Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Client declarat in faliment si Declaratia cod 394. Cum a rezolvat consultantul fiscal problema rapid si fara consecinte pentru client!

30-Mar-2017
7360

Legislatia din Romania se schimba zi de zi si spunem asta fara pic de exagerare. Neclaritati noi au fost aduse odata cu legea impozitului specific, iar mai nou si legea preventiei are toate sansele sa "tulbure" reglementarile mai multor acte normative.

Tocmai de aceea, intrebarile nenumarate din domeniul fiscal-contabil sunt firesti si ne propunem sa rezolvam cat mai multe probleme pentru a va veni in ajutor.

In analiza de mai jos, solutionata prin cele ce urmeaza, avem urmatoarele date: "La data de 28.04.2016 se pronunta falimentul definitiv si irevocabil al societatii X. Cum procedez cu ajustarea de TVA? Intocmesc factura de storno pe societatea X cu valorile initiale? Declar in D394 aceasta factura de storno? Daca declar factura de storno in D394 nu apar neconcordante deoarece societatea X este radiata de la Registrul Comertului si implicit inactiva?".

Din intrebarea formulata rezulta ca ajustarea bazei de impozitare a TVA nu s-a facut la data pronuntarii hotararii judecatoresti definitive si irevocabile in aprilie 2016, urmand a se efectua in termen de aproximativ 1 an de la data emiterii acesteia. In acest caz, se considera ca furnizorul/prestatorul se afla in cadrul termenului de 5 ani pentru prescrierea dreptului de a efectua ajustarea bazei de impozitare a TVA conform prevederilor 287 lit. d) din Codul fiscal.

"Baza de impozitare se reduce in urmatoarele situatii:

….d) in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata. Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar, in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei, hotarare ramasa definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz. …. ".

Ajustarea bazei de impozitare se efectueaza prin emiterea de facturi, cu semnul minus, respectand acelasi regim de impozitare si aplicand cota TVA in vigoare la data emiterii facturii initiale, de exemplu, 24%.

Valoarea facturilor astfel emise, cu semnul minus, se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, la randul 16, denumit "Regularizari taxa colectata".

Emiterea unei facturi cu semnul minus reprezinta in fapt emiterea unei facturi de corectie reglementata prin art. 330 alin. (2) din Codul fiscal aplicabil din 1 ianuarie 2016 “In situatiile prevazute la art. 287 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi sau alte documente, cu valorile inscrise cu semnul minus, cand baza de impozitare se reduce, ….. ”. Astfel, factura trebuie emisa cu toate informatiile reglementate prin art. 319 alin. (20) din Codul fiscal.

Deci, obligativitatea emiterii unei facturi pentru ajustarea bazei de impozitare a TVA rezulta din prevederile articolului 330 "Corectarea documentelor" alineatul 2 din Codul fiscal prin care se face precizarea "(2) In situatiile prevazute la art. 287 furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii trebuie sa emita facturi, cu valorile inscrise cu semnul minus sau, dupa caz, o mentiune din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus sau fara mentiunea din care sa rezulte ca valorile respective sunt negative, daca baza de impozitare se majoreaza, care se transmit si beneficiarului, cu exceptia situatiei prevazute la art. 287 lit. d)..". In situatia in care clientul este deja radiat, furnizorul/prestatorul nu mai transmite acestuia copia facturii de ajustare deoarece nu mai exista ca persoana juridica.

Avand in vedere faptul ca persoana impozabila declarata in stare de faliment nu mai are calitatea de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, dar furnizorul/prestatorul a emis o factura, se recomanda ca valoarea facturii emise sa fie raportata in declaratia cod 394 in cartusul D, ca partener tip 2 in situatia in care nu aveti certitudinea ca acel client a fost radiat din evidentele O.N.R.C.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Georgeta Serban Matei - Consultant fiscal si expert contabil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SANCTIUNI pentru neconformarea cu E-Factura in B2C de la 1 iulie 2025

    • De la 1 iulie 2025, firmele care nu transmit facturile catre persoane fizice in sistemul RO e-Factura risca amenzi usturatoare. Extinderea obligativitatii e-Facturii si in relatia B2C aduce noi responsabilitati pentru toti operatorii economici, indiferent de metoda de plata folosita de client. In acest articol, explicam cine este vizat, ce reglementari trebuie respectate si care sunt sanctiunile prevazute de lege.» citeste mai departe aici

  • GHID e-Transport 2025: Termene, Obligatii si Sanctiuni

    • Autoritatile fiscale au revizuit recent ghidul oficial privind utilizarea sistemului RO e-Transport, pentru a reflecta modificarile legislative din 2024–2025 si pentru a alinia platforma la noua sa structura. In prezent, sistemul este impartit clar in doua directii: transporturile nationale de bunuri cu risc fiscal ridicat si transporturile internationale, indiferent daca implica sau nu astfel de bunuri. In continuarea articolului vom vedea ce transporturi trebuie declarate,...» citeste mai departe aici

  • Impozit dividende. Ce cota aplici daca platesti dividende in 2025

    • Daca intentionezi sa platesti dividende in 2025, este important sa cunosti cota actuala de impozitare si obligatiile fiscale aferente. In prezent, impozitul pe dividende este de 10%, iar retinerea si virarea acestuia la bugetul de stat intra in sarcina platitorului. In continuare, explicam cine datoreaza acest impozit, cand se plateste si in ce situatii se pot aplica exceptii.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016