Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
Ministerul de Finante modifica mai multe aspecte privind inspectia fiscala si comunicarea actului administrativ fiscal. Proiectul publicat recent, aflat in dezbatere publica, propune inclusiv derularea concomitenta a inspectiei fiscale si controlului inopinat, in anumite conditii.
10. Articolul 47 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"ARTICOLUL 47
Comunicarea actului administrativ fiscal
(1) Actul administrativ fiscal trebuie comunicat contribuabilului/platitorului caruia ii este destinat. in situatia contribuabilului/platitorului fara domiciliu fiscal in Romania, care si-a desemnat imputernicit potrivit art. 18 alin. (4), precum si in situatia numirii unui curator fiscal, in conditiile art. 19, actul administrativ fiscal se comunica imputernicitului sau curatorului, dupa caz.
(2) Actul administrativ fiscal emis pe suport hartie se comunica contribuabilului/platitorului ori imputernicitului sau curatorului acestora, la domiciliul fiscal, prin posta, cu scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
(3) in cazul in care comunicarea potrivit alin. (2) nu a fost posibila, aceasta se realizeaza prin publicitate potrivit alin. (4)-(6).
(4) Comunicarea prin publicitate se efectueaza prin afisarea unui anunt in care se mentioneaza ca a fost emis actul administrativ fiscal pe numele contribuabilului/platitorului, dupa cum urmeaza:
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
a) in cazul actelor administrative fiscale emise de organul fiscal central prin afisarea anuntului, concomitent, la sediul organului fiscal emitent si pe pagina de internet a A.N.A.F.;
b) in cazul actelor administrative fiscale emise de organul fiscal local prin afisarea anuntului, concomitent, la sediul organului fiscal emitent si pe pagina de internet a autoritatii administratiei publice locale respective.
(5) Anuntul prevazut la alin. (4) se mentine afisat cel putin 60 de zile de la data publicarii acestuia si contine urmatoarele elemente:
a) numele si prenumele sau denumirea contribuabilului/platitorului;
b) domiciliul fiscal al contribuabilului/platitorului;
c) denumirea, numarul si data emiterii actului administrativ fiscal.
(6) in cazul in care actul administrativ fiscal se comunica prin publicitate, acesta se considera comunicat in termen de 15 zile de la data afisarii anuntului.
(7) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), organul fiscal competent poate decide comunicarea actului administrativ fiscal emis pe suport hartie, prin remiterea, sub semnatura, la domiciliul fiscal al contribuabilului/platitorului ori imputernicitului sau curatorului acestuia, prin angajatii poprii ai organului fiscal.
(8) Daca in procedura comunicarii actului administrativ fiscal prin remitere potrivit alin. (7) destinatarul refuza primirea actului sau nu este gasit la domiciliul fiscal, se afiseaza pe usa acestuia o instiintare.
(9) in situatia in care contribuabilul/platitorul ori imputernicitul sau curatorul acestuia refuza primirea actului administrativ fiscal potrivit alin. (8), actul se considera comunicat la data afisarii instiintarii.
(10) in situatia in care contribuabilul/platitorul ori imputernicitul sau curatorul acestuia nu este gasit la domiciliul fiscal potrivit alin. (8), contribuabilul/platitorul ori imputernicitul sau curatorul acestuia este in drept sa se prezinte, in termen de maxim 15 zile de la data afisarii instiintarii, la sediul organului fiscal emitent pentru a i se comunica actul administrativ fiscal. In situatia in care contribuabilul/platitorul ori imputernicitul sau curatorul acestuia nu se prezinta in acest termen, actul se considera comunicat la implinirea acestui termen.
(11) instiintarea prevazuta la alin. (8) trebuie sa cuprinda:
a) denumirea organului fiscal emitent;
b) numele si prenumele celui care a facut afisarea si functia acestuia;
c) numele, prenumele si domiciliul fiscal al celui instiintat;
d) denumirea, numarul si data emiterii actului administrativ fiscal in legatura cu care se face instiintarea;
e) anul, luna, ziua si ora cand afisarea a fost facuta;
f) mentiuni cu privire la data la care se considera comunicat actul administrativ fiscal, potrivit alin. (9) sau (10);
g) semnatura celui care a afisat instiintarea.
(12) Actul administrativ fiscal emis pe suport hartie poate fi comunicat si prin remiterea, sub semnatura, la sediul organului fiscal emitent ori de cate ori contribuabilul/platitorul sau imputernicitul ori curatorul acestora se prezinta la sediul organului fiscal si solicita acest lucru.
(13) Ori de cate ori comunicarea se realizeaza prin publicitate, potrivit alin. (4) sau prin afisare potrivit alin. (8), organul fiscal intocmeste un proces-verbal. Procesul-verbal se intocmeste si in situatia in care contribuabilul/platitorul ori imputernicitul sau curatorul acestora primeste actul administrativ fiscal, dar refuza sa semneze dovada de inmanare ori, din motive intemeiate, nu o
poate semna.
(14) Actul administrativ fiscal emis in forma electronica se comunica prin mijloace electronice de transmitere la distanta ori de cate ori contribuabilul/platitorul a optat pentru aceasta modalitate de emitere si de comunicare, iar acesta se considera comunicat in termen de 15 zile de la data transmiterii actului catre contribuabil/platitor ori imputernicitul sau curatorul acestora.
