Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuielile auto, printre cele mai controlate categorii de catre FISC. Cum sa eviti amenzile

14-Iun-2023
3472
Cheltuielile auto, printre cele mai controlate categorii de catre FISC. Cum sa eviti amenzile

Deducerea corecta a cheltuielilor cu autovehiculele este, cu siguranta, una dintre cele mai sensibile sarcini cu care va confruntati in activitatea dvs. de zi cu zi. O mica eroare, o mica deducere incadrata gresit si va puteti trezi la primul control atat cu o amenda consistenta, cat si cu corectii retroactive ale impozitului pe profit, TVA-ului sau impozitului pe salarii!

Nu e de mirare ca peste 10% din ajustarile privind TVA si impozitul pe profit determinate de organele de control provin din categoria cheltuielilor auto!

De vina este, desigur, si cadrul legal foarte stufos, plin de ambiguitati si cu modificari frecvente! Ultima astfel de modificare, de exemplu, a fost introdusa prin Legea nr. 296/2020:

NOU! Angajatii microintreprinderilor care utilizeaza masina societatii si in scop personal nu mai sunt impozitati pentru acest avantaj, fara a fi prevazuta insa o limita, asa cum exista in cazul angajatilor companiilor platitoare de impozit de profit (respectiv limita de deductibilitate de 50%). 

Eliminati neclaritatile si greselile de interpretare a legislatiei privind cheltuielile cu autovehiculele! Eliminati deducerile incorecte, amenzile si corectiile retroactive aplicate de ANAF, insotite de tot sirul aferent de dobanzi si penalitati cu ajutorul lucrarii Regimul Fiscal al cheltuielilor cu AUTOHEVICULE>>

Ce va ofera lucrarea Regimul Fiscal al cheltuielilor cu AUTOHEVICULE

In primul rand, sa spunem ca este vorba despre un produs editorial de top al companiei Rentrop & Straton, un produs ajuns deja la a 6-a editie si care in fiecare an a fost extrem de apreciat de clienti, gratie mai multor factori:

• este permanent actualizat la virgula, in perfecta concordanta cu legislatia in vigoare 

• identifica principalele situatii in care deducerile sunt aplicate gresit de catre contabili

• ofera solutii si explicatii foarte clare, argumentate impecabil cu temeiuri legale

• abunda in exemple practice, excelente pentru intelegerea subiectului expus

• este un produs complet, redactat intr-un stil usor de urmarit

Acest produs va spune fara nici un dubiu ce si cum puteti deduce!

El strange la un loc toate informatiile legislative, le explica, le ordoneaza logic, va arata cum sa le puneti in practica (prin studii de caz relevante) si va furnizeaza modele corecte de documente justificative pentru tratamentul fiscal-contabil pe care l-ati aplicat.

Cateva lucruri de baza despre deducerea cheltuielilor cu autovehiculele 1. Ce conditii trebuie sa indeplineasca autovehiculele?

Prevederile speciale privind deducerea cheltuielilor cu autovehiculele au in vedere autovehiculele cu masa totala maxima autorizata de maximum 3.500 kg si cel mult 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.

2. In mod obisnuit, deducerea este de 50%

Legiuitorul a considerat din start ca autovehiculele firmei sunt folosite si in scopuri personale si de aceea a limitat la 50% deducerea cheltuielor asociate cu acestea – combustibil, piese de schimb, RCA, TVA, diferente de curs valutar inregistrate ca urmare a derularii unui contract de leasing.

3. Cand se aplica deducerea de 100%?

Cheltuielile se deduc 100% daca autovehiculele sunt utilizate exclusiv pentru anumite activitati (servicii de urgenta, paza si protectie, curierat, taxi, scoli de soferi, vanzari si achizitii) sau daca sunt utilizate ca marfuri in scop comercial (pentru un vehicul cumparat in scop de revanzare, cheltuielile cu reparatiile sunt deductibile 100%).

