Sunt de acord cu politica de cookie
Fiscalitatea.ro cauta meniu

Clienti neincasati acoperiti de asigurare. Provizioane fiscale

17-Mai-2019
1200

In studiul de caz de astazi, specialistul nostru va raspund eintrebarilor formulate in cazul unei societati care a incheiat o polita de asigurare creante clienti. Unul dintre clienti a intrat in insolventa. La momentul declararii insolventei a fost constituit provizion nedeductibil fiscal pentru clienti incerti pe suma neicasata (inclusiv TVA). Conform contractului incheiat cu firma de asigurare, societatea nu se inscrie la masa credala, ci asiguratorul. Asiguratorul a platit drept despagubire 90% din suma fara TVA. Care este monografia contabila dupa incasarea sumei de la asigurator? Cum si cand se inchide suma inregistrata in contul de client incert si provizionul constituit?"

Vezi, in cele ce urmeaza, care este opinia specialistului nostru.

Raspunsul specialistului

Politele de asigurarea incheiate pentru acoperirea riscului de neincasare a creantelor de la clienti isi produc efectele, potrivit clauzelor contractuale, de la momentul realizarii livrarii si inceteaza de drept si imediat in situatia in care sumele platite de cumparator au intrat in contul bancar al societatii care a incheiat asigurarea.

Despagubirile acordate in temeiul contractului se refera, in general, la datoriile neachitate de un cumparator sau la cheltuielile efectuate de societate pentru colectarea acestora.
Potrivit conditiilor prevazute in contract, dupa plata despagubirii, asiguratorul se subroga societatii in toate drepturile privind datoria si cheltuielile cu dobanzile aferente care sunt acoperite. In acest context societatea asiguratoare s-a inscris la masa credala.

Din punctul de vedere al evidentierii in contabilitatea proprie, initial societatea inregistreaza o ajustare pentru deprecierea creantelor de la clientii incerti, asa cum se prevede la pct. 89 alin. (1) din reglementarile contabile aprobate prin O.M.F.P. nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare, avand in vedere valoarea probabila de incasat.

Datorita faptului ca aceste creante sunt asigurate, ajustarea pentru depreciere se va recunoaste numai in limita sumei care nu este acoperita de polita de asigurare, respectiv pentru 10% din valoarea creantei ce nu va fi incasata, in cota stabilita de art. 26, alin. (1) lit. c) din Codul fiscal si pct. 19 alin. (3) lit. a) - d) din Normele metodologice de aplicare.

Principalele inregistrari care se efectueaza sunt:

- plata primei de asigurare catre societatea de asigurare

613 = 5121
"Cheltuieli cu primele de asigurare" ”Conturi la banci in lei”

Primul pas in evidentierea clientilor incerti este acela al inventarierii, ocazie cu care se inregistreaza:

4118 = 4111
”Clienti incerti sau in litigiu” ”Clienti”


Se inregistreaza apoi cheltuielile cu ajustarea pentru depreciere:

6814 = 491
"Cheltuieli de exploatare ”Ajustari pentru deprecierea
privind ajustarile pentru creantelor – clienti.

- incasarea sumei de la societatea de asigurare:

5121 = 7588
"Conturi la banci in lei" "Alte venituri din exploatare"

- scoaterea din evidenta a clientilor neincasati:

654 = 4118
"Pierderi din creante "Clienti incerti sau in litigiu"
si debitori diversi”

491 = 7814
"Ajustari pentru deprecierea ” Venituri din ajustari pentru
creantelor - clienti” deprecierea activelor circulante”

Este de retinut ca pentru prezentarea fidela a situatiilor financiare trebuie inregistrate cheltuieli cu deprecierea clientilor rau platnici chiar daca acestea, din punct de vedere fiscal, nu sunt deductibile in totalitate.

Din punctul de vedere al determinarii impozitului pe profit, cheltuielile inregistrate in ct. 6814 "Cheltuieli de exploatare privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante” sunt deductibile in limitele prevazute la art. 26 din Codul fiscal asa cum se prevede la art. 25 alin. (3) lit. g) din acelasi Act normativ.

Creantele trebuie sa fie neincasate intr-o perioada ce depaseste 270 de zile de la data scadentei sa nu fie garantate de o alta persoana, iar clientii sa nu fie persoane afiliate societatii respective.

Daca aceste conditii sunt indeplinite cumulativ, entitatea are dreptul la deducerea a 30% din cheltuielile inregistrate in ”ct 6814” si anume pentru 10% x 30% = 3% din valoarea totala a creantei.

Potrivit prevederilor art. 25 alin. (4) lit. h) pct. 6 din Codul fiscal cu modificarile ulterioare, cheltuiala inregistrata la scoaterea din evidenta a creantei (cont 654) este deductibila la calculul impozitului pe profit, deoarece este vorba de o pierdere inregistrata la scoaterea din evidenta a unei creante pentru care a fost incheiata o polita de asigurare.

Venitul inregistrat cu ajustarea de depreciere (cont 7814) prin inchiderea ”ct, 491” reprezenta venit neimpozabil conform prevederilor art. 23 lit. d) din Codul fiscal cu modificarile ulterioare. 

Scoaterea din evidenta a creantelor se efectueaza cand se primesc banii de la firma de asigurari.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite pe Email!
Votati articolul "Clienti neincasati acoperiti de asigurare. Provizioane fiscale":
Rating:

Nota: 3.17 din 3 voturi
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!‚Äč

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016x

Trimite opinia ta comunitatii Fiscalitatea.roPentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!


Sfaturi de la expertiSubiectele saptamanii

 • Erori contabile. Cum se face corectarea greselilor cuprinse in situatiile financiare si raportarile anuale
  • Conform Agentiei National de Administrare Fiscala, corectarea greselilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale se poate efectua doar in conditiile Procedurii de corectare a erorilor cuprinse in situatiile financiare anuale si raportarile contabile anuale depuse de operatorii economici si persoanele juridice fara scop patrimonial, aprobata prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 450/2016, cu modificarile si completarile ulterioare. Situatiile financiare...» citeste mai departe aici

 • Obligatii si sanctiuni noi referitoare la prevenirea si combaterea spalarii banilor
  • Legea nr. 129/2019 din 21 iulie 2019, privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, a adus modificari importante in materie de prevenire si combatere a spalarii banilor. Confiscarea unor sume de bani sau retragerea avizelor sau a autorizatiilor, doar cateva dintre sanctiunile nerespectarii legii. Pentru a scapa de sanctiunile dure sau chiar de amenzile usturatoare, care pot ajunge si pana la sute de mii de lei, comanda lucrarea pe stick Prevenirea si combaterea spalarii banilor....» citeste mai departe aici

 • Contabilitatea in partida dubla. Registre si formulare obligatorii ale operatorilor economici
  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat recent un nou ghid oficial cu privire la utilizarea documentelor financiar-contabile si intocmirea raportarilor anuale. Ghidul se adreseaza persoanelor fizice si asocierilor fara personalitate juridica si persoanelor juridice romane care au obligatia de a conduce contabilitatea in partida simpla sau in partida dubla, dupa caz. Intr-un articol anterior am discutat despre normele generale, formularele financiar-contabile si registrele...» citeste mai departe aici

 • Informatia inseamna putere: afla tot ce trebuie sa stii despre cum sa incepi propria afacere
  • Schimbarile sociale din ultimii zece, poate chiar douazeci de ani au influentat enorm felul in care azi ne raportam la viata cotidiana. Generatia nativilor digitali, cum mai este denumita generatia persoanelor nascute dupa 1990 este total diferita de ceilalti. Ei au fost primii care au utilizat retelele sociale sau tehnologia mobila avand independenta proprie si foarte multa determinare. Nativii digitali stiu foarte bine ce isi doresc, astfel si angajatorii trebuie sa inteleaga cum ii pot atrage...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2020 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Codul Fiscal s-a modificat in 2020!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Codul Fiscal 2020. MODIFICARI importante privind TVA, Impozitul pe Profit si Salarizarea

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016