
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
"Un salariat angajat cu contract de munca cu norma intreaga (8 ore) si un salariu brut de incadrare de 3.000 lei (firma este in domeniul constructiilor), realizeaza in luna ianuarie 2019 un venit brut de 1.500 lei (intrucat a lucrat doar 2 saptamani, celelalte 2 fiind in concediu medical, neplatit insa de firma deoarece salariatul nu a indeplinit conditia minima de stagiu de 6 luni in ultimele 12 luni). Cum se calculeaza contributiile sociale? Se aplica cotele standard deoarece nu poate beneficia de scutiri (venitul brut fiind sub 3000 lei)? Aceste cote standard (25% pentru CAS si 10% CASS) se aplica la venitul brut realizat in luna (1500 lei) ori la salariu minim in constructii (3000 lei)?", aceasta este situatia de la care a plecat specialistul nostru in studiul de caz pe care vi-l aducem astazi in atentie.
Modul de calcul al indemnizatiei ca urmare a prezentarii certificatului de concediu medical nu este intr-adevar influentat de prevederile OUG nr. 114/2018. Angajatorul va aplica prevederile OUG nr. 158/2005 privind stabilirea stagiului de cotizare si indemnizatiei de asigurari sociale de sanatate, urmand bineinteles sa nu plateasca indemnizatia in situatia in care stagiul de cotizare nu este indeplinit sau sau nu plateasca in cazul in care codul indemnizatiei nu se incadreaza printre cele pentru care asiguratii au dreptul, fara conditii de stagiu de cotizare, la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca (in cazul urgentelor medico-chirurgicale (cod 06), tuberculozei (cod 12), bolilor infectocontagioase din grupa A (cod 05), neoplaziilor si SIDA (cod 14), potrivit art. 9 din OUG nr. 158/2005 si in caz de risc maternal (cod 15) , potrivit art. 31 din OUG nr. 158/2005).
Precizam ca perioadele lucrate in sectorul constructiilor de catre persoanele pentru care CAM este platita la nivelul cotei de 0,3375% constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca si indemnizatiei de somaj.
Pentru acordarea insa a facilitatilor prevazute de OUG nr. 114/2018, trebuie indeplinite cumulativ toate conditiile prevazute de art. 60 pct. 5 din Codul fiscal.
Astfel, in masura in care veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, scad sub 3.000 lei, conditia prevazuta la lit. c) al art. 60 pct. 5 din Codul fiscal nu este indeplinita si facilitatile nu pot fi acordate. Conditia prevede ca veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal, realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea, sa fie cuprinse intre 3.000 si 30.000 lei lunar inclusiv si sa fie realizate in baza contractului individual de munca, raportarea la perioada din luna in care contractul a fost activ fiind mentionata doar in raport cu stabilirea obligatiilor privind CAS si CASS (art. 146 alin. (5 1) si art. 168 alin. (5 1) din Codul fiscal) in cazul in care acestea se situeaza sub nivelul calculat in raport cu salariul minim.
Precizam ca ca veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1) - (3) din Codul fiscal includ veniturile din salarii, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca, veniturile asimilate salariilor si avantajele impozabile. Important este si codul indemnizatiei de concediu medical, intrucat indemnizatiile pentru risc maternal (cod indemnizatie 15), maternitate (cod indemnizatie 08) si ingrijirea copilului bolnav (cod indemnizatie 09) reprezinta venituri neimpozabile si nu influenteaza venitul brut lunar din salarii.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: Ca urmare a unei hotarari judecatoresti, instanta decide ca se anuleaza in parte decizia de impunere: 1. venit suplimentar in suma de 10.609 lei, tva aferenta in suma de 8.835 lei si penalitatile si dobanzile aferente. 2. venit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate x, achizioneaza o constructie noua cu teren in vederea fnantarii pe masura 3. In contractul de vanzare cumparare (din informatiile primite de la notar) valoarea terenului este specificata distinct de valoarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<