Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conditii de aplicare a scutirii indirecte de acciza

10-Iun-2019
2011

In studiul de caz propus astazi, unul dintre expertii nostri va raspunde intrebarilor formulate in urmatorul caz: 

"1. Suntem o societate avand ca domeniu de activitate constructii de nave. In patrimoniul socitatii avem si o nava care ne ajuta sa facem manevrele necesare activitatii noastre interne (deplasarea navelor la apa sau intr-o alta zona stabilita in prealabil). Pentru aceasta motorina utilizata putem beneficia de scutire acciza indirecta?

2. Cu aceasta nava mai prestam servicii si altor societati (diferite manevre). Pentru aceste servicii emitem factura.

Intrebarea noastra este daca pentru motorina consumata aferenta manevrelor facute beneficiem de scutire acciza indirecta?"

Raspunsul specialistului

Intr-adevar, in conformitate cu dispozitiile art. 399 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal sunt scutite de la plata accizelor produsele energetice livrate in vederea utilizarii drept combustibil pentru navigatia in apele comunitare si pentru navigatia pe caile navigabile interioare, inclusiv pentru pescuit, altele decat pentru navigatia ambarcatiunilor de agrement private. Asadar, in conformitate cu regulile generale, in ambele situatii descrise in intrebarea dumneavoastra este aplicabil regimul de scutire. Cu toate acestea, insa prevederile generale sunt completate de cuprinse la pct. 93 din Normele metodologice de aplicare care instituie conditii speciale pentru acordarea scutirii directe ori a celei indirecte.

Potrivit normei secundare conditia pentru aplicarea scutirii este ca aprovizionarea sa se efectueze de la un antrepozit fiscal.


Cu aplicare in speta analizata, alin. (2) al pct. 93 din Norme se considera ca produsele energetice sunt aprovizionate indirect de la un antrepozit fiscal in cazul in care aprovizionarea este efectuata de o nava detinuta de catre persoana prevazuta la alin. (4) lit. b), care are rolul de a aproviziona alte nave detinute de aceeasi persoana prevazuta la alin. (4) lit. b), daca din motive obiective, care tin de amplasarea fizica a antrepozitului fiscal, precum si de caracteristicile tehnice ale navelor, este imposibila aprovizionarea directa de la antrepozitul fiscal a acestora.

In concluzie, este necesar ca pentru navele aprovizionate de nava care asigura efectuarea manevrelor sa poata fi demonstrata detinerea in proprietate de catre aceeasi persoana, rolul de aprovizionare in cadrul activitatilor desfasurate si concomitent imposibilitatea aprovizionarii acestora direct de la antrepozitul fiscal.

In aceste conditii nava utilizata pentru manevre poate asigura aprovizionarea cu combustibil in regim de scutire indirecta pentru navele proprii aflate in situatia speciala descrisa mai sus caz in care, responsabilitatea cu privire la utilizarea combustibilului pentru navigatie potrivit scopului scutit revine persoanei prevazute la alin. (4) lit. b), iar dovada livrarii efective a acestuia la navele care il utilizeaza efectiv, potrivit scopului scutit, este documentul de livrare semnat de comandantul navei aprovizionate.

Pentru prestarile de servicii in favoarea altor societati combustibilul utilizat de catre societatea care asigura realizarea manevrelor va beneficia de scutire directa cu conditia ca aprovizionarea produselor energetice sa se efectueze de la un antrepozit fiscal, conform alin. (1) al pct. 93 din Norme metodologice ale art. 399 din Codul fiscal.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriVotati articolul "Conditii de aplicare a scutirii indirecte de acciza":
Rating:

Nota: 3 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016Sfaturi de la experti© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016