Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Constructii - Fluctuatii ale cifrei de afaceri. Stabilirea salariului minim

17-Ian-2019
7399

Pentru ca inca nu s-au oferit clarificari privind normele de aplicare ale OUG 114/2018, intrebarile contribuabililor si nelamuririle continua sa curga.

Asadar, in analiza propusa astazi vom aborda un subiect pe aceasta tema. Mai exact, unul dintre specialistii nostri va vorbi despre stabilirea salariilor minime, in conditiile in care o companie are mai multe domenii de activitate.

Acesta este cazul de la care s-a pornit in analiza noastra:

"SC x SRL are cod CAEN principal 4321 - Lucrari de instalatii electrice. Are angajati electricieni in constructii, care efectueaza lucrari de instalatii electrice. Societatea detine si un magazin, unde comercializeaza echipamente electrice- cumpara echipamente electrice si in urma adaugarii unui adaos comercial, le vinde cu amanuntul. Societatea mai are angajati inginer, director general, director economic, economist si vanzator magazin. In luna ianuarie 2019 societatea obtine o cifra de afaceri din lucrari de instalatii electrice de 82% din total cifra de afaceri si o cifra de afaceri din vanzarea marfurilor in cadrul magazinului de 28% din total cifra de af. In luna februarie 2019 societatea obtine o cifra de afaceri din lucrari de instalatii electrice de 40% din total cifra de afaceri, si o cifra de afaceri din vanzarea marfurilor in cadrul magazinului de 60% din total cifra de afaceri.

Care este salariul minim pentru electricieni in constructii, inginer in constructii, director general, director economic, economist si pentru angajatul pe postul de vanzator in cadrul magazinului si contributiile sociale aferente acestuia - CAS, CASS, impozit salariu, CAM pentru luna ianuarie 2019?

Care este salariul minim pentru electricieni in constructii, inginer in constructii, director general, director economic, economist si pentru angajatul pe postul de vanzator in cadrul magazinului si contributiile sociale aferente acestuia - CAS, CASS, impozit salariu, CAM pentru luna februarie 2019?"

Raspunsul specialistului

Conform art. 71 alin. (1) din OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2019, pentru domeniul constructiilor, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 17,928 lei/ora.

Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca prevederile alin. (1) se aplica exclusiv domeniilor de activitate prevazute la art. 66 pct. 1 din prezenta ordonanta de urgenta.

Domeniile de activitate prevazute la art. 66 pct.1sunt:
(I) activitatea de constructii definita la codul CAEN 41.42.43 - sectiunea F - Constructii;
(II) domeniile de producere a materialelor de constructii, definite de urmatoarele coduri CAEN:
2312 - Prelucrarea si fasonarea sticlei plate;
2331 - Fabricarea placilor si dalelor din ceramic;
2332 - Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii din argila arsa;
2361 - Fabricarea produselor din beton pentru constructii;
2362 - Fabricarea produselor din ipsos pentru constructii;
2363 - Fabricarea betonului;
2364 - Fabricarea mortarului;
2369 - Fabricarea altor articole din beton, ciment si ipsos;
2370 - Taierea, fasonarea si finisarea pietrei;
2223 - Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii;
1623 - Fabricarea altor elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii;
2512 - Fabricarea de usi si ferestre din metal;
2511 - Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice;
0811 - Extractia pietrei ornamentale si a pietrei pentru constructii, extractia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei si a ardeziei;
0812 - Extractia pietrisului si nisipului;
711 - Activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica.

Prin urmare, codul CAEN 4321 se incadreaza in domeniul pentru care este obligatoriu salariul minim de 3000 lei.

Astfel cum se poate observa, acest articol stabileste salariul minim pentru domeniile de activitate prevazute la art. 66 pct. 1, dar nu specifica ca acesta este salariul minim doar pentru situatia in care angajatorul indeplineste conditiile pentru aplicarea scutirii de impozit pe venit. In lipsa unei astfel de precizari interpretarea ar fi ca pentru domeniile prevazute la art. 66 pct. 1 salariul minim este de 3000 de lei chiar in situatiile in care angajatorul nu indeplineste conditiile pentru acordarea scutirii de impozit pe venit. Mai mult nicio alta prevedere a ordonantei nu mentioneaza ca salariul minim de 3000 lei se acorda doar in situatia in care se acorda scutirea.

