Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cheltuielile de transport efectuate de catre salariati la si de la locul de munca

28-Nov-2008
5975

Intrebare:


In 2007 cheltuielile de transport efectuate de catre salariati la si de la locul de munca au fost cheltuieli deductibile fara conditie sau au fost incluse in cheltuieli sociale in limita a 2% la fd salarii. Biletele de calatorie sunt documente valabile pentru justificarea cheltuielilor de transport?

Raspuns in septembrie 2008:
In conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, Titlul II, art. 19, profitul impozabil se calculeaza ca diferenta intre veniturile realizate din orice sursa si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, dintr-un an fiscal, asa cum sunt inregistrate potrivit reglementarilor contabile din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea profitului impozabil se iau in calcul si alte elemente similare veniturilor si cheltuielilor.

 Asadar:

 Pi = V - C - Vn + Cn - RP - Af - Pf
unde:


Pi - profit impozabil
V - veniturile realizate din orice sursa intr-un an fiscal
C - cheltuielile efectuate in scopul realizarii veniturilor
Vn - veniturile neimpozabile
Cn - cheltuielile nedeductibile
RP - rezerve, provizioane
Af - amortizarea fiscala
Pf - pierderea fiscala

 Din formula de calcul a profitului impozabil rezulta ca baza impozabila a impozitului pe profit se determina pornind de la veniturile si cheltuielile inregistrate de persoana juridica in contabilitate potrivit reglementarilor contabile date in baza Legii contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Astfel, potrivit reglementarilor contabile veniturile sunt sumele sau valorile incasate sau de incasat in nume propriu din activitatea curenta, cat si castigurile din orice alte surse.

Veniturile sunt din exploatare, financiare si extraordinare, in functie de activitatea desfasurata de societate.

Contabilitate cheltuielilor se tine pe feluri de cheltuieli, dupa natura lor, in cheltuieli din exploatare, financiare si extraordinare.

 In vederea stabilirii bazei impozabile, potrivit reglementarilor Titlului II din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cheltuielile se impart in trei grupe:

 -deductibile
-cu deductibilitate limitata
-nedeductibile

Potrivit dispozitiilor art. 21, alin. (1), cheltuieli deductibile sunt acele cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare. Cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile sunt cheltuielile inregistrate cu realizarea si comercializarea bunurilor, prestarea serviciilor sau executarea lucrarilor.

Sunt cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri, potrivit
dispozitiilor art. 21 si cheltuielile inregistrate cu transportul salariatilor, la si de la locul de munca.

Referitor la aceasta prevedere, Codul fiscal a suferit cateva modificari in perioada 2004-2008. Astfel, in varianta anului 2004, Legea nr. 571/2003 prevedea:

?c) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra fondului de salarii realizat. Intra sub incidenta acestei limite cu prioritate ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru inmormantare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile si protezele, precum si cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor activitati sau unitati aflate in administrarea contribuabililor: gradinite, crese, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si ale accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti, precum si pentru scolile pe care le au sub patronaj.

In cadrul acestei limite pot fi deduse si cheltuielile reprezentand: transportul la si de la locul de munca al salariatilor, cadouri in bani sau in natura oferite copiilor minori ai salariatilor, cadouri in bani sau in natura acordate salariatelor, costul prestatiilor pentru tratament si odihna pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora, inclusiv transportul, ajutoare pentru salariatii care au suferit pierderi in gospodarie si contributia la fondurile de interventie ale asociatiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;?

In anul 2004 Ordonanta Guvernului nr 83/2004 modifica acest articol astfel:

10. La art. 21 alin. (3) lit. c) va avea urmatorul cuprins:

"c) cheltuielile sociale, in limita unei cote de pana la 2%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile ulterioare. Intra sub incidenta acestei limite cu prioritate ajutoarele pentru nastere, ajutoarele pentru inmormantare, ajutoarele pentru boli grave sau incurabile si protezele, precum si cheltuielile pentru functionarea corespunzatoare a unor activitati sau unitati aflate in administrarea contribuabililor: gradinite, crese, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si ale accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, muzee, biblioteci, cantine, baze sportive, cluburi, camine de nefamilisti, precum si pentru scolile pe care le au sub patronaj. In cadrul acestei limite pot fi deduse si cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura oferite copiilor minori ai salariatilor, cadouri in bani sau in natura acordate salariatelor, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul, pentru salariatii proprii si pentru membrii de familie ai acestora, ajutoare pentru salariatii care au suferit pierderi in gospodarie si contributia la fondurile de interventie ale asociatiei profesionale a minerilor, ajutorarea copiilor din scoli si centre de plasament;".

Rezulta ca din anul 2005 prevederea referitoare la limitarea cheltuielilor cu transportul salariatilor la si de la locul de munca in cota de 2% aplicata asupra cheltuielilor cu salariile, a fost eliminata.

 Incepand din anul 2005 aceste cheltuieli au fost deductibile in totalitate daca erau inregistrate pe baza documentelor justificative, conform prevederilor legii contabilititatii.

Pentru anul 2008 legiuitorul a reglementat direct aceasta prevedere, si nu prin omisiune, in Hotararea Guvernului nr. 1.579/2007 (M.Of. nr. 894/28.12.2007), prevazand la art. 21 alin. (1) lit. f) ca sunt efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile si cheltuielile cu transportul salriatilor la si de la locul de munca.

Introducerea acestei prevederi in anul 2007, aplicabila incepand cu anul 2008, nu modifica cu nimic deductibilitatea cheltuielliolor de aceasta natura pentru anul 2007, ele fiind deductibile in totalitate.

Justificarea acestor cheltuieli se poate face cu documentele(abonamentele) de calatorie, actul de identitate din care rezulta adresa de domiciliu sau contractul de inchiriere, dupa caz, contractul incheiat de societatea d-voasta cu firma de transport care efectueaza transportul salariatilor etc.

In cazul in care simtiti nevoia sa le solicitati si alte informatii o puteti face pe baza unei Decizii a Consiliului de Administratie.


Adaugat in 28 noiembrie 2008

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016