Codul fiscal 2011 (Partea IV.1): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin OG nr. 30 din 2011
Fiscalitatea.ro va prezinta modificarile aduse Codului fiscal.
In Monitorul Oficial 627 din 2 septembrie 2011 (M. Of. 627/2011) a fost publicata Ordonanta 30 din 31 august 2011 (Ordonanta 30/2011) pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale (Guvernul Romaniei). Astfel, in ceea ce urmeaza, vor fi prezentate modificarile cuprinse in textul legislativ al Ordonantei.
Partea IV.1 (13) Pentru obligatiile fiscale esalonate la plata, precum si cele care fac obiectul amanarii la plata potrivit art. 171, de pana la 5.000 lei in cazul persoanelor fizice si, respectiv, 20.000 lei in cazul persoanelor juridice, nu este necesara constituirea de garantii."
9. La articolul 9, alineatul (17) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(17) La cererea contribuabilului, organul fiscal competent poate executa garantia constituita sub formele prevazute la alin. (2) lit. a) si c) sau poate aproba valorificarea bunurilor potrivit intelegerii partilor in conditiile art. 160 din Codul de procedura fiscala, in situatia in care se stinge intreaga suma esalonata la plata."
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Arhivare facturi xml Firma primeste facturile, odata cu marfa si le receptioneaza. Ele apar in SPV, in 5 zile calendaristice, dar marfa este vanduta, intre timp, nu toata, o parte. Eu am abonament la...citeste mai mult
10. La articolul 10 alineatul (1), litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"b) sa se achite, potrivit legii, obligatiile fiscale stabilite de organul fiscal competent prin decizie, cu termene de plata incepand cu data comunicarii deciziei de esalonare la plata. Esalonarea la plata isi mentine valabilitatea si daca aceste obligatii sunt achitate in cel mult 30 de zile de la termenul de plata prevazut de lege sau pana la finalizarea perioadei de esalonare la plata in situatia in care termenul de 30 de zile se implineste dupa aceasta data;".
11. La articolul 10 alineatul (1), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera b1), cu urmatorul cuprins:
"b1) sa se achite diferentele de obligatii fiscale stabilite prin declaratii rectificative in termen de cel mult 30 de zile de la data depunerii declaratiei;".
12. La articolul 10 alineatul (1), dupa litera g) se introduce o noua litera, litera g1), cu urmatorul cuprins:
"g1) sa se achite, in termen de cel mult 30 de zile de la data comunicarii instiintarii de plata, obligatiile fiscale stabilite in acte administrative fiscale ce au fost suspendate in conditiile art. 14 sau 15 din Legea nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, si pentru care suspendarea executarii actului administrativ fiscal a incetat dupa data comunicarii deciziei de esalonare la plata;".
13. La articolul 14, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(3) In situatia in care deconturile cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare nu sunt solutionate pana la finalizarea esalonarii la plata, organul fiscal competent executa garantiile constituite sub formele prevazute la art. 9 alin. (2) lit. a) si b) in contul obligatiilor marcate, pana la emiterea deciziei de finalizare a esalonarii. In acest caz data stingerii obligatiilor marcate este termenul prevazut de lege pentru depunerea decontului cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare. In cazul garantiilor constituite sub forma de bunuri potrivit art. 9 alin. (2) lit. c) si d), acestea se elibereaza dupa solutionarea deconturilor. Garantiile constituite sub formele prevazute la art. 9 alin. (2) lit. c) si d) se executa in situatia in care dupa solutionarea deconturilor au ramas nestinse obligatii fiscale."
14. La articolul 15, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(1) Pentru sumele care fac obiectul esalonarii la plata a obligatiilor fiscale, precum si pentru obligatiile prevazute la art. 10 alin. (1) lit. a) - b1) si d) - h) nu incepe sau se suspenda, dupa caz, procedura de executare silita, de la data comunicarii deciziei de esalonare la plata. In cazul obligatiilor prevazute la art. 10 alin. (1) lit. f) executarea silita se suspenda dupa comunicarea somatiei."
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Declaratia unica. II/IF
Intrebare: O intreprindere individuala cu activitate de comert (sot si sotie) obtine un venit net in 2024 de 19.241 lei. Ce contributii declara si platesc prin DU din 25.05.2025, fiecare membru? Mentionez ca prin DU depusa in 25.05.2024, amandoi au optat pentru estimarea CASS in suma de 1.800 lei, iar in ceea ce priveste CAS, amandoi au contract cu Casa de Pensii si achita direct contributia la pensie.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Donatii ONG pentru sedinte de terapie
Intrebare: O ONG fara activitate economica are urmatoarele operatiuni: - Incaseaza prin banca donatii de la persoane fizice, 3.5% din impozitul pe salarii, sponsorizari de la persoane juridice. - Cu acesti bani ajuta copii bolnavi de autism, in sensul ca parintele copilului face un decont de cheltuieli, care contine bonuri/facturi pentru sedintele de terapie, bonuri de combustibil, medicamente, imbracaminte, hrana etc. Acest decont este achitat de asociatie prin banca in contul parintelui. O parte dintre...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Donatie sau sponsorizare. Microintreprindere
Intrebare: La o SRL platitoare de impozit pe venit micro administratorul doreste sa ajute financiar o manastire prin donatie sau sponsorizare din disponibilul financiar al SRL. Stiu ca exista diferente atat juridice, contabile, cat si fiscale intre donatie si sponsorizare. 1. Daca se face sponsorizare, ce acte sunt necesare pentru contabilitate, fiscalitate si monografie contabila? 2. Daca se face donatie, ce acte sunt necesare pentru contabilitate, fiscalitate si monografie contabila?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Depunerea bilantului pentru ONG
Intrebare: O ONG a fost infiintata la Judecatorie la sfarsitul lunii decembrie 2024 (hotararea instantei). Singura operatiune desfasurata a fost depunerea capitalului social. ONG s-a inregistrat la ANAF (a obtinut codul de identificare fiscala) in prima saptamana din anul 2025. Acest ONG are obligatia sa intocmeasca bilant contabil pentru anul 2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Emitere bon fiscal. Servicii stomatologice
Intrebare: SRL - cabinet stomatologic dotat cu casa de marcat are urmatoarea situatie: Are un pacient de la care incaseaza un avans de 2.000 lei prin POS, i se emite bon fiscal cu avans si factura. La urmatoarea vizita, pacientul beneficiaza de serviciul prestat (implantul in valoare de 5.000 lei), i se scade avansul de 2.000 lei, iar din restul de plata de 3.000 lei, achita doar 1.000 lei, ramanand dator cu 2.000 lei. Ce i se trece pe bonul fiscal a doua oara?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<