Codul comercial va fi abrogat. Ce implica noul cod civil?
Prin intrarea in vigoare a noului cod civil, codul comercial va fi abrogat. Disparitia codului comercial va face ca diferentierile de regim juridic sa fie efectuate in functie de calitatea de profesionist sau non-profesionist. Mai mult decat atat, eliminarea codului comercial face ca noul cod civil sa includa si reglementarea contractelor comerciale, inclusiv a celor care ii privesc in mod exclusiv pe comercianti.
Sunt reglementate impreviziunea contractuala si denuntarea unilaterala ca modalitatea de incetare a oricarui tip de contract incheiat pe durata nedeterminata, precum si interpretarea contractelor in functie de vointa concordanta a partilor. Modificarile aduse privesc si procedura de executare silita a obligatiilor contractuale. Astfel se modifica si sistemul de contractare a bunurilor care, la data incheierii contractului, apartin unei terte persoane.
Prin noul cod civil vor fi aplicate si dispozitiile care privesc impreviziunea. In ceea ce priveste activitatile comerciale, multe situatii care pot fi incadrate la impreviziune constau in imposibilitatea unor agenti economici de a-si mai executa obligatiile de natura contractuala din cauza multiplelor modificari de preturi.
Cu privire la protectia persoanelor aflate pe o pozitie de inferioritate economica, aceste noi dispozitii au in vedere formarea contractului, integrarea clauzelor standard in contract, reducerea clauzei penale sau repararea prejudiciului nepatrimonial. Sunt astfel reglementate situatiile in care unul dintre contractanti se afla in eroare (asupra existentei sau continutului legii aplicabile, eroarea de comunicare si informare, eroarea de calcul etc.) si atunci cand anularea contractului devine admisibila prin invocarea acestui motiv.
Modificarile din noul cod civil privesc si clauzele standard din contracte, precum stipulatiile stabilite in prealabil de una dintre parti pentru a fi utilizate in mod general si repetat si care sunt incluse in contract fara sa fi fost negociate cu cealalta parte. In situatia in care ambele parti nu reusesc sa cada de comun acord in ciuda utilizarii unor clauze standard, contractul se va incheia in baza clauzelor convenite si a oricaror clauze standard comune in substanta lor, exceptie facand situatia in care una dintre parti notifica celeilalte parti, fie anterior momentului incheierii contractului, fie ulterior si de indata, ca nu intentioneaza sa fie tinuta de un astfel de contract.
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
- GHIDUL tau de taxe si impozite!
Se mentioneaza ca aceste clauze standard care prevad in folosul celui care le propune limitarea raspunderii, dreptul de a denunta unilateral contractul, de a suspenda executarea obligatiilor sau care prevad in detrimentul celeilalte parti decaderea din drepturi ori din beneficiul termenului, limitarea dreptului de a opune exceptii, restrangerea libertatii de a contracta cu alte persoane, reinnoirea tacita a contractului, legea aplicabila, clauze compromisorii sau prin care se deroga de la normele privitoare la competenta instantelor judecatoresti nu produc efecte decat daca sunt acceptate in scris de cealalta parte.
Prejudiciile se vor calcula nu doar in functie de pierderile cauzate creditorului, dar si tinand cont de avantajele pe care acesta le obtine, cum ar fi evitarea sau reducerea unor cheltuieli. In plus, sunt extinse situatiile in care debitorul se afla de drept in intarziere in sensul ca nu se va mai recurge la formalitatile de notificare prin care debitorul datora daune moratorii, daune compensatorii si dobanzi din momentul punerii in intarziere. In acelasi timp, riscurile pieirii fortuite a unui lucru cert, transmis, dar inca nepredat creditorului, trec asupra debitorului.
In principal, noul cod civil va avea o influenta majora si asupra legislatiei comerciale. Astfel, nu se abroga doar codul comercial, ci si codul familiei. Mai multe legi care reglementeaza societatile comerciale, proprietatea intelectuala sau institutiile de credit vor suferi modificari.
Dispozitiile noului cod civil sunt aplicabile, iar efectele viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia, derivate din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a codului civil.
Modalitatea prin care vor fi aplicate noile prevederi ale codului civil sunt prevazute in legea 71/2011. Se modifica si dispozitiile codului privind dreptul locatarului de a pastra lucrarile adaugate, acestea aplicandu-se si contractelor de locatiune in curs la data intrarii in vigoare a codului, in cazul in care aceste lucrari au fost efectuate dupa aceasta data.
Raporturile de drept privat sunt reglementate intr-un cod unic in care sunt incluse toate dispozitiile cu privire la persoane fizice sau juridice, relatiile comerciale si relatiile de familii. Noul cod civil va avea o influenta vizibila in nenumarate planuri, dat fiind faptul ca acesta consacra principiile care stau la baza legislatiei civile si comerciale.