Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cine va efectua controalele INOPINATE la contribuabili pentru verificarea situatiei fiscale (Proiect de OUG)

06-Oct-2022
1859
Cine va efectua controalele INOPINATE la contribuabili pentru verificarea situatiei fiscale (Proiect de OUG)

Noul Proiect de OUG pus in dezbatere publica de Ministerul Finantelor aduce mai multe modificari controalelor fiscale. Pentru verificarile inopinate ANAF se precizeaza clar cine va avea competenta legala sa desfasoare aceasta activitate.

In prezent, Art. 135 din Codul de procedura fiscala reglementeaza regulile privind desfasurarea controlului inopinat fara a se mentiona care sunt organele fiscale competente in efectuarea acestuia.

Conform noului Proiect de OUG, se propune completarea art. 135 din Codul de procedura fiscala, in sensul stabilirii faptului ca, pentru efectuarea controlul inopinat sunt competente organele de inspectie fiscala si organele fiscale competente sa exercite verificarea situatiei fiscale personale, potrivit competentei atribuite acestora prin lege.

Propunerea are in vedere alinierea si clarificarea regulilor de competenta care guverneaza exercitarea controlului inopinat cu regulile de competenta nationala pentru organele de inspectie fiscala si organele care efectueaza verificarea situatiei fiscale personale.

De asemenea, va fi inlocuita sintagma controale curente, operative si inopinate sau controale tematice, cu cele de control antifrauda. Totodata, pentru corelarea cu alte forme de control fiscal in cadrul carora se pot administra mijloace de proba, se mentioneaza distinct si controlul inopinat.

Alte modificari aduse controalelor fiscale:

-contribuabilii vor primi o Notificare de conformare si vor avea 30 de zile la dispozitie sa isi reanalizeze situatia fiscala si sa corecteze declaratiile care nu sunt intocmite corespunzator, inainte de inceperea controalelor ANAF.

-In contextul digitalizarii ANAF, este introdusa posibilitatiea de a prezenta legitimatia de inspectie si ordinul de serviciu si prin utilizarea mijloacelor video de comunicare la distanta.

-Se propune modificarea art. 125 alin. (1) si (2) din Codul de procedura fiscala, cu scopul de a stimula digitalizarea actiunilor de control si efectuarea acestora de la distanta, in sensul ca inspectia fiscala sa se desfasoare, de regula, la sediul organului de inspectie fiscala.

-se propune ca actiunile de control desfasurate de Directia generala antifrauda fiscala sa fie indreptate indeosebi asupra cazurilor in care exista riscuri crescute de evaziune fiscala, precum si de frauda fiscala si vamala, in vederea evitarii situatiilor in care actiunile de control vizeaza contribuabili/platitori cu un risc scazut.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016