Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conditii optiune plata impozit pe veniturile microintreprinderii

22-Nov-2012
5031
Analizam mai jos cazul unei societati care are angajati cu data de 01.12.2012 si cifra de afaceri sub 100.000 euro. Vom stabili daca in aceste conditii societatea poate deveni platitor de impozit microintreprindere de la data de 1.01.2013.

Solutia consultantului:

Conditiile generale pentru ca o persoana juridica sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderii sunt stabilite la art. 112 indice 1 din Codul fiscal. Astfel, trebuie indeplinte cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:

a) realizeaza venituri, altele decat cele prevazute la art. 112 indice 2 alin. (6);
b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro;

d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.

Intelegand din intrebarea dvs. faptul ca societatea fiind platitoare de impozit pe profit indeplineste pe langa conditia privind venitul maxim de 100.000 euro si pe cea de a avea cel putin un salariat in cursul anului 2012, este desigur posibil sa opteze potrivit art. 112 indice 2 alin. (1) din Codul fiscal pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderii incepand cu 1 ianuarie 2013.
Pentru aceasta este necesar ca mai intai sa fie indeplinite si celelalte conditii prevazute de art. 112 indice 1 lit. a) si d) din Codul fiscal , mentionate mai sus.

Cea de a doua conditie este prevazuta de teza a doua a alin. (2) a art. 112 indice 2 din Codul fiscal care statueaza ca si conditie pentru societate sa nu mai fi fost anterior platitoare de un astfel de impozit. Aceasta dispozitie vizeaza exclusiv regimul de impozitare prevazut de Titlul IV indice 1 si nu ce cel prevazut anterior la Titlul IV ce a fost anterior abrogat. De altfel, administratia s-a pronuntat in mai multe randuri in mod explicit asupra acestei interpretari si anume ca detinerea calitatii de platitor de impozit pe veniturile microintreprinderii in perioada de aplicare a acestuia pana in anul 2009 nu impiedica optiunea de utilizare a acestui regim incepand cu 2011.

Odata ce conditiile mentionate mai sus sunt indeplinite uremaza ca in temeiul alin. (1) al art. 112 indice 8 sa se exercite optiunea pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor care se realizeaza prin depunerea declaratiei de mentiuni pentru persoanele juridice 010 pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • OUG 125/2024. Se amana pana la 31 decembrie 2024 aplicarea amenzilor pentru nedotarea cu case de marcat

    • Se amana din nou aplicarea contraventiilor pentru nedotarea cu aparate de marcat electronice fiscale, conform OUG 125/2024. Prin actul normativ au fost introduse si alte obligatii de raportare. OUG 125/2024. Se amana pana la data de 31 decembrie 2024 aplicarea amenzilor pentru nedotarea cu aparate de marcat Reamintim ca prin OUG 115/2023 a fost amanata, pana la data de 1 octombrie 2024, aplicarea sanctiunii prevazute de lege pentru nedotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat...» citeste mai departe aici

  • Amnistie fiscala 2024: Contribuabilii trebuie sa depuna cererile pana pe 25 noiembrie

    • Amnistia fiscala pentru anul 2024 a fost implementata prin OUG 107/2024 si prevede mai multe facilitati fiscale, atat pentru persoanele juridice, cat si pentru cele fizice. Termenul limita pentru a beneficia de acestea este data de 25 noiembrie 2024. Amnistie fiscala 2024 - ce facilitati se acorda 1. anularea dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor aferente obligatiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv; 2. anularea dobanzilor, penalitatilor si a...» citeste mai departe aici

  • Lista contribuabililor bun-platnici a fost publicata pe portalul ANAF

    • ANAF Ialomita anunta, printr-un comunicat de presa, ca a fost publicata lista contribuabililor persoane juridice care au declarat si au achitat la scadenta obligatiile fiscale de plata si care, la finele trimestrului III 2024, nu mai inregistrau obligatii fiscale restante. Lista contribuabililor bun-platnici a fost publicata pe portalul ANAF Conditiile legale necesar a fi indeplinite in acest scop: a) toate declaratiile fiscale sunt depuse, pe perioada de prescriptie a dreptului de a...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal


Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

Top 5 MONOGRAFII Contabile ACTUALIZATE conform Codului fiscal

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016