Raportul Special
realizat de specialisti
Noutate
Recent am asistat la o noua modificare a Codului fiscal. Astfel, in Monitorul Oficial nr. 705 din 16 octombrie 2008 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 127/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Care sunt noutatile?
Interpretarea eronata a legislatiei fiscal-contabile iti goleste buzunarele! |
1. Modificari privind impozitul pe profit
Manual de politici contabile - Stick USB
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Referitor la cheltuielile cu pensiile facultative si primele de asigurare voluntara de sanatate Incepand cu 1 ianuarie 2009, cheltuielile efectuate in numele unui angajat la schemele de pensii facultative sunt deductibile la calculul profitului impozabil, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant.
Astfel, limita de deductibilitate pentru aceste cheltuieli se va majora de la 200 euro la 400 euro.
De asemenea, nivelul de deductibilitate pentru cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate se va majora, incepand cu 1 ianuarie 2009, de la 200 euro la 250 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant.
Exceptia nu se aplica pentru cheltuielile reprezentand valoarea de inregistrare a titlurilor de participare tranzactionate pe piata autorizata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, in perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2009 inclusiv.
Atentie!
In perioada 1 ianuarie 2009 ? 31 decembrie 2009 inclusiv, nu se impoziteaza profitul obtinut de persoanele juridice straine din tranzactionarea pe piata autorizata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana.
2. Modificari privind impozitul pe venit
Referitor la activitatile independente
In ceea ce priveste veniturile din activitatile independente, incepand cu 1 ianuarie 2009, nivelul de deductibilitate pentru contributiile efectuate in numele angajatilor la fonduri de pensii acultative s-a majorat de la 200 euro la 400 euro anual pentru o persoana.
De asemenea, se va majora nivelul de deductibilitate pentru prima de asigurare voluntara de sanatate, de la 200 la 250 euro anual pentru o persoana.
Referitor la activitatea salarizata
Limita anuala de deductibilitate privind contributiile la fondurile de pensii facultative pentru calculul impozitului pe venitul din salariu se va majora incepand cu 1 ianuarie 2009 de la 200 euro la 400 euro. Astfel, impozitul lunar pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza se determina prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni, si urmatoarele:
● deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
● cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
● contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei a 400 euro.
Referitor la veniturile din investitii
Pierderile rezultate din tranzactionarea titlurilor de valoare, altele decat cele privitoare la societatile inchise, inregistrate in cursul anului fiscal, se compenseaza la sfarsitul anului fiscal cu castigurile de aceeasi natura realizate din tranzactionarea respectivelor titluri de valoare, in cursul anului respectiv.
Daca in urma acestei compensari rezulta o pierdere anuala, incepand cu pierderea anuala a anului fiscal 2010, aceasta se reporteaza numai in anul urmator. Pierderea anuala inregistrata in anul fiscal 2009 nu se reporteaza.
In perioada 1 ianuarie 2009 ? 31 decembrie 2009 inclusiv, castigurile realizate de persoanele fizice din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, sunt venituri neimpozabile.
Incepand cu 1 ianuarie 2009, nu reprezinta venituri impozabile in Romania:
● veniturile obtinute de organismele nerezidente de plasament colectiv fara personalitate juridica din transferul titlurilor de valoare, respectiv al titlurilor de participare, detinute direct sau indirect intr-o persoana juridica romana;
● veniturile obtinute din Romania de nerezidenti din transferul instrumentelor financiare derivate;
● veniturile obtinute de nerezidenti pe piete de capital straine din transferul titlurilor de participare, detinute la o persoana juridica romana, precum si din transferul titlurilor de valoare, emise de rezidenti romani.
3. Modificari privind TVA
Incepand cu 1 noiembrie 2008, decontul special de taxa trebuie depus numai pentru perioadele in care ia nastere exigibilitatea taxei. Acesta trebuie intocmit potrivit modelului stabilit de Ministerul Economiei si Finantelor si se depune:
a) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea achizitiilor intracomunitare;
b) inainte de inmatricularea in Romania a unui mijloc de transport nou, dar nu mai tarziu de data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea achizitiei intracomunitare.
Elementul de noutate consta asadar in necesitatea depunerii decontului special inainte de inmatricularea in Romania a unui mijloc de transport nou.
4. Modificari privind masurile speciale privind supravegherea productiei, importului si circulatiei unor produse accizabile
Incepand cu 1 noiembrie 2008, sunt obligati sa se inregistreze la autoritatea fiscala teritoriala operatorii economici care intentioneaza sa comercializeze in sistem en detail urmatoarele produse energetice:
a) benzina cu plumb;
b) benzina fara plumb;
c) motorina;
d) petrol lampant (kerosen);
e) gaz petrolier lichefiat.
Nerespectarea procedurii de inregistrare si a conditiilor stabilite de Fisc constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 100.000 lei si confiscarea sumelor rezultate din aceasta vanzare.
5. Modificari privind impozitele si taxele locale
Impozitul pe cladiri si impozitul pe teren se reduc cu 50% pentru acele cladiri si terenurile aferente detinute de persoane juridice, care sunt utilizate exclusiv pentru prestarea de servicii turistice pe o perioada de maximum 6 luni pe durata unui an calendaristic.
Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2009 se majoreaza perioada pentru prestarea de servicii turistice de la 5 luni la 6 luni.
Concluzie
Modificarile Codului fiscal vizeaza in special:
● piata interna de capital in sensul sprijinirii pietei bursiere din Romania.
In acest context, masurile fiscale propuse urmaresc reducerea influentelor negative generate de dificultatile inregistrate pe piata de capital asupra mediului investitional romanesc;
● limita anuala de deductibilitate privind contributiile la fondurile de pensii facultative pentru calculul impozitului pe profit si pe venitul din salariu, care se va majora de la 200 euro la 400 euro;
● limita de deductibilitate pentru prima de asigurare voluntara de sanatate, care se va majora de la 200 la 250 euro anual pentru o persoana;
● diminuarea fenomenului de evaziune fiscala in domeniul comercializarii produselor energetice accizabile si al TVA aferente achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport noi, impunandu-se masuri suplimentare.
Acte normative aplicabile:
Art. 20 lit. e), art. 21 alin. (3) lit. j) si k) si alin. (4) lit. h), art. 30 alin. (11), art. 48 alin. (5) lit. g) si h), art. 57 alin. (2) lit. a), art. 67 alin. (5) si (9), art. 115 alin. (3), (4) si (5), art. 1563 alin. (5), art. 2441 alin (4) si (6) si art. 285 alin. (2) din Codul fiscal, astfel cum au fost modificate prin O.U.G nr. 127/2008
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.
Acest articol este preluat din newsletterul Taxe si Impozite Actual. Avand peste 4.300 de abonati newsletterul se adreseaza acelora care vor sa munceasca usor, fara stres. Rezultat al muncii unor profesionisti in fiscalitate ce cunosc in esenta toate posibilitatile de optimizare si minimizare a taxelor si impozitelor, Taxe si Impozite Actual va ofera solutii perfect legale ce avantajeaza vizibil bugetul dvs. Descarcati gratuit numarul pe luna noiembrie si convingeti-va!
Articol adaugat in 17 februarie 2009
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Registrul de evidenta fiscala pentru PFA-uri, publicat in Monitorul OficialDrepturile de autor: Obligatii de plata si declarative pentru platitorul de venitExceptii utilizare casa de marcat. Afla daca esti obligat sa o folosestiAchizitie imobil prin licitatie. Ce raportam in Declaratia 394?Limitarea dreptului de deducere a TVA pentru autoturismeUltimele articole
Microintreprindere in 2025. Plafonul de 250.000 euro se verifica pe baza veniturilor de la 31 decembrie 2024Dividende distribuite DUPA 1 ianuarie 2025. Ce cota de impozitare se aplica?Este OFICIAL, conform legii 317/2024! La platile cu cardul NU mai este obligatorie emiterea bonului fiscalSAF-T in 2025. Noi entitati vor fi SCUTITE de la obligatia depunerii D406SRL, PFA, II, IF care isi actualizeaza CODul CAEN din 1 ianuarie 2025. Ce trebuie sa stie, conform noii proceduriArticole similare
Impozit pe veniturile micro. Firmele raman incadrate si in 2023 ca microintreprinderi daca au salariati cu CIM-uri suspendate?Obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA de catre contribuabilii inactivi sau inactivi temporarBani deturnati in urma unor atacuri informatice. Ce inregistrari contabile se fac?Contract de asociere in participatie si contract de arenda. Diferente juridice, FISCALe si contabileCum inregistram o factura de protocol?Ultimele articole
Microintreprindere in 2025. Plafonul de 250.000 euro se verifica pe baza veniturilor de la 31 decembrie 2024Dividende distribuite DUPA 1 ianuarie 2025. Ce cota de impozitare se aplica?Este OFICIAL, conform legii 317/2024! La platile cu cardul NU mai este obligatorie emiterea bonului FISCALSAF-T in 2025. Noi entitati vor fi SCUTITE de la obligatia depunerii D406Decizia de impunere in 2025 . Ce este, cum se contesta si studii de caz utileArticole similare
Inregistrare eronata factura. Cum se regleaza?Stoc la dispozitia unui client dintr-un stat membru UE - masuri de simplificareAjustarea veniturilor ca urmare a acceptarii la plata a cupoanelor neconforme (HG 1017/2018)Min. Finantelor: Din 1 aprilie RO e-Factura este disponibil si pentru relatia B2B, iar primele facturi au fost deja introduse in sistemDepozitare si transport pe teritoriul Romaniei. Cum se factureaza si ce declaratii se depun?Ultimele articole
SAF-T in 2025. Noi entitati vor fi SCUTITE de la obligatia depunerii D406E-Factura si E-Transport in 2025. Principalele modificari intrate in vigoare de anul acestaActe necesare pentru infiintarea unui SRL: tot ce trebuie sa stiiFacturi simplificate emise in baza bonului fiscal. Cand se transmit in E-FacturaReminder ANAF! Pana pe 30 decembrie 2024 trebuie depus formularul 394Articole similare
Modificari fiscale 2024: Finantele propun noi modificari asupra impozitului pe profit, impozitului micro, TVA, dar si pentru taxele salarialeCodul fiscal 2011 - Titlul VI (partea a VIII-a)Compensare ACCIZE in cazul achizitiilor intracomunitarePrecizari ANAF referitoare la completarea si depunerea declaratiei anuale privind impozitul pe profitEvidenta operatiunilor din sfera TVAUltimele articole
12+ Noutati Fiscale pentru 2025 care va vor afecta activitateaCe modificari adopta Finantele in domeniul ACCIZElor pentru combaterea evaziunii fiscaleNoua HG pentru modificarea Legii 227/2015. Ce schimbari apar in privinta impozitului pe profit si microCalendar ANAF: Declaratii fiscale cu scadenta in 25 octombrie 2024Calendar ANAF: Obligatii fiscale scadente in luna OCTOMBRIE 2024Articole similare
Explicatiile MFP in legatura informatiile din presa privind majorarea salariilorMODIFICARIle Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala se aproba saptamana aceastaActivitate hoteliera. Cum facturam corect cota de TVA pentru avansuri?Comunicat ANAF: Sinteza noutatilor propuse prin Proiectul MFP de modificare a formularelor 010 si 070Regimul fiscal al conventiilor civile in 2017. Analiza zilei cu Irina DumitrescuUltimele articole
Microintreprindere in 2025. Plafonul de 250.000 euro se verifica pe baza veniturilor de la 31 decembrie 2024Este OFICIAL, conform legii 317/2024! La platile cu cardul NU mai este obligatorie emiterea bonului fiscalSAF-T in 2025. Noi entitati vor fi SCUTITE de la obligatia depunerii D406SRL, PFA, II, IF care isi actualizeaza codul CAEN din 1 ianuarie 2025. Ce trebuie sa stie, conform noii proceduriE-Factura si E-Transport in 2025. Principalele MODIFICARI intrate in vigoare de anul acestaSfaturi de la experti
Sediu fix.Sediu permanent in Bulgaria
Intrebare: Daca se folosesc resursele societatii din Romania (codul de TVA RO), adica: - programul de gestiune; - programul de facturare; - angajatii care vor emite NIR-urile pentru achizitia din Spania catre depozitul din BG (folosindu-se...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Va rog sa imi spuneti cum procedez in situatia in care: Eu - firma ABC am contract cu aceasta persoana, pictorita, iar valoarea contractului este mai mica de 12 salarii. In luna in care s-a executat lucrarea (lucrarea se intinde...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA