
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Pentru studiul de caz propus astazi, avem urmatoarea situatie: "Doua societati nerezidente din grup presteaza pe parcursul unui an fiscal servicii IT, de marketing, de formare personal si alte servicii catre societatea din Romania si emit o singura factura la sfarsitul anului. Societatea din Romania inregistreaza lunar a 12-a parte din costurile anuale estimate la realizarea bugetului de venituri si cheltuieli, urmand ca la primirea facturii sa corecteze valoarea costurilor cu serviciile prestate de cele doua societati din grup. Se pot considera deductibile aceste cheltuieli la calculul impozitului pe profit in trimestrele I si III?
Potrivit prevederilor art. 19 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. Totodata, la stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor, precum si pierderile fiscale recuperabile.
Pentru determinarea rezultatului fiscal sunt considerate cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare.
Din punct de vedere al reglementarilor contabile aprobate prin OMFP nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare, cheltuielile se inregistreaza pe natura lor, pe masura efectuarii lor, indiferent de data la care se platesc. Inregistrarea in evidenta contabila se efectueaza pe baza inscrisurilor care dobandesc calitatea de documente justificative daca furnizeaza toate informatiile prevazute de normele legale in vigoare, respectiv Omfp nr. 2634/2015.
Prestarile de servicii se inregistreaza prin ct. 628 ”Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti” in contrapartida cu conturile de furnizori, cheltuieli in avans sau casa/banca.
In contabilitate operatiunile economice privind prestarea serviciilor de catre terti se inregistreaza prin formulele contabile 628 “Alte cheltuieli cu serviciile executate de terti” = 401 “Furnizori”, 4426 “TVA deductibila” = 4427 “TVA colectata” si 635 “Cheltuieli cu alte impozite, taxe si varsaminte asimilate” = 446 “Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate”.
Daca serviciile sunt prestate in Romania (de ex. cele privind instruirea personalului) contractul respectiv trebuie inregistrat la organul fiscal teritorial, conform prevederilor OPANAF nr. 2994/2016.
Inregistrarea lunara a cheltuielilor cu serviciile primite (1/12 din suma care se va regasi in factura anuala) trebuie sa aiba la baza documentele respective referitoare la tipul serviciului, stadiul executarii etc. De ex. pentru formarea personalului se va avea in vedere faptul ca persoanele sunt angajate si sunt pregatite conform cerintelor postului, existenta ordinelor de deplasare, eventualele materiale de curs primite, etc.
De asemenea, trebuie avute in vedere si prevederile art. 25, alin. (4), lit. f) referitoare la serviciile de management, consultanta, asistenta etc. care sunt derulate cu persoane situate in state cu care Romania nu are instrumente juridice in baza carora se realizeaza schimbul de informatii si care, potrivit art. 11, alin. (3) pot fi calificate ca fiind artificiale.
Mentionam ca in cazul in care nu detineti factura pentru prestarea serviciilor in cursul exercitiului puteti utiliza ct. 408 ”Furnizori - facturi nesosite”, iar cheltuielile inregistrate potrivit contabilitatii de angajament (si pe baza documentelor care atesta executarea serviciilor, contractelor/actelor incheiate) pot fi considerate deductibile la determinarea rezultatului fiscal, trimestrial, pe masura executarii lor (si nu aleatoriu, trim. I si III).
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: SC SRL realizeaza o investitie in constructie de cladire pentru care deduce tva pentru materiale si manopera efectuate pentru constructia cladirii. Cladirea este finalizata si receptionata in anul 2015. In anul 2015, 2016...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate din Romania platitoare de TVA furnizeaza servicii de consultanta pentru beneficiar - o entitate din Belgia. Societatea din Belgia are cod de TVA valid. Serviciile reprezinta consultanta tehnica/Due Diligence in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<