Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conditii microintreprindere 2024. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele, conform ultimelor modificari legislative

04-Ian-2024
36918
Conditii microintreprindere 2024. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele, conform ultimelor modificari legislative

Conditiile de incadrare la regimul microintreprinderilor au fost modificate de mai multe ori spre finalul anului 2023, prin OUG 115/2023 si Legea 296/2023. Iar in acest articol vom vedea ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele din 2024 pentru a ramane la plata impozitului micro.

Conditii microintreprindere 2024

Vor exista 2 cote de impozitare astfel:

  • 1% pentru microintreprinderi cu venituri sub 60.000 EUR;
  • 3% pentru microintreprinderi cu venituri peste 60.000 EUR sau care desfasoara activitati principale sau secundare, corespunzatoare codurilor CAEN:

5821 - Activitati de editare a jocurilor de calculator, 5829 -Activitati de editare a altor produse software, 6201 - Activitati de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client), 6209 - Alte activitati de servicii privind tehnologia informatiei, 5510 - Hoteluri si alte facilitati de cazare similare, 5520 - Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, 5590 - Alte servicii de cazare, 5610 - Restaurante, 5621 - Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte servicii de alimentatie n.c.a., 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, 6910 - Activitati juridice - numai pentru societatile cu personalitate juridica care nu sunt entitati transparente fiscal, constituite de avocati potrivit legii, 8621 - Activitati de asistenta medicala generala, 8622 - Activitati de asistenta medicala specializata, 8623 - Activitati de asistenta stomatologica, 8690 - Alte activitati referitoare la sanatatea umana. 

V-am pregatit un ghid de exceptie, Impozit MICRO 2024. Optimizare fiscala. Acesta explica impecabil, intr-un stil clar si excelent argumentat, ce obligatii aveti, ce aspecte trebuie sa urmariti cu precadere si – foarte important! - va ofera o selectie a celor mai frecvente si controversate spete intalnite in practica. Comandati-l chiar acum!

>> Impozit MICRO 2024. Optimizare fiscala.<<

La art. 51 din Codul fiscal se introduc trei noi alineate, alin. (41)-(43), cu privire la aplicabilitatea cotelor de 1% si 3% in timpul anului fiscal:

In cazul in care, in cursul anului fiscal, veniturile realizate de o microintreprindere depasesc nivelul de 60.000 euro sau microintreprinderea incepe sa desfasoare activitatile prevazute mai sus, incepand cu trimestrul in care se inregistreaza astfel de situatii, este aplicabila cota de impozitare de 3%.

In situatia in care, in cursul anului fiscal, o microintreprindere nu mai desfasoara activitatile prevazute mai sus si veniturile nu depasesc nivelul de 60.000 euro, incepand cu trimestrul in care se inregistreaza astfel de situatii, este aplicabila cota de impozitare de 1%.

In situatia in care persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN prevazute mai sus obtin venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare acestor coduri CAEN, cota de impozitare de 3% se aplica si pentru veniturile din aceste alte activitati.

Se modifica art. 54 din Codul fiscal in sensul ca pentru incadrarea in conditia privind nivelul veniturilor nou introdusa (60.000 euro), prevazuta la art. 51 alin. (1), (41) si (42) se vor lua in calcul aceleasi elemente care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53 din Codul fiscal.

Termenul de declarare si iesire din sistemul de microintreprindere: 31 martie a anului urmator.

Atentie! Prin OUG 115/2023 au aparut cateva modificari in privinta firmelor din HoReCa.

Conform OUG 115/2023, firmele din HoReCa nu mai pot fi incadrate ca microintreprinderi din 2024 daca depasesc plafonul de 500.000 de euro, asa cum a fost posibil anul trecut. De asemenea, a fost eliminata si facilitatea conform careia aceste firme puteau trece la regimul micro fara sa aiba angajati.

De asemenea, prin acelasi act normativ apare o noua conditie de incadrare la regimul micro, anume o detinere de peste 25% poate nu mai avea loc in 3 microintreprinderi, ca pana acum, ci intr-una singura: are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu.

O microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

  • a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
  • a depus in termen situatiile financiare anuale, pentru anul 2023 daca are aceasta obligatie potrivit legii, pana la 31 martie 2024.
  • capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
  • nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
  • a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
  • are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);
  • are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu;

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016