Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul fiscal. Noile modificari: impozite, TVA, accize

17-Feb-2009
12994

Noutate
Recent am asistat la o noua modificare a Codului fiscal. Astfel, in Monitorul Oficial nr. 705 din 16 octombrie 2008 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 127/2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Care sunt noutatile?

Interpretarea eronata a legislatiei fiscal-contabile iti goleste buzunarele!

1. Modificari privind impozitul pe profit

Referitor la venituri si cheltuieli din tranzactii pe piata de capital
In perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2009 inclusiv, veniturile din tranzactionarea titlurilor de participare pe piata autorizata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sunt venituri neimpozabile la calculul profitului impozabil. In aceeasi perioada, cheltuielile reprezentand valoarea de inregistrare a acestor titluri de participare, precum si cheltuielile inregistrate cu ocazia desfasurarii operatiunilor de tranzactionare reprezinta cheltuieli nedeductibile la calculul profitului impozabil.

Referitor la cheltuielile cu pensiile facultative si primele de asigurare voluntara de sanatate Incepand cu 1 ianuarie 2009, cheltuielile efectuate in numele unui angajat la schemele de pensii facultative sunt deductibile la calculul profitului impozabil, in limita unei sume reprezentand echivalentul in lei a 400 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant.

Astfel, limita de deductibilitate pentru aceste cheltuieli se va majora de la 200 euro la 400 euro.

De asemenea, nivelul de deductibilitate pentru cheltuielile cu primele de asigurare voluntara de sanatate se va majora, incepand cu 1 ianuarie 2009, de la 200 euro la 250 euro intr-un an fiscal, pentru fiecare participant.

Referitor la pierderile de valoare pe piata de capital
Nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil cheltuielile determinate de diferentele nefavorabile de valoare a titlurilor de participare la persoanele juridice la care se detin participatii, precum si de diferentele nefavorabile de valoare aferente obligatiunilor emise pe termen lung, cu exceptia celor determinate de vanzarea-cesionarea acestora.

Exceptia nu se aplica pentru cheltuielile reprezentand valoarea de inregistrare a titlurilor de participare tranzactionate pe piata autorizata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, in perioada 1 ianuarie 2009 - 31 decembrie 2009 inclusiv.


Atentie!
In perioada 1 ianuarie 2009 ? 31 decembrie 2009 inclusiv, nu se impoziteaza profitul obtinut de persoanele juridice straine din tranzactionarea pe piata autorizata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana.

2. Modificari privind impozitul pe venit

Referitor la activitatile independente
In ceea ce priveste veniturile din activitatile independente, incepand cu 1 ianuarie 2009, nivelul de deductibilitate pentru contributiile efectuate in numele angajatilor la fonduri de pensii acultative s-a majorat de la 200 euro la 400 euro anual pentru o persoana.

De asemenea, se va majora nivelul de deductibilitate pentru prima de asigurare voluntara de sanatate, de la 200 la 250 euro anual pentru o persoana.

Referitor la activitatea salarizata
Limita anuala de deductibilitate privind contributiile la fondurile de pensii facultative pentru calculul impozitului pe venitul din salariu se va majora incepand cu 1 ianuarie 2009 de la 200 euro la 400 euro. Astfel, impozitul lunar pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza se determina prin aplicarea cotei de 16% asupra bazei de calcul determinate ca diferenta intre venitul net din salarii, calculat prin deducerea din venitul brut a contributiilor obligatorii aferente unei luni, si urmatoarele:

● deducerea personala acordata pentru luna respectiva;
● cotizatia sindicala platita in luna respectiva;
● contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat la nivelul anului sa nu se depaseasca echivalentul in lei a 400 euro.

Referitor la veniturile din investitii
Pierderile rezultate din tranzactionarea titlurilor de valoare, altele decat cele privitoare la societatile inchise, inregistrate in cursul anului fiscal, se compenseaza la sfarsitul anului fiscal cu castigurile de aceeasi natura realizate din tranzactionarea respectivelor titluri de valoare, in cursul anului respectiv.

Daca in urma acestei compensari rezulta o pierdere anuala, incepand cu pierderea anuala a anului fiscal 2010, aceasta se reporteaza numai in anul urmator. Pierderea anuala inregistrata in anul fiscal 2009 nu se reporteaza.

In perioada 1 ianuarie 2009 ? 31 decembrie 2009 inclusiv, castigurile realizate de persoanele fizice din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, sunt venituri neimpozabile.

Incepand cu 1 ianuarie 2009, nu reprezinta venituri impozabile in Romania:
● veniturile obtinute de organismele nerezidente de plasament colectiv fara personalitate juridica din transferul titlurilor de valoare, respectiv al titlurilor de participare, detinute direct sau indirect intr-o persoana juridica romana;
● veniturile obtinute din Romania de nerezidenti din transferul instrumentelor financiare derivate;
● veniturile obtinute de nerezidenti pe piete de capital straine din transferul titlurilor de participare, detinute la o persoana juridica romana, precum si din transferul titlurilor de valoare, emise de rezidenti romani.

3. Modificari privind TVA

Incepand cu 1 noiembrie 2008, decontul special de taxa trebuie depus numai pentru perioadele in care ia nastere exigibilitatea taxei. Acesta trebuie intocmit potrivit modelului stabilit de Ministerul Economiei si Finantelor si se depune:

a) pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea achizitiilor intracomunitare;

b) inainte de inmatricularea in Romania a unui mijloc de transport nou, dar nu mai tarziu de data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care ia nastere exigibilitatea achizitiei intracomunitare.

Elementul de noutate consta asadar in necesitatea depunerii decontului special inainte de inmatricularea in Romania a unui mijloc de transport nou.

4. Modificari privind masurile speciale privind supravegherea productiei, importului si circulatiei unor produse accizabile

Incepand cu 1 noiembrie 2008, sunt obligati sa se inregistreze la autoritatea fiscala teritoriala operatorii economici care intentioneaza sa comercializeze in sistem en detail urmatoarele produse energetice:

a) benzina cu plumb;
b) benzina fara plumb;
c) motorina;
d) petrol lampant (kerosen);
e) gaz petrolier lichefiat.

Nerespectarea procedurii de inregistrare si a conditiilor stabilite de Fisc constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000 lei la 100.000 lei si confiscarea sumelor rezultate din aceasta vanzare.

5. Modificari privind impozitele si taxele locale

Impozitul pe cladiri si impozitul pe teren se reduc cu 50% pentru acele cladiri si terenurile aferente detinute de persoane juridice, care sunt utilizate exclusiv pentru prestarea de servicii turistice pe o perioada de maximum 6 luni pe durata unui an calendaristic.

Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2009 se majoreaza perioada pentru prestarea de servicii turistice de la 5 luni la 6 luni.

Concluzie
Modificarile Codului fiscal vizeaza in special:
● piata interna de capital in sensul sprijinirii pietei bursiere din Romania.
In acest context, masurile fiscale propuse urmaresc reducerea influentelor negative generate de dificultatile inregistrate pe piata de capital asupra mediului investitional romanesc;
● limita anuala de deductibilitate privind contributiile la fondurile de pensii facultative pentru calculul impozitului pe profit si pe venitul din salariu, care se va majora de la 200 euro la 400 euro;
● limita de deductibilitate pentru prima de asigurare voluntara de sanatate, care se va majora de la 200 la 250 euro anual pentru o persoana;
● diminuarea fenomenului de evaziune fiscala in domeniul comercializarii produselor energetice accizabile si al TVA aferente achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport noi, impunandu-se masuri suplimentare.

Acte normative aplicabile:
Art. 20 lit. e), art. 21 alin. (3) lit. j) si k) si alin. (4) lit. h), art. 30 alin. (11), art. 48 alin. (5) lit. g) si h), art. 57 alin. (2) lit. a), art. 67 alin. (5) si (9), art. 115 alin. (3), (4) si (5), art. 1563 alin. (5), art. 2441 alin (4) si (6) si art. 285 alin. (2) din Codul fiscal, astfel cum au fost modificate prin O.U.G nr. 127/2008

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul fiscalitatea.ro" si link catre www.fiscalitatea.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Acest articol este preluat din newsletterul Taxe si Impozite Actual. Avand peste 4.300 de abonati newsletterul se adreseaza acelora care vor sa munceasca usor, fara stres. Rezultat al muncii unor profesionisti in fiscalitate ce cunosc in esenta toate posibilitatile de optimizare si minimizare a taxelor si impozitelor, Taxe si Impozite Actual va ofera solutii perfect legale ce avantajeaza vizibil bugetul dvs. Descarcati gratuit numarul pe luna noiembrie si convingeti-va!

Articol adaugat in 17 februarie 2009

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016