Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comisia Europeana: Normele actuale privind TVA dateaza din 1993 si sunt depasite. UE va schimba legea in octombrie

29-Sep-2017
1927

Un nou studiu publicat recent de Comisia Europeana arata ca tarile din Uniune a au pierdut in total aproximativ de 152 de miliarde de euro in venituri din taxa pe valoare adaugata (TVA) in 2015.

Conform Agerpres, chiar daca cifrele medii din UE sunt in curs de imbunatatire, performantele individuale de colectare a TVA variaza in mod semnificativ in randul statelor membre. Cele mai mari deficite de incasare a TVA au fost inregistrate in Romania (37,2%), Slovacia (29,4%) si Grecia (28,3%). Cele mai mici deficite au fost observate in Spania (3,5%) si Croatia (3,9%). in termeni absoluti, cel mai mare deficit de incasare a TVA, de 35 de miliarde de euro, a fost inregistrat in Italia.

Acelasi raport arata ca deficitul de incasare a TVA a scazut in majoritatea statelor membre, cu cele mai mari imbunatatiri inregistrate in Malta, Romania si Spania. sapte state membre au inregistrat mici cresteri: Belgia, Danemarca, Irlanda, Grecia, Luxemburg, Finlanda si Marea Britanie.

"Deficitul de incasare a TVA", care constituie diferenta globala dintre veniturile din TVA preconizate si sumele efectiv colectate, demonstreaza inca o data necesitatea unor reforme serioase astfel incat statele membre sa poata sa beneficieze pe deplin de veniturile din TVA pentru bugetele lor.

Desi colectarea veniturilor din TVA indica anumite semne de ameliorare, sumele deficiente raman inacceptabil de ridicate.

Conform aceleiasi surse, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, a declarat: "Statele membre nu ar trebui sa accepte astfel de pierderi socante de venituri din TVA. Desi Comisia sprijina eforturile de imbunatatire a colectarii la nivelul intregii UE, normele actuale privind TVA dateaza din 1993 si sunt depasite. Vom propune in curand modernizarea normelor care reglementeaza TVA in cadrul vanzarilor transfrontaliere. Reforma noastra va contribui la reducerea fraudei transfrontaliere in domeniul TVA cu 80% si la intoarcerea unor sume deosebit de necesare in conturile statelor membre".

Astfel, informeaza Agerpres, in luna octombrie, Comisia Europeana va prezenta propuneri pentru cea mai ambitioasa actualizare a normelor in materie de TVA din ultimii 25 de ani. Frauda in materie de TVA ar trebui sa devina mai usor de abordat si colectarea TVA ar trebui sa castige in eficienta. Rapoarte recente din mass-media au legat, de asemenea, frauda la scara larga in materie de TVA de criminalitatea organizata, inclusiv de terorism.

Solutii la aceasta problema pot fi gasite doar prin colaborarea dintre statele membre, apreciaza CE.

Desi statele membre au depus deja eforturi pentru a reduce deficitul de incasare a TVA, modernizarea sistemului de TVA si adaptarea acestuia la provocarile reprezentate de frauda masiva constituie cea mai buna cale de asigurare a viitorului pietei unice.

Reforma actualului sistem de TVA ar trebui sa sprijine, de asemenea, dezvoltarea pietei unice digitale si sa completeze agenda stabilita de Comisie pentru realizarea unui sistem fiscal mai echitabil si mai eficient.

Comisia va prezenta propuneri legislative in aceasta toamna, pentru a reinstitui principiul colectarii de TVA in cadrul schimburilor comerciale transfrontaliere din interiorul UE. Frauda transfrontaliera in UE reprezinta un deficit de incasare a TVA in valoare de 50 de miliarde de euro in fiecare an, iar noul sistem ar trebui sa reduca frauda transfrontaliera cu aproximativ 80% (circa 40 de miliarde de euro).

Comisia spera, de asemenea, sa obtina un acord rapid al statelor membre privind noile norme de imbunatatire a TVA pentru comertul electronic, propuse in 2016. La fel ca in cazul tuturor initiativelor in domeniul fiscal, va fi necesar un acord unanim al statelor membre inainte de intrarea in vigoare a schimbarilor propuse.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Infiintare PFA. Etape si acte necesare

    • Infiintarea unui PFA (Persoana Fizica Autorizata) reprezinta o optiune de luat in calcul pentru persoanele care doresc sa isi desfasoare activitatea profesionala in mod independent. Acest tip de organizare implica o procedura simplificata de infiintare, organizare si administrare, insa exista atat avantaje, cat si dezavantaje care trebuie sa fie pe deplin intelese. In acest articol, vom detalia etapele si documentele necesare pentru infiintarea unui PFA, oferindu-va in acelasi timp si cateva...» citeste mai departe aici

  • E-Factura. Este OBLIGATORIE transmiterea in sistem a facturilor emise catre persoane fizice?

    • Factura electronica, asa cum este definita de OUG nr. 120/2021, este transmisa de operatorii economici (orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii) utilizand sistemul RO e-Factura in cadrul tranzactiilor efectuate cu: autoritati contractante/entitati contractante - B2G "Business to Government" alti operatori economici B2B "Business to Business" persoane fizice doar in situatia operatorilor...» citeste mai departe aici

  • D112 in 2024. Modelul aprobat prin Ordinul 6330/2024 va fi utilizat pentru veniturile lunii septembrie

    • Prin Ordinul 6330/2024, publicat recent in Monitorul Oficial, au fost oficializate noi instructiuni pentru completarea D112, dar si un nou model de formular. Modificarile au aparut in contextul intrarii in vigoare a Legii 360/2023 privind noua lege a pensiilor. Ordinul 6.330/1.587/1.630/3.121/2024 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 “Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-Transport - toate NOUTATILE din 2024 + Studii de caz detaliate

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016