Raportul Special
realizat de specialisti
Problema fiscala
In contextul economic actual, neincasarea creantelor a devenit o problema tot mai stringenta. Multi clienti se afla in stare de faliment, nemaiputand sa-si onoreze datoriile. Cum procedam cu aceste creante? Pierderile inregistrate in contabilitate din cauza scoaterii din evidenta a creantelor incerte sunt deductibile la calculul profitului impozabil? In ce conditii se pot constitui provizioane? Cum procedam cu creanta neincasata, din punctul de vedere al TVA? Cum se inregistreaza in contabilitate creantele incerte?
1. Din punctul de vedere al impozitului pe profit
1.1. Pierderi din scoaterea din evidenta a creantelor incerte
Pentru determinarea profitului deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile.
Sunt considerate cheltuieli efectuate in scopul realizarii de venituri pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor neincasate, in urmatoarele cazuri:
1. procedura de faliment a debitorilor a fost inchisa pe baza hotararii judeca toresti; Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor Registrul de Evidenta Fiscala PFA
2. debitorul a decedat si creanta nu poate fi recuperata de la mostenitori;
3. debitorul este dizolvat, in cazul societatii cu raspundere limitata cu asociat unic, sau lichidat, fara succesor;
4. debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza intreg patrimoniul.
Dificultatile financiare majore care afecteaza intregul patrimoniu al debitorului sunt cele care rezulta din situatii exceptionale determinate de calamitati naturale, epidemii, epizootii, accidente industriale sau nucleare, incendii, fenomene sociale sau economice, conjuncturi externe si in caz de razboi.
Nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil, pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, in alte situatii decat cele prezentate.
Daca scoatem din evidenta clientii neincasati suntem obligati sa comunicam in scris acestora scoaterea din evidenta a creantelor respective in vederea recalcularii profitului impozabil la persoana debitoare, dupa caz.
1.2. Constituirea de provizioane
Nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil pierderile inregistrate la scoaterea din evidenta a creantelor incerte sau in litigiu, neincasate, pentru partea neacoperita de provizion.
Creantele inregistrate inainte de 1 ianuarie 2004
Provizioanele constituite pentru creantele asupra clientilor, inregistrate inainte de 1 ianuarie 2004, sunt deductibile in situatia in care creantele respective indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) nu sunt garantate de alta persoana;
b) sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata;
c) au fost incluse in veniturile impozabile;
d) creanta este detinuta asupra unei persoane juridice pentru care a fost deschisa procedura falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie;
e) nu au mai fost constituite provizioane deductibile fiscal pentru creanta respectiva.
Creantele inregistrate in perioada 1 ianuarie 2004 ? 1 ianuarie 2007
Provizioanele constituite pentru creantele asupra clientilor, inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2004, sunt deductibile in limita unui procent de 30%, din valoarea creantelor asupra clientilor, daca, pentru creantele respective, sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) sunt neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei;
b) nu sunt garantate de alta persoana;
c) sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata;
d) au fost incluse in veniturile impozabile.
Creantele inregistrate dupa 1 ianuarie 2007
Provizioanele constituite pentru creantele asupra clientilor, inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2007, sunt deductibile in limita unui procent de 100% din valoarea creantelor asupra clientilor daca, pentru creantele respective, sunt indeplinite cumulativ urma toarele conditii:
a) creanta este detinuta la o persoana juridica asupra careia este declarata procedura de deschidere a falimentului, pe baza hotararii judecatoresti prin care se atesta aceasta situatie;
b) nu sunt garantate de alta persoana;
c) sunt datorate de o persoana care nu este persoana afiliata;
d) au fost incluse in veniturile impozabile.
Mecanismul provizionului
Diminuarea sau anularea provizioanelor se efectueaza prin trecerea acestora pe venituri in cazul incasarii creantei, proportional cu valoarea incasata sau inregistrarea acesteia pe cheltuieli.
In cazul creantelor in valuta, provizionul este deductibil la nivelul valorii influentate cu diferentele de curs favorabile sau nefavorabile ce apar cu ocazia evaluarii acestora.
Valoarea provizioanelor pentru creantele asupra clientilor este luata in considerare la determinarea profitului impozabil in trimestrul in care sunt indeplinite conditiile de deductibilitate si nu poate depasi valoarea acestora, inregistrata in contabilitate in anul fiscal curent sau in anii anteriori.
Cheltuielile reprezentand pierderile din creantele incerte sau in litigiu neincasate, inregistrate cu ocazia scoaterii din evidenta a acestora, sunt deductibile pentru partea acoperita de provizionul constituit
Articol preluat din Newsletterul Taxe si Impozite Actual nr. 43/ aprilie 2010
2. Din punctul de vedere al TVA
Ajustarea bazei de impozitare
Baza de impozitare se reduce in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului.
Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de inchidere a procedurii prevazute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei, hotarare ramasa definitiva si irevocabila.
Ajustarea bazei de impozitare a taxei pe valoarea adaugata este permisa numai in situatia in care data declararii falimentului beneficiarilor a intervenit dupa data de 1 ianuarie 2004, inclusiv pentru facturile emise inainte de aceasta data, daca contravaloarea bunurilor livrate/serviciilor prestate ori taxa pe valoarea adaugata aferenta consemnata in aceste facturi nu se poate incasa din cauza falimentului beneficiarului.
Etapele ajustarii
In vederea ajustarii bazei de impozitare se parcurg urmatoarele etape:
* se va emite factura de ajustare cu valori inscrise cu semnul minus, deoarece baza de impozitare se reduce.
Aceasta factura nu va fi transmisa si beneficiarului aflat in stare de faliment;
* se va evidentia factura emisa in jurnalul de vanzari prin inscrierea cu semnul minus a valorii totale, delimitata prin cele doua elemente de identificare, respectiv baza de impozitare si TVA colectata aferenta;
* se va raporta operatiunea la randul 15 din decontul de TVA in baza jurnalului pentru vanzari.
La acest rand se evidentiaza sumele rezultate din corectarea informatiilor din deconturile anterioare, precum si orice alte sume rezultate din regularizarile datorate unor evenimente care determina modificarea datelor declarate initial.
Articol preluat din Newsletterul Taxe si Impozite Actual nr. 43/ aprilie 2010
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Aspecte importante privind ajustarea bazei de impozitare in 2016Inregistrarea in scopuri de TVA: Prevederi privind criteriile de evaluare a riscului fiscal. Anexele 5 si 6 (proiect MFP)Impozitul pe venit de pana la 65.000 euro FALIMENTeaza firmeleScoatere din evidenta client in FALIMENT. Monografie contabilaCum sa iti platesti impozitele cand vrei, cu cele mai mici consecinte!Ultimele articole
Procedura de aplicare a amnistiei fiscale, modificata din nou prin Ordinul 6438/2024. Ce schimbari intra in vigoareCONTROALE MASIVE cu privire la Dosarul preturilor de transfer! Amenda pentru neprezentarea lui ajunge la 14.000 leiProfit reinvestit 2024. 3 studii de caz utile pentru specialistiRadiere/inchidere firma: Cum inchizi un SRLAnul 2024, sub amenintarea amenzilor! Iata solutiile consultantilor fiscali pentru perioada de dupa 1 iulieArticole similare
ORDIN Nr. 3.417 din 2009 al ministrului finantelor publiceAcordarea de reduceri comerciale neevidentiate pe factura. Cum procedam?Obligatii declarative cu termen in luna martie 2011Ghidul practic al contabilului din CONSTRUCTII. Tratament fiscal pentru operatiunile legate de constructii si servicii asociate: evaluare, avans, TVA, taxe, etc.SAF-T: Cum trebuie completata D406 in cazul achizitiilor pe baza de bon fiscal?Ultimele articole
Notificare de conformare e-TVA: Ce trebuie sa stii incepand cu anul 2025SAF-T in 2025. Noi entitati vor fi SCUTITE de la obligatia depunerii D406E-Factura si E-Transport in 2025. Principalele modificari intrate in vigoare de anul acestaActe necesare pentru infiintarea unui SRL: tot ce trebuie sa stiiFacturi simplificate emise in baza bonului fiscal. Cand se transmit in E-FacturaSfaturi de la experti
Achizitii servicii intracomunitare firma care aplica regimul de TVA la incasare
Intrebare: O microintreprindere din Romania inregistrata in scopuri de TVA (la incasare) achizitioneaza servicii de publicitate din Franta in valoare de 2.000 euro, si plateste partial aceste servicii: 1.000 euro. Fiind platitoare de TVA la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Hotararea AGA din luna decembrie este aferenta profiturilor din anii precedenti. Va rog sa imi indicati notele contabile in acest caz.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
D212 in 2025. Principalele modificari din formular, implementate prin Ordinul 7015/2024
Impozit pe profit: D101 si D101 Grup Fiscal, MODIFICATE de ANAF. Noi instructiuni de completare
Impozitul pe dividende de 10% NU se aplica dividendelor distribuite INAINTE de 1 ianuarie 2025
Declaratia Unica in 2025. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent care poate fi depus online de PFA-uri
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA