Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Codul fiscal se modifica din nou! Bancile vor fi afectate direct!

08-Aug-2017
2019

Saptamana trecuta, ministrul de finante Ionut Misa declara ca mai multe banci din Romania au inregistrat pierderi nejustificate prin transferul de credite neperformante pentru a evita plata taxelor. 

In acelasi timp, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, explica la acel moment ca nu e obligatoriu ca o banca sa inregistreze profit, cu mentiunea ca business-ul bancar e mult mai complicat. 

Cu tiate acestea, la doar cateva zile distanta, aflam ca un proiect nou propune ca bancile sa isi poata deduce doar 30% din cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate la care se adauga valoarea venitului realizat din instrainarea acestora. in acest moment, bancile pot deduce integral cheltuilile la calculul rezultatului fiscal.

In opinia Ministerului de Finante, aceasta deducere integrala ar fi permis bancilor sa evite plata impozitului pe profit. 

Conform propunerilor, Codul fiscal ar urma sa se modifice in aceasta privinta de la 1 ianuarie 2018:

"Se propune deducerea cheltuielilor reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii, in limita unui plafon de 30% din valoarea creantelor instrainate la care se adauga valoarea venitului realizat din instrainarea acestora", se arata in proiect. 

Potrivit unui exemplu al Ministerului Finantelor, la calculul rezultatului fiscal pentru o creanta care a fost instrainata la o valoare de 1.500 lei fata valoarea nominala de 10.000 lei, cheltuiala reprezentand valoarea acestei creante va fi deductibila in limita a 4.500 lei. 


Asa cum am mentionat mai sus, in acest moment, cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate, sunt integral deductibile la calculul rezultatului fiscal, indiferent de nivelul veniturilor inregistrate din instrainarea creantelor respective.

"Prin urmare, avand in vedere amploarea fenomenului de cesionare a creantelor, in special a celor din domeniul bancar, precum si faptul ca acestea sunt instrainate pentru sume infime raportate la valoarea creantelor/imprumuturilor, valoare considerata cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe profit, in vederea diminuarii impactului fiscal asupra bazei de impozitare, se impune limitarea deducerii acestor cheltuieli, in limita unui plafon de 30% din valoarea creantelor instrainate la care se adauga valoarea venitului realizat din instrainarea acestora", se arata in motivarea proiectului. 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016