
Raportul Special
realizat de specialisti
Reprezentantii Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei au transmis recent, printr-un comunicat, ca implementarea noului sistem privind plata defalcata a TVA va cauza blocaje operationale in activitatea tuturor partilor implicate si nu va avea un efect real asupra evaziunii fiscale. Acestia au mentionat ca nu sustin implementarea acestui sistem.
"Anticipam ca masura va cauza blocaje operationale majore in activitatea tuturor partilor implicate - companii, care in faza initiala vor trebui sa efectueze toate demersurile necesare implementarii noului sistem, unitati ale trezoreriei statului, care vor fi asaltate de un numar foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum si ANAF care va trebui sa aprobe toate solicitarile de transfer din contul de TVA in contul curent.
Membrii CDR nu sustin implementarea acestui sistem, anticipand blocaje majore in activitatea companiilor si a autoritatilor, fara existenta unui efect real asupra evaziunii fiscale rezultate din nedeclararea veniturilor in domenii cunoscute a avea risc fiscal ridicat, dar cu costuri semnificative pentru contribuabilii onesti.
CDR considera necesara consultarea in prealabil a Comisiei Europene, precum si intocmirea unui studiu care sa evidentieze impactul asupra evaziunii fiscale si costurile pentru mediul de afaceri. Implementarea cu caracter obligatoriu a sistemului la nivelul tuturor contribuabililor intr-un termen extrem de redus - mai putin de o luna - va conduce la consecinte extrem de grave pentru economia Romaniei", se mentioneaza intr-un comunicat al CDR citat de Agerpres.
Aceeasi sursa atrage atentia ca pentru combaterea evaziunii, ar trebui dezvoltate si implementate de urgenta masuri care si-au dovedit eficienta in alte state membre ale Uniunii Europene, precum Dosarul Standard de Audit pentru taxe, obligativitatea utilizarii unui software certificat pentru facturare, mentinerea unei baze de date pentru monitorizarea centralizata a TVA
Mediul de afaceri atrage atentia ca implementarea unui astfel de sistem "peste noapte", fara timp de pregatire si in lipsa unei analize de impact, va avea efecte majore la nivelul companiilor ce activeaza in Romania si isi platesc corect impozitele. Conform proiectului de ordonanta, sistemul privind plata defalcata a TVA se va aplica optional incepand cu 1 septembrie 2017, urmand a fi obligatoriu incepand cu 1 octombrie 2017.
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
"Noul sistem privind plata defalcata a TVA, in primul rand va genera dificultati majore de flux de numerar, cu consecinta necesitatii atragerii unor noi surse de finantare, sau, in cazuri nefericite, chiar cu intrarea in insolventa a agentilor economici onesti.
In plus, odata cu aplicarea sistemului se intentioneaza aplicarea unor sanctiuni considerabile (amenzi in valoare de 10% - 50% din valoarea TVA nevirata in contul furnizorului/prestatorului), chiar si in situatia unor plati facute din greseala in alte conturi decat conturile dedicate de TVA. Cu toate ca in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta noul mecanism este prezentat ca o masura de combatere a evaziunii fiscale, plata cu intarziere sau neplata la bugetul de stat a TVA declarata de un contribuabil nu constituie evaziune fiscala, conform legii. Mai mult, pentru combaterea situatiilor privind neachitarea sumelor de TVA la termen sunt deja aplicate masuri penalizatoare prin Codul de procedura fiscala, precum impunerea dobanzilor si penalitatilor de intarziere sau masuri asiguratorii. Ca atare, evaziunea fiscala din domeniile cu risc fiscal ridicat de nedeclarare a veniturilor nu va fi combatuta de noul sistem de plata defalcata a TVA", citeaza Agerpres sursa amintita.
Totodata, CDR atentioneaza si cu privire la faptul ca o astfel de masura prin care sunt indisponibilizate sumele de TVA, prin limitarea scopului pentru care pot fi folosite si, deci, a dreptului de dispozitie asupra acestora, reprezinta "o ingerinta asupra dreptului de proprietate al firmelor", ceea ce ridica probleme de constitutionalitate a acestor masuri.
Mai mult, implementarea unui asemenea sistem in forma propusa atrage anumite consecinte si obligatii din prisma dreptului comunitar. Astfel, pe de o parte, impunerea in sarcina contribuabililor nerezidenti inregistrati in scopuri de TVA in Romania a unei obligatii de a deschide un cont bancar in Romania si indisponibilizarea unor sume de bani in aceste conturi duce la o incalcare a liberei circulatii a capitalului intre state membre ale Uniunii Europene, iar pe de alta parte, limitarea scopului in care pot fi utilizate sumele de TVA colectata si implicit a dreptului de dispozitie asupra acestora, poate atrage necesitatea obtinerii unei aprobari din partea Comisiei Europene.
"Mai mult decat atat, o asemenea masura nu a fost implementata in niciun alt stat membru al Uniunii Europene, sisteme similare fiind propuse sau implementate doar optional sau doar pentru anumite sectoare specifice din economie unde riscul evaziunii fiscale este ridicat, fapt ce este documentat prin studii concludente (ex in Italia se aplica un sistem similar pentru sectorul public)", spun oamenii de afaceri.
Nu in ultimul rand, contrar celor mentionate in proiectul de ordonanta, acest sistem nu vine in ajutorul contribuabililor onesti, ci dimpotriva, le creeaza costuri, obligatii si sarcini suplimentare legate de adaptarea sistemelor IT si a programelor de contabilitate, actualizarea bazelor de date, modificarea procedurilor interne de lucru, dezvoltarea de noi sisteme de plata si monitorizarea platilor si transferurile, comisioane bancare suplimentare generate de dublarea tranzactiilor, costuri de personal suplimentare.
O masura alternativa, spun reprezentantii CDR, ar fi implementarea acestui sistem ca proiect pilot numai in anumite sectoare de activitate (conform modelului Italiei) care implica un grad ridicat de evaziune fiscala sau neconformare in ceea ce priveste plata la timp a TVA la bugetul de stat, cu posibilitatea extinderii in cazul in care se dovedeste eficienta sistemului.
Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei este o initiativa privata, apolitica, construita ca un acord de colaborare prin participarea colectiva a membrilor sai. Membrii Coalitiei contribuie voluntar cu resursele si expertiza necesara formularii unor opinii comune cu privire la politici publice cu impact asupra mediului de afaceri. Coalitia reuneste in total 45 de organizatii si membri asociati.
CDR isi desfasoara activitatea incepand cu anul 2013, prin intermediul a 13 grupuri de lucru specializate pe urmatoarele domenii de activitate: Agricultura, Antreprenoriat, Educatie, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Infrastructura, IT&C, Mediu, Munca, Sanatate, Servicii Financiare si Turism. Grupurile de lucru sunt formate din profesionisti si personalitati cheie din mediul de afaceri, care reprezinta atat capitalul autohton, cat si cel strain. Grupurile de lucru sunt concepute sa ofere sprijin si asistenta de specialitate ministrilor de resort in special pentru formularea de politici publice care contribuie la cresterea competitivitatii economiei romanesti.
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Articole similare
Se anuleaza penalitatile de intarziere, restante la 30 septembrie 2017. PLATA DEFALCATA TVA, amanataSplit TVA va avea efecte nocive inclusiv pentru ANAFPetitie Stop Split TVA, initiata de Consiliul National al IMM-urilorCe avantaje vor avea contribuabilii care opteaza pentru plata defalcata a TVA de la 1 octombrie 2017?Ce incasam in contul de TVA si ce plati sunt permise din contul de TVA?Ultimele articole
SPLIT TVA: Cateva concluzii dupa Conferinta Nationala de Fiscalitate si ContabilitatePLATA DEFALCATA TVA. Cum procedati cand clientul nu respecta scadenta de plata a facturii emise de furnizor?Constructorii critica dur noile masuri luate de Guvern6 masuri negative, suportate de firmele din Romania, de la 1 octombrieArticole similare
Noi interdictii si AMENZI privind constructia de centre comerciale. Vezi proiectulJos cu camataria din pod! Vezi noul proiect adoptat de Camera DeputatilorAngajatorii risca AMENZI enorme daca nu respecta contractele de somaj tehnicCum sa-ti optimizezi afacerea pentru PROFIT MAXIM, fara a avea probleme cu FisculMinistrul de Finante recomanda ANAF sa fie mai prietenos cu mediul privatUltimele articole
Ofertele de Paste sunt AICI! Reduceri de pana la 75% la titluri de fiscalitate si transport GRATUITConform Ordinului 255/2025, exista doua modele pentru Declaratia de trezorerie, in functie de sumele primiteReges-Online si suspendarile de CIM: Firmele pot evita AMENZIle de pana la 5.000 lei in 3 pasi simpliE-Transport. Sanctiunile de 100.000 lei se aplica din 1 aprilie 2025 daca NU aveti dispozitiv GPSSanctiuni e-Factura in 2025: Atentie la AMENZIle egale cu 15% din valoarea facturii [VIDEO]Articole similare
Fiscul ramburseaza in octombrie TVA de 1,6 miliarde leiZoom fiscal: Noua procedura de solutionare a deconturilor negative TVAArticole similare
Divizare partiala - efecte fiscale si contabileAmenda DIRECTA pentru contribuabilii care nu depun la timp declaratiile fiscale sau nu respecta legislatia caselor de marcatEste OFICIAL! Din 10 decembrie vamile vor trece din subordinea ANAF la Finante (Legea 268/2021)Surorile gemene mortale ale Romaniei: evaziunea si "multi-taxele"Paradisurile fiscale ar putea inceta sa mai fie... paradisuriUltimele articole
Evaziune fiscala. Care este procedura de control a ONPCSB si cum arata NotificareaFacturile simplificate B2B si B2C vor trebui transmise in E-Factura incepand cu 2025Proiect: ANAF introduce formularul 39X. Cine are obligatia sa il depunaDin 1 martie 2025 directia antifrauda va avea unitati in fiecare judet din tara, conform OUG 132/2024Legea 126/2024: Noutati aduse asupra Legii 241/2005 privind EVAZIUNEA FISCALASfaturi de la experti
Plata despagubiri asociat decedat
Intrebare: Ca urmare a decesului unui asociat, in baza prevederilor actului constitutiv, s-a stabilit diminuarea capitalului social, proportional cu partile sociale detinute de defuncta si despagubirea sotului mostenitor. La data decesului,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu fara salariu. Microintreprindere
Intrebare: Societatea are 2 salariati, unul cu norma intreaga si salariu minim si unul cu ore lucrate pe luna. Cel cu norma intreaga are 3-4 zile lunar de concediu de odihna (CFP) timp de trei luni, iar veniturile lunare brute ale celor doi...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2025Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2025Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2025Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2025Legislatie TVA