Cheltuielile se deduc 100% si daca se face dovada ca autovehiculele sunt folosite exclusiv pentru nevoile firmei. Sunt necesare in acest sens documente financiar-contabile (delegatie, decont) si foaie de parcurs.

4. Transportul angajatilor la si de la locul de munca

Trebuie facuta diferentierea intre transportul angajatilor cu autovehiculele firmei la si de la locul de munca in scopul activitatii economice si transportul pentru uzul personal la si de la locul de munca. In prima categorie se incadreaza situatiile cand nu exista mijloace de transport in comun sau orarul acestora este decalat fata de programul de lucru.

5. Ce inseamna “combustibil”?

Intra aici benzina, motorina, gaz petrolier lichefiat, hidrogen sau energie electrica – tratamentul fiscal este acelasi. Deducerea cheltuielilor cu combustibilul poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate.

6. Situatii speciale

In cazul particular al autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare, deductibilitatea este limitata la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii. Un tratament special au si autovehiculele utilizate de agentii de vanzari si de achizitii.

7. Avantaje de natura salariala pentru angajati

Folosirea unui autovehicul al firmei in scop personal de catre un angajat este considerata avantaj de natura salariala si intra in baza de calcul a impozitului pe veniturile din salarii si a contributiilor sociale obligatorii. Subiectul este unul sensibil si trebuie tratat cu mare atentie deoarece exista numeroase conditii, exceptii, cazuri particulare. Detalii complete gasiti in lucrare.

8. Conditii pe care trebuie sa le indeplineasca foaia de parcurs

Foaia de parcurs trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele informatii: 

• categoria de vehicul utilizat

• scopul si locul deplasarii

• kilometrii parcursi

• norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs

Pot fi avute in vedere informatii mai detaliate, gen data efectuarii deplasarii sau identitatea persoanei care a efectuat-o etc. Foaia de parcurs nu este un formular tipizat si poate fi adaptata de fiecare societate in functie de necesitatile proprii sau de particularitatile activitatii.

Detalii complete in lucrarea pe stick Regimul Fiscal al cheltuielilor cu AUTOHEVICULE

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Redirectionare impozit pe profit 2025. Termen, formular si reglementari cheie

    • Redirectionarea impozitului pe profit reprezinta o oportunitate importanta pentru contribuabilii care doresc sa sustina organizatiile non-profit si cauzele sociale, culturale sau educationale. Prin completarea formularului 177, firmele pot directiona o parte din impozitul datorat catre entitati eligibile, respectand anumite conditii si limite legale. In acest articol vom vedea cine poate beneficia de aceasta facilitate, ce documente sunt necesare, termenul de depunere si regulile esentiale...» citeste mai departe aici

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • SAF-T ANAF. Clarificari pentru contribuabilii care NU au cont bancar

    • Implementarea SAF-T (Standard Audit File for Tax) a adus numeroase intrebari din partea contribuabililor, mai ales din randul firmelor mici si al celor aflate la inceput de drum. Una dintre cele mai frecvente dileme este legata de necesitatea unui cont bancar pentru a putea depune aceasta declaratie. Este sau nu obligatoriu sa ai un cont bancar activ ca sa poti raporta catre ANAF? In cele ce urmeaza, clarificam acest aspect.» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

  • Mijloace fixe inregistrate gresit. Solutii si clarificari pentru firme

    • Mijloacele fixe reprezinta o componenta esentiala in patrimoniul oricarei societati, iar o evidenta contabila corecta a acestor active este cruciala. Cu toate acestea, in practica se pot intalni frecvent erori in clasificarea sau inregistrarea mijloacelor fixe. Identificarea si corectarea lor reprezinta pasi importanti pentru asigurarea transparentei si conformitatii contabile. Avem acest caz. Societatea A va absorbi societatea B. Data de referinta a absorbtiei a fost data de 31.12.2024. In...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016