Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuieli in favoarea salariatilor. Ce tratament fiscal se aplica?

02-Sep-2015
12081

In cazul urmator, avem situatia in care, in contractul colectiv al societatii se prevede ca la onomastica angajatilor (in functie de cati ani implinesc sau de vechimea lor in cadrul firmei) sa primeasca unele cadouri simbolice - valoare totala maxima 50 lei o data pe an.

Cum consideram aceste cheltuieli pentru societate, mai trebuie intreprins ceva pentru a fi considerate cheltuieli sociale in limita de 2%?

In politica societatii se prevede ca in cazul unor realizari speciale (evenimente care au loc maxim de 3 ori pe an) sa se cumpere de exemplu pizza sau carne pentru gratar etc. si sa se organizeze cu toti angajatii evenimente menite a-i stimula in viitor in activitate. Costul raportat la numarul de angajati este sub 10-15 lei/angajat.

La achizitia acestor bunuri nu se deduce TVA, cum ramane cu restul cheltuielii, respectiv ce trebuie intreprins pentru a nu fi reconsiderat venituri de natura salariala? Societatea are rezerve foarte mari din punctul de vedere al deductibilitatii drept cheltuieli de protocol sau cheltuieli sociale.

Din punct de vedere fiscal, o definitie a cheltuielilor de protocol se regaseste la punctul 39 din Ttlul III al Normelor de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal.

Potrivit acestor dispozitii, cheltuielile de protocol sunt cheltuieli ocazionate de acordarea unor cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri, efectuate in scopul afacerii.

Astfel, cadourile, mesele si tratatiile acordate salariatilor nu se incadreaza in categoria cheltuielilor de protocol.

Din punct de vedere al impozitului pe venit, conform pct. 70 lit. e) din Normele metodologice date in aplicarea art. 55 din Codul fiscal , la stabilirea venitului impozabil se au in vedere si cadourile primite cu diverse ocazii, cu exceptia celor mentionate la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.

Astfel, cadourile oferite salariatilor intra in baza de calcul al impozitului pe venit daca nu sunt oferite in conditiile si cu ocaziile prevazute la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal .

Conform art. 55 alin. 4 lit. (a) nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca. Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si finantate din buget.

Conform art. 296 indice 15 lit. b) din Codul fiscal nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 296 indice 4, urmatoarele:
(.....)
b) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca. Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie nu intra in baza de calcul, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie dintre cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.

Cadourile in bani sau in natura oferite in alte situatii decat cele mai sus redate constituie avantaje in natura supuse impozitului pe venit si contributiilor sociale obligatorii.

In ceea ce priveste deductibilitatea la determinarea profitului impozabil, cheltuielile de natura sociala stabilite in cadrul contractelor colective de munca sunt deductibile in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, conform art. 21 alin. (3) lit. c) din Codul fiscal.

In ceea ce priveste bunurile acordate gratuit salariatilor, contravaloarea acestora este considerata avantaj si asimilata salariilor in vederea impunerii, in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal.

Avantajele in bani si in natura sunt considerate a fi orice foloase primite de salariat de la terti sau ca urmare a prevederilor contractului individual de munca ori a unei relatii contractuale intre parti, dupa caz.

Pct. 74 din Titlul III al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca veniturile in natura, precum si avantajele in natura primite cu titlu gratuit sunt evaluate la pretul pietei la locul si data acordarii avantajului. Avantajele primite cu plata partiala sunt evaluate ca diferenta intre pretul pietei la locul si data acordarii avantajului si suma reprezentand plata partiala.
Conform pct. 109 drepturile salariale acordate in natura, precum si avantajele acordate angajatilor se evalueaza conform pct. 74-76 si se impoziteaza in luna in care au fost primite. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata.

In ceea ce priveste contributiile sociale, conform art. 296 indice 4 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii o reprezinta veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza contractului individual de munca.

Pct. 9 din Normele metodologice date in aplicarea acestui articol de lege stabileste ca veniturile care se includ in castigul brut realizat din activitati dependente, care reprezinta baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii sunt cele prevazute la art. 296 indice 4 din Codul fiscal, care se completeaza cu prevederile de la pct. 68 din Normele metodologice de aplicare a titlului III din Codul fiscal, date in aplicarea art. 55 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, mai putin veniturile asupra carora nu exista obligatia platii contributiilor sociale potrivit reglementarilor generale si specifice fiecarei contributii sociale, precum si celor din legislatia privind asigurarile sociale.

Asadar, contravaloarea avantajelor in natura acordate salariatilor se include in veniturile din salarii si se impoziteaza conform prevederilor art. 57 din Codul fiscal, in luna in care sunt primite. De asemenea, contravaloarea avantajelor in natura va intra in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii datorate de angajat si de societate. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata.

Conform art. 21 alin. (4) lit. l) din Codul fiscal, nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil:

l) alte cheltuieli salariale si/sau asimilate acestora, care nu sunt impozitate la angajat, cu exceptia prevederilor titlului III;

Astfel, cheltuielile cu bunurile acordate gratuit salariatilor, altele decat cele de natura sociala, incluse in veniturile salariale ale angajatilor si impozitate, sunt cheltuieli deductibile la determinarea profitului impozabil.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu, economist

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016