Prin urmare, din prevederile legale enuntate rezulta ca salariu minim pentru codurile CAEN mentionate la art. 66 pct.1 din OUG nr. 114/2018 este de 3000 lei indiferent de ponderea cifrei de afaceri. In consecinta, legea nu face distinctie intre obligatia acordarii salariului minim dupa cum societatea are cifra de afaceri de 80% sau mai putin. Distinctia este prevazuta doar in ceea ce priveste scutirea de impozit pe venit.Tototdata, ordonanta nu face distinctie intre codurile COR, ci se refera doar la codul CAEN.

In mod corect ar fi ca doar in lunile in care societatea indeplineste conditia cifrei de afaceri sa fie obligatorie acordarea salariului minim insa nu avem nicio clarificare a legislatiei in acest. Speram intr-o clarificare cat mai urgenta.

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Codul de procedura fiscala. Prescriptia pentru anul 2019 NU se incheie la data de 1 iulie 2025

    • Termenul de prescriptie fiscala este perioada in care ANAF poate stabili creante fiscale prin decizii de impunere. Pentru anul 2019, acest termen nu se incheie la data obisnuita de 1 iulie 2025, ci a fost prelungit pana la 30 decembrie 2025, ca urmare a suspendarii intervenite in timpul pandemiei. In acest articol explicam cum se calculeaza acest termen si ce implicatii are pentru contribuabili.» citeste mai departe aici

  • Impozit pe profit ERONAT. Firmele au la dispozitie 2 metode pentru a corecta situatia

    • Eroarea in declararea impozitului pe profit poate aparea in practica, mai ales atunci cand sunt implicate venituri neimpozabile, cum sunt dividendele primite de la alte persoane juridice. In cazul in care aceste venituri nu sunt excluse corect la calculul impozitului trimestrial, pot rezulta plati nejustificate catre buget. Specialisutl nostru explica in continuarea articolului cum poate fi corectata o astfel de situatie, ce formulare se folosesc si cum se reflecta ajustarile in contabilitate si...» citeste mai departe aici

  • Declaratii ANAF. D100, D101 si D177 se depun pana pe 25 iunie si in 2025

    • In anul 2025, termenul de depunere a declaratiilor fiscale precum formularul 100, 101 sau 177 este influentat direct de prevederile OUG nr. 153/2020, aflate inca in vigoare. Acest act normativ stabileste, prin derogare de la Codul fiscal, un termen unificat, data de 25 iunie, pentru depunerea declaratiei anuale de impozit pe profit si a altor declaratii relevante. In acest articol prezentam principalele termene si obligatii fiscale pentru contribuabili, in conformitate cu reglementarile...» citeste mai departe aici

  • Notificarea ONPCSB: Ce entitati sunt OBLIGATE sa o depuna in 15 zile si cum arata aceasta

    • In cadrul legislatiei privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, anumite categorii de entitati au obligatii suplimentare de conformare. Printre acestea se numara agentii si dezvoltatorii imobiliari, furnizorii de servicii legate de criptomonede, comerciantii de bunuri de valoare si cei implicati in comertul cu opere de arta. Aceste entitati trebuie sa depuna, in termen de 15 zile, o notificare obligatorie catre ONPCSB (Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii...» citeste mai departe aici

  • E-Factura in relatia B2C: Cum sa procedati daca incasati sume prin transfer bancar

    • Din 1 ianuarie 2025, firmele care vand catre persoane fizice sunt obligate sa emita facturi si sa le trimita prin RO e-Factura, inclusiv daca nu sunt inregistrate in scopuri de TVA si aplica regimul special de scutire. Incasarile prin transfer bancar implica automat emiterea facturii si transmiterea in sistem. Din 1 iulie 2025, lipsa raportarii aduce amenzi semnificative. Vezi in articol ce obligatii ai si cum eviti sanctiunile. Avem acest caz. O societate are ca obiect principal de activitate...» citeste mai departe aici

  • Esalonare clasica 2025. Cand si cum depui cererea D8 + alte acte necesare

    • Societatile care se confrunta cu dificultati financiare pot solicita esalonarea la plata a datoriilor catre bugetul de stat, in baza procedurii clasice reglementate prin Codul de procedura fiscala si actualizata prin OPANAF 597/2025. Acest articol explica pasii de urmat, documentele necesare, conditiile de eligibilitate si excluderile, pentru a beneficia de aceasta facilitate fiscala.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016