Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Completarea Declaratiei 101 rectificativa. Termen de depunere

28-Feb-2019
10448

In studiul de caz propus astazi, specialistul nostru va analiza situatia unui contribuabil care a prezentat urmatoarea situatie:

"In urma unei analize de cont de final de an s-a constatat ca in anul 2016 nu s-au scazut din contabilitate 60000 lei, suma ce este aferenta unor produse vandute catre un client in anul 2016. Avand in vedere ca suma de 60000 lei este prea mare pentru a fi considerata o cheltuiala a exercitiului financiar 2018, s-a hotarat sa se inregistreze in contul 1174 -Rezultat reportat provenit din corectarea erorilor contabile. In acest caz cand trebuie depusa declaratia 101 rectificativa pentru anul 2016, cu mentiunea ca regularizarea s-a facut la decembrie 2018?"

Raspunsul specialistului

Corectarea declaratiei D101 privind impozitul pe profit se face de catre persoana juridica, ori de cate ori se constata erori in declaratia depusa initial. Constatarea erorilor poate fi facuta fie de catre organul fiscal de administrare in procesul de prelucrare a formularelor, fie de catre entitate, ulterior depunerii declaratiei.

Potrivit prevederilor art. 105 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile ulterioare, corectarea declaratiei fiscale se poate efectua numai pe perioada termenului de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale.

In cazul formularului 101 "Declaratie privind impozitul pe profit" cod 14.13.01.04 aprobata cu modificari prin OPANAF nr. 3386/2016, Opanaf nr. 4160/2017 si OPANAF nr. 3200/2018, declaratia rectificativa se intocmeste pe acelasi model de formular ca si cel care se corecteaza, caz in care se inscrie “X” in casuta prevazuta in acest scop.

Declaratia rectificativa se completeaza prin inscrierea tuturor datelor prevazute de formular, inclusiv cele care nu difera fata de declaratia initiala.

Adica, in speta dumneavoastra se mai completeaza formularul trimis initial, cu toate informatiile, inclusiv cu modificarile intervenite la rd. 2 ”Cheltuieli de exploatare”.

Va rezulta un impozit pe profit mai mic pentru anul 2016.

Nu exista un termen legal stabilit pentru depunerea declaratiei rectificative daca se afla in interiorul perioadei de prescriptie. Atunci cand se constata eroarea si se indreapta, se completeaza si se depune si declaratia. Este recomandat sa efectuati aceasta operatiune inainte de depunerea formularului 101 pentru anul 2018.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025

    • Toti contabilii trebuie sa aiba pe birou singura Agenda care contine toate obligatiile fiscale ale anului! Aceasta va este de folos pentru a va asigura ca nu ratati termene limita la depunerea declaratiilor obligatorii catre ANAF sau pentru a stii cu exactitate cand trebuie sa respectati noutatile fiscale aparute in anul precedent. TOATE obligatiile fiscale ale anului 2025 Nu aveti inca Agenda Fiscala a Contabilului pentru 2025? Atunci este cazul sa o comandati chiar acum! Mai ales ca...» citeste mai departe aici

  • Exemplu calcul recuperare pierdere fiscala

    • Atunci cand firmele inregistreaza pierderi fiscale intr-un an pot, printr-un mecanism legislativ, sa beneficieze de recuperarea lor prin reducerea anumitor impozite si obligatii fiscale viitoare. Important este de mentionat ca acestea trebuie sa fie raportate de contribuabili pentru a putea fi compensate. In acest articol vom vedea exact ce sunt pierderile fiscale, cum pot fi recuperate, dar si un exemplu util de calcul recuperare pierdere fiscala, explicat pe indelete de specialistul...» citeste mai departe aici

  • E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024

    • In ceea ce priveste sistemul RO e-Factura, incepand cu data de 1 ianuarie 2025 se aplica modificarile aduse prin OUG 138/2024 mai multor legi care vizeaza sistemul: OUG nr. 120/2021, OUG nr. 70/2024, OUG nr. 8/2009. E-Factura: Ce modificari legislative au fost aduse sistemului prin OUG 138/2024 I. OUG 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania a fost modificat prin OUG 138/2024....» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016