(15) in cazul actelor administrative fiscale emise de catre organul fiscal central, mijloacele electronice de transmitere la distanta, procedura de comunicare a actelor administrative fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, precum si conditiile in care aceasta se realizeaza se aproba prin ordin al ministrului finantelor publice, cu avizul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.
(16) In cazul actelor administrative fiscale emise de organul fiscal local, mijloacele electronice de transmitere la distanta, procedura de comunicare a actelor administrative fiscale prin mijloace electronice de transmitere la distanta, precum si conditiile in care aceasta se realizeaza se aproba prin ordin al ministrului dezvoltarii regionale administratiei publice si fondurilor europene, cu avizul Ministerului Finantelor Publice si al Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale. Pentru organul fiscal local, consiliul local stabileste, prin hotarare, in functie de capacitatea tehnica disponibila, mijloacele electronice de transmitere la distanta ce urmeaza a fi utilizate de catre respectivul organ fiscal local.
(17) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul societatilor aflate in procedura insolventei sau in dizolvare, potrivit legii, comunicarea actului administrativ fiscal se face administratorului judiciar/lichidatorului judiciar la locul indicat de acesta ori de cate ori se solicita, in scris, acest lucru.
(18) In termen de cel mult 10 zile lucratoare de la data emiterii actului administrativ fiscal, organul fiscal trebuie sa initieze actiunile pentru comunicarea actului."
Proiectul poate fi consultat aici!
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
Articole similare
Recomandarea autoritatilor: Comunicarea actului administrativ fiscalEvitati excesele Administratiei fiscale privind procedura de comunicare a actelor administrativeCe proceduri de comunicare a actului administrativ fiscal urmam?Articole similare
Lichidare societate comerciala cu activitate suspendata fara a-si relua activitateaMicrointreprinderile NU pot opta pentru plata impozitului pe profit in cursul anului fiscal. Exceptii de la regulaNe dizolvam. Pana cand platim impozitul minim?Modificari fiscale in domeniul impozitului pe veniturile micro, cu aplicabilitate din 1 ianuarie 2023, conform OG 16/2022Amnistie fiscala 2024: Contribuabilii trebuie sa depuna cererile pana pe 25 noiembrieUltimele articole
Formulare de inregistrare fiscala. Cum au fost modificate formularele 010, 015 si 700 prin Ordinul 6580/2024Microintreprindere in 2024. Trece la impozit pe profit daca rata rentabilitatii depaseste 30%?Microintreprindere in 2024. Cum se stabileste baza impozabila a veniturilorAmnistie fiscala 2024. ANAF a publicat Ghidul prin care poti beneficia de facilitatiTrecere de la impozit pe profit la impozit micro in 2025. ConditiiArticole similare
Procedura emiterii solutiei fiscale individuale anticipateANAF atentioneaza! Exista persoane care solicita in mod FRAUDULOS sume de bani in numele institutieiNulitatea actului administrativ fiscal si anularea in Noul Cod de ProceduraEvitati excesele Administratiei fiscale privind procedura de comunicare a actelor administrativeAcordul de pret in avansUltimele articole
ACTUL ADMINISTRATIV FISCAL in 2023. Ce trebuie sa stie contribuabilii despre acest documentCum a fost modificat Codul de Procedura Fiscala prin OG 31/2022. Schimbarile, in vigoare din 3 septembrieInspectia fiscala desfasurata la contribuabili a fost modificata prin OG 31/2022. De cand se aplica legeaActele fiscale transmise prin SPV vor fi considerate comunicate direct de la data punerii lor la dispozitia contribuabililorCodul de procedura fiscala a fost modificat prin OG 31/2022. 10 schimbari fiscale importanteArticole similare
Cesiunea de parti sociale. Ce obligatii apar in cazul de creditare a societatii?Inregistrarea fiscala a PFA, a intreprinderilor individuale si a intreprinderilor familiale care desfasoara activitati economiceDomiciliul fiscal. Ce este si ce trebuie sa stii despre declararea/modificarea domiciliului fiscalAfla pana cand poti depune fisele fiscale pentru 2011Propuneri CNIPMMR pentru modificarea Codului de procedura fiscalaUltimele articole
D112 in 2024. A fost aprobat un nou model de formular prin Ordinul 3796/2024Totul despre Contractul de Comodat: Conditii, Riscuri si Model ContractImpozitul pe cladiri: TOT ce trebuie sa stii despre acesta in 2023Actul administrativ fiscal in 2023. Ce trebuie sa stie contribuabilii despre acest documentANAF a publicat lista Seminariilor Web care vor avea loc in luna SEPTEMBRIE 2022: OG 16/2022, DOMICILIU FISCAL, CIM part-timeSfaturi de la experti
Asigurare medicala si pensie facultativa
Intrebare: Pentru firma C. A. SRL, cu un singur angajat, care este si administrator al firmei, conform Legii nr. 204/2006 (Legea pensiilor facultative), poate avea administratorul (Georgiana Mihailovici) pensie facultativa, asigurare...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Un sindicat fara salariati acorda membrilor ajutor de deces si tichete sociale pentru sarbatori, in valoare de 300 lei. Care este tratamentul fiscal din punct de vedere al beneficiarului (membrilor sindicatului) pentru ajutorul de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA