Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Comisia Europeana: Plati electronice mai sigure si mai inovatoare, in beneficiul consumatorilor

30-Nov-2017
1393

Comisia Europeana (CE) a adoptat luni norme care vor face ca platile electronice in magazine si online sa fie mai sigure. Acest lucru le va permite consumatorilor sa aiba acces la solutii mai convenabile, mai eficiente din punctul de vedere al costurilor si mai inovatoare, oferite de prestatorii de servicii de plata, se arata intr-un comunicat al forului comunitar.

Conform Agerpres, normele pun in aplicare a doua directiva a UE privind serviciile de plata (DSP2) revizuita recent, care vizeaza modernizarea serviciilor de plata din Europa astfel incat sa tina pasul cu aceasta piata care evolueaza rapid si sa permita dezvoltarea pietei europene a comertului electronic.

Aceeasi sursa explica faptul ca aceste norme le permit consumatorilor sa utilizeze servicii inovatoare oferite de furnizori terti, cunoscuti si sub numele de societati din domeniul tehnologiei financiare (FinTech), garantand in acelasi timp o securitate riguroasa a datelor pentru consumatorii si intreprinderile din UE. Acestea includ solutii de plata si instrumente de gestionare a finantelor personale prin agregarea informatiilor din diferite conturi.

''Noile norme vor orienta actorii de pe piata, vechi si noi, pentru a oferi servicii mai bune consumatorilor, asigurand, in acelasi timp, securitatea acestora'', a declarat Valdis Dombrovskis, vicepresedintele Comisiei Europene responsabil cu stabilitatea financiara, serviciile financiare si uniunea pietelor de capital.

Un obiectiv-cheie al DSP 2 este sporirea nivelului de securitate si a fiabilitatii platilor electronice. in special, DSP2 impune prestatorilor de servicii de plata sa elaboreze un sistem de autentificare stricta a clientilor. Prin urmare, normele adoptate luni contin prevederi stricte, integrate, menite sa reduca in mod semnificativ nivelurile fraudei si sa protejeze confidentialitatea datelor financiare ale utilizatorilor, aspecte care sunt relevante mai ales in cazul platilor online. Acestea necesita combinarea a cel putin doua elemente independente, care ar putea fi un element fizic - un card sau un telefon mobil, la care se adauga, inainte de efectuarea unei plati, o parola sau o caracteristica biometrica, cum ar fi amprentele.

De asemenea, DSP2 stabileste un cadru pentru noi servicii legate de conturile de plati ale consumatorilor, cum ar fi asa-numitele servicii de initiere a platilor si servicii de informare cu privire la conturi. Aceste servicii inovatoare sunt deja oferite in multe tari ale UE, insa datorita DSP2 vor fi disponibile pentru consumatorii de pe intreg teritoriul UE, cu conditia indeplinirii unor cerinte stricte de securitate. Normele precizeaza cerintele privind standardele comune si sigure de comunicare intre banci si societatile din domeniul tehnologiei financiare.

Dupa adoptarea standardelor tehnice de reglementare de catre Comisie, Parlamentul European si Consiliul au trei luni la dispozitie pentru a le examina. Dupa perioada de examinare, noile norme vor fi publicate in Jurnalul Oficial al UE. Bancile si alti prestatori de servicii de plata vor avea la dispozitie 18 luni pentru a institui masurile de securitate si instrumentele de comunicare.

Standardele tehnice de reglementare adoptate luni au fost elaborate de Autoritatea Bancara Europeana in stransa cooperare cu Banca Centrala Europeana. Acestea stabilesc cum trebuie aplicata autentificarea stricta a clientilor.

Conform Agerpres, simpla introducere a unei parole sau a datelor de pe cardul de credit nu vor mai fi suficiente, in majoritatea situatiilor, pentru a efectua o plata. in anumite cazuri va fi necesar un cod care sa fie valabil doar pentru o anumita tranzactie, alaturi de celelalte doua elemente independente. Scopul este acela de a reduce in mod semnificativ nivelurile actuale de frauda pentru toate metodele de plata, in special pentru platile online, si de a proteja confidentialitatea datelor financiare ale utilizatorilor.

Consumatorii vor beneficia de o gama mai larga de optiuni si de concurenta sporita de pe aceasta piata atunci cand platesc pentru bunuri si servicii achizitionate online. De asemenea, acestia vor putea sa isi gestioneze finantele personale intr-un mod mai eficient prin aplicatii care asigura agregarea informatiilor din conturile lor deschise la banci diferite.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN Rev.3 devine obligatorie pentru toti contribuabilii. In acext context, fiindca au aparut aceste actualizari prin Ordinul nr. 377/2024 al Institutului National de Statistica, persoanele fizice si juridice vor trebui sa actualizeze codul CAEN al obiectului de activitate, conform prevederilor legale. Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025 Avand in vedere ca prin Ordinul...» citeste mai departe aici

  • Norme de venit 2025. LISTELE pe judete

    • Normele de venit reprezinta plafoane anuale stabilite de stat pentru determinarea impozitului pe venit la persoanele care desfasoara activitati independente. Exista anumite conditii ce trebuie indeplinite de contribuabili pentru aplicarea normelor de venit, vom analiza in acest articol principalele reglementari legislative si vom prezenta listele cu normele de venit stabilite in 2025 pentru fiecare judet. » citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016