (curent, intretinere, internet, gaz metan), deductibila sau nedeductibila?

Toate modificarile din lege privind Deducerile, analizate si explicate detaliat in lucrarea DEDUCERILE: Ghid Practic - Noutati 2023 Studii de caz – click AICI«

Raspuns:

Conform art. 76 alin.(4) lit h) urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:

- indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 38/2008, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, in limita plafonului neimpozabil stabilit la alin. (2) lit. k), precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare.

Ceea ce inseamna ca aceste cheltuieli cu delegarea salariatilor, care se incadreaza in plafoanele mentionate anterior, nu sunt venituri asimilate salariilor si nu se vor calcula contributii, conform art. 142 lit. h) din Codul Fiscal.

Totodata, pentru perioada in care salariatii sunt delegati si sunt cazati la acest apartament, cheltuielile aferente chiriei si a utilitatilor sunt cheltuieli deductibile la calculul rezultatului fiscal, conform art. 25, alin.(1) din Codul Fiscal.

Important este de avut in vedere ca acest contract de inchiriere sa fie intocmit conform legii, iar salariatii sa fie pontati in condica de prezenta fiind in delegatie. In baza acestor documente se vor efectua inregistrarile in contabilitate, respectiv justificarea deductibilitatii cheltuielilor.

 

 

SPETA 3

Deductibilitate cheltuieli pentru firmele care au incheiat contracte de comodat auto

Intrebare:

1. Administratorul societatii a incheiat contract de comodat pentru autovehicul. Se deplaseaza la evenimente, unde efectueaza filmari si poze. Pentru deplasarea la evenimente, intalniri cu potentiali clienti, intocmeste foi de parcurs, combustibilul consumat fiind aferent numarului de kilometrii parcursi pentru aceste deplasari. Se poate deduce 100% combustibilul?

 

2. Administratorul, pentru filmarile si pozele editate si incarcate pe suporturi de stocare, predate clientilor, conform contractelor, poate fi renumerat cu drepturi de autor? Care sunt impozitele datorate pentru drepturi de autor, in conditiile in care administratorul are loc de munca la alta societate? Aceste drepturi se cuprind in sumele conform carora se calculeaza indemnizatia pentru crestere copil? 

 

Raspuns: 

1. Si pentru autoturismul utilizat in baza unui contract de comodat se aplica aceleasi reguli prevazute la art. 25 alin. 3 lit. l si art. 298 alin. 1 din Codul fiscal referitoare la deducerea cheltuielilor auto.

Daca in contractul de comodat se prevede ca autoturismul este dat in folosinta exclusiva in scop economic a societatii, iar societatea poate face dovada cu foi de parcurs, corect si complet intocmite, ca pe perioada comodatului autoturismul este folosit exclusiv in interesul activitatii economice a societatii, atunci deducerea cheltuielilor cu combustibilul si a TVA aferenta este de 100%.

Daca autoturismul nu este utilizat exclusiv in interesul economic al societatii (spre exemplu, este utilizat, chiar si ocazional de persoana care-l detine in proprietate administratorul societatii), atunci cheltuielile cu combustibil si TVA aferenta sunt deductibile in procent de 50% din sumele inscrise in documentele justificative prezentate conform art. 25 alin. 3 lit. l si art. 298 alin. 1 din Codul fiscal.

Deoarece deductibilitatea este de 50% nu este nevoie de intocmirea de foi de parcurs dupa cum se prevede la pct. 68 alin. 4 din Normele metodologice date in aplicarea art. 298 din Codul fiscal.

Toate modificarile din lege privind Deducerile, analizate si explicate detaliat in lucrarea DEDUCERILE: Ghid Practic - Noutati 2023 Studii de caz – click AICI«

Acelasi regim se aplica si pentru piesele de schimb/reparatii, daca acestea sunt aferente utilizarii autoturismului pe perioada derularii contractului de comodat.

2. Veniturile obtinute sub forma drepturilor de autor sunt venituri din drepturi de proprietate intelectuala, supuse impozitului pe venit prin retinere la sursa.

Impozitul pe venit este final si este calculat, retinut, declarat si achitat de catre platitorul de venit prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net determinat prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei forfetare de 40% asupra venitului brut, asa cum reiese din prevederile art. 72 alin. 1, 2, 4 si 5 din Codul fiscal.

Daca persoana fizica beneficiara a unor venituri sub forma drepturilor de autor obtine si venituri de natura salariala (are incheiat si un contract individual de munca), atunci in baza art. 137 alin. 1 lit. b 1, art. 150 alin. 2 si art. 154 alin. 1 lit. h 1 din Codul fiscal nu datoreaza CAS si CASS pentru aceste venituri.

Veniturile din drepturi de autor, adica din drepturi de proprietate intelectuala sunt luate in considerare la determinarea indemnizatiei pentru cresterea copilului, dupa cum reiese din prevederile art. 2 alin. 1 si art. 3 alin. 1-2 din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, cu modificarile si completarile ulterioare.

In limita informatiilor furnizate, se poate aprecia ca administratorul nu va putea fi remunerat cu drepturi de autor pentru prestatia sa, avand in vedere ca fotografiile si filmarile au fost efectuate la comanda clientilor.

In acest sens, art. 87 alin. 2 din Legea 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, republicata prevede ca drepturile patrimoniale asupra operei fotografice, care a fost creata la comanda, se prezuma ca apartin, pentru o perioada de 3 ani, celui care angajeaza sau persoanei care a facut comanda, daca prin contract nu s-a prevazut altfel.

 

Toate modificarile din lege privind Deducerile, analizate si explicate detaliat in lucrarea DEDUCERILE: Ghid Practic - Noutati 2023 Studii de caz – click AICI«

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SAF-T in 2024: Tu stii cum sa completezi CORECT declaratia 406? Iata cele mai frecvente dificultati

    • Declartia 406, pe care sunteti obligat sa o trimiteti lunar sau trimestrial catre ANAF, constituie cartea dvs. de vizita in fata autoritatilor fiscale, deoarece in baza ei, cu doar cateva clicuri, inspectorii vor putea verifica tot: TVA, impozit pe profit, contributii salariale etc. Declaratia trebuie sa fie, asadar, impecabila si sa nu ridice semne de intrebare, care se pot solda cu controale fizice, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere. Cum va asigurati ca declaratia dvs. nu va...» citeste mai departe aici

  • Proiect: ANAF actualizeaza categoriile pentru care platitorii de venituri au obligatia depunerii D205

    • Printr-un nou Proiect de Ordin pus in dezbatere publica de ANAF, institutia actualizeaza categoriile pentru care platitorii de venituri au obligatia depunerii D205. In plus, sunt modificate instructiunile de completare a formularului. Este vorba despre Proiectul de ordin al presedintelui ANAF pentru modificarea si completarea Ordinului nr.179/2022 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor 205 "Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa si...» citeste mai departe aici

  • Ordinul 6410/2024: 4 modificari aduse procedurii de aplicare a amnistiei fiscale

    • Prin Ordinul 6410/2024 au fost aduse 4 modificari importante cu privire la procedura de aplicare a amnistiei fiscale, aprobata prin Ordinul 5521/2024. Ordinul 6410/2024: 4 modificari aduse procedurii de aplicare a amnistiei fiscale Ordinul ministrului finantelor nr. 6410/2024 privind modificarea si completarea Procedurii de anulare a unor obligatii bugetare, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor nr. 5.521/2024, modifica si completeaza unele prevederi ale...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016