Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conditii deductibilitate cheltuieli din pierderi de creante. Cum va proceda firma?

23-Mar-2016
8316

Deoarece fiecare societate se confrunta cu unul sau mai multi client rau-platnici, am ales ca exemplu pentru analiza noastra o societate cu un client rau-platnic catre care au fost emise facturi in perioada 2013 si 2014 in valoare de 48.000 lei (inclusv TVA). 

Vom vedea, tinand cont de acestea, in ce conditii cheltuielile privind ajustarile pentru deprecierea activelor circulante sunt deductibile si cand poate fi scoasa din evidentele contabile aceasta creanta astfel incat cheltuiala sa fie deductibila. 
Mentionam ca societatea aplica TVA la incasare la data emiterii facturilor. Clientul nu se afla nici in insolventa si nici in faliment, dar nu raspunde solicitarilor.


Conform prevederilor noului cod fiscal si a normelor de aplicare a acestuia cheltuielile din pierderi din create ( pierderi inregistrare la scoaterea din evidenta a creantelor ) sunt deductibile doar daca: procedura de faliment a debitorilor s-a concretizat printr-o hotarare judecatoreasca, s-a pus in aplicare un plan de reorganizare, debitorul a decedat si creanta nu se poate recupera de la monstenitori, debitorul este dizolvat sau lichidat fara succesor, debitorul inregistreaza dificultati financiare majore care ii afecteaza patrimoniul (determinate de ex. de calamitati naturale, epidemii, fenomene sociale, etc ) sau daca s-au incheiat contracte de asigurare.
Dupa cum bine stiti, creantele se inventariaza cel putin anual prin verificarea acestora in baza extraselor de cont asa cum se prevede la punctul 28 alin (1) din OMFP 2861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii:
“28. - (1) Creantele si obligatiile fata de terti sunt supuse verificarii si confirmarii pe baza extraselor soldurilor debitoare si creditoare ale conturilor de creante si datorii care detin ponderea valorica in totalul soldurilor acestor conturi, potrivit "Extrasului de cont" (cod 14 - 6 - 3) sau punctajelor reciproce scrise. Nerespectarea acestei proceduri, precum si refuzul de confirmare constituie abateri de la prezentele norme si se sanctioneaza potrivit legii.”
Facturile neincasate din 2013 si 2014 se pot scoate din evidenta doar la indeplinirea conditiilor de prescriptie, care, in conformitate cu prevederile Codului civil, este de 3 ani de la termenul de incasare, daca nu s-a primit nici un raspuns de la demersurile ( notificari, somatii, etc ) facute pentru recuperarea creantei. Daca nu sunt indeplinite conditiile enumerate la primul paragraf , aceste cheltuieli sunt nedeductibile la calcului impozitului pe profit:


6588 nedeductibil= 4111 client neincasat

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Ela Dumitra - Lector Universitar dr.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016