Codul fiscal 2011 (Partea IV.2): Modificari si completari aduse Legii nr.571 din 2003 prin OG nr. 30 din 2011
Fiscalitatea.ro va prezinta modificarile aduse Codului fiscal.
In Monitorul Oficial 627 din 2 septembrie 2011 (M. Of. 627/2011) a fost publicata Ordonanta 30 din 31 august 2011 (Ordonanta 30/2011) pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale (Guvernul Romaniei). Astfel, in ceea ce urmeaza, vor fi prezentate modificarile cuprinse in textul legislativ al Ordonantei.
Partea IV.2 15. La articolul 17, alineatele (4) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"(4) Contribuabilul poate plati anticipat, partial sau total, sumele cuprinse in graficul de esalonare la plata. In acest caz, contribuabilul notifica organului fiscal, prin cerere, intentia de a stinge anticipat aceste sume. In cazul achitarii anticipate partiale, organul fiscal competent instiinteaza contribuabilul, pana la urmatorul termen de plata din graficul de esalonare, cu privire la stingerea sumelor datorate in contul urmatoarelor rate de esalonare aprobate pana la concurenta cu suma achitata.
(5) In situatia in care se sting anticipat mai mult de 3 rate din graficul de esalonare la plata, organul fiscal competent, din oficiu, reface graficul de esalonare, pana la urmatorul termen de plata a ratelor, cu respectarea perioadei de esalonare aprobate. In acest caz, ratele ce fac obiectul stingerii anticipate sunt exigibile la data platii sau la data emiterii deciziei de rambursare, dupa caz. Noul grafic de esalonare se comunica contribuabilului prin decizia organului fiscal."
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Continuare Sunt de acord ca rezerva aferenta profitului reinvestit este constituita ca urmare a unei obligatii legale, insa nu am inteles de unde rezulta ca rezerva aferenta profitului...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
16. Dupa articolul 17 se introduce un nou articol, articolul 171, cu urmatorul cuprins:
"ARTICOLUL 171 Amanarea la plata a penalitatilor de intarziere
(1) Pe perioada esalonarii la plata, penalitatile de intarziere, aferente obligatiilor fiscale esalonate, se amana la plata prin decizie care se comunica contribuabilului odata cu decizia de esalonare la plata.
(2) Garantiile prevazute la art. 9 alin. (9)-(11) trebuie sa acopere si penalitatile de intarziere, precum si majorarile de intarziere amanate la plata.
(3) In situatia in care esalonarea la plata se finalizeaza in conditiile art. 10 alin. (4), penalitatile de intarziere, precum si majorarile de intarziere amanate la plata se anuleaza prin decizie care se comunica contribuabilului odata cu decizia de finalizare a esalonarii la plata.
(4) Pierderea valabilitatii esalonarii la plata atrage pierderea valabilitatii amanarii la plata a penalitatilor de intarziere si a majorarilor de intarziere. In acest caz, odata cu decizia de constatare a pierderii valabilitatii esalonarii la plata se comunica contribuabilului si decizia de pierdere a valabilitatii amanarii la plata a penalitatilor de intarziere si a majorarilor de intarziere.
(5) In situatia in care esalonarea la plata isi pierde valabilitatea in conditiile art. 13, garantiile se executa si in contul penalitatilor de intarziere si majorarilor de intarziere amanate la plata."
Art. IX. -
(1) Prevederile art. VIII intra in vigoare la 15 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, a prezentei ordonante.
(2) Prevederile art. VIII pct. 6 se aplica platilor efectuate dupa data intrarii in vigoare a art. VIII.
(3) Prevederile art. VIII pct. 8 se aplica si cererilor de acordare a esalonarii la plata in curs de solutionare la data intrarii in vigoare a art. VIII, inclusiv in situatia in care a fost emis acordul de principiu. In cazul in care organul fiscal a emis acordul de principiu, in termen de maximum 5 zile de la data intrarii in vigoare a art. VIII, emite, din oficiu, un nou acord de principiu.
(4) Prevederile art. VIII pct. 16 se aplica si esalonarilor la plata existente in curs la data intrarii in vigoare a art. VIII, precum si unui procent de 50% din majorarile de intarziere, reprezentand componenta de penalitate a acestora, aferente obligatiilor fiscale esalonate. In acest caz, organul fiscal, in termen de cel mult 15 zile de la data primului termen din graficul de esalonare, reface graficul de esalonare pe care il comunica contribuabilului. Pana la data refacerii graficului de esalonare, ratele datorate sunt cele din graficul de esalonare existent.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Taxare inversa
Intrebare: Firma de transport efectueaza transport de marfa cu masini proprii din Romania in Polonia. Cum intocmeste factura, fara TVA? Ce se trece pe factura pentru aplicarea taxarii inverse, conform art. 331 alin. 2 din Codul fiscal?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Impozit special
Intrebare: Suntem o firma platitoare de impozit pe profit, cu domeniul de activitate principal comertul cu amanuntul al produselor alimentare si nealimentare. Unul dintre cele 20 de puncte de lucru deschise este un peco unde vindem motorina, benzina si cateva produse alimentare. Suntem obligati sa calculam si sa platim IMCA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Obligativitate emitere factura
Intrebare: Societatea X, microintreprindere, platitoare de TVA 19%, autorizata cu activitatea CAEN 9001, organizeaza spectacole de teatru pentru entitati juridice, pentru care emite facturi cu TVA, precum si pentru persoane fizice, spectacole gestionate de diverse platforme, gen ?IA BILET SRL?. Aceste venituri sunt incasate pe baza unui raport, descarcat de pe platforma, iar pentru acesta societatea nu a emis facturi, intrucat platforma nu solicita acest lucru. Societatea nu este acreditata de Ministerul...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<