Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Constructii. Venitul minim pentru care se aplica scutirea

04-Iul-2019
5397

In studiul de caz de astazi vom vorbi despre facilitatile fiscale din domeniul constructiilor, asa cum sunt ele reglementate prin OUG 43/2019. Specialistul nostru va raspunde urmatoarelor 3 intrebari:

1. Conform ultimelor modificari aduse OUG 114/2019, prin OUG 43/2019, referitor la salariile in domeniul constructii se precizeaza ca "veniturile din salarii pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore/zi de minimum 3000 lei lunar". Se poate intelege de aici ca pot sa aplic scutirile specifice salariilor in constructii si pentru contractele de munca part time (ex. la un salariu de 1500 lei lunar pentru un program de 4 ore/zi).

2. Daca pana la data OUG 43/2019 (21 IUNIE 2019) procentul de minim 80% din cifra de afaceri sa fie realizata in domeniul constructii pentru a beneficia de scutiri se calcula cumulat de 4 la inceputul anului, iar OUG 43/2019 a schimbat aceasta reglementare prin raportarea la cifra de afaceri a anului fiscal anterior, pentru lunile ramase din anul 2018 ce regula se aplica pentru calcularea ponderii cifrei de afaceri (CA) din constructii in total CA?

3. OUG 43/2019 introduce o reglementare noua, respectiv "aceasta cifra de afaceri se realizeaza pe baza de contract sau comanda". Exista riscul ca pentru lucrari punctuale, de valori mici (gen consultanta data de ingineri) pentru care nu este necesar sa se incheie contract/comanda scrisa sa nu fie luate in calcul la cifra de afaceri din constructii?

Raspunsul specialistului

Conform art. 60 lit. c) din Codul fiscal astfel cum a fost modificat prin OUG 43/2019 pentru modificarea si completarea unor acte normative care privesc stabilirea unor masuri in domeniul investitiilor, sunt scutite de la plata impozitului pe venit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii: 

c) veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 30.000 lei, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 30,000 lei nu va beneficia de facilitati fiscale. 

Astfel, limita minima a venitului nu mai este prevazuta prin raportare la venitul brut ci la salariul de incadrare. Totodata, se mentioneaza ca salariul de incadrare de 3000 lei este pentru 8 ore/zi. Prin urmare, salariatul incadrat cu timp partial va beneficia de scutire daca salariul acestuia este 3000 lei proportional cu timpul lucrat (1500 lei pentru 4 ore/zi. 


Articolul II din cadrul Ordonantei de urgenta nr. 43, publicata in data de 21 iunie 2019, este prevazut a intra in vigoare in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, adica la data de 21 iulie 2019.

Prevederea respectiva mentioneaza faptul ca sunt scutiti de la plata impozitului pe venit persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii si asimilate salariilor, in perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2028 inclusiv, pentru care trebuiesc indeplinite cumulativ anumite conditii, printre care si realizarea cifrei de afaceri din activitatile mentionate in ordonanta si alte activitati specifice domeniului constructii in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala. 

Prevederea precedenta (inca valabila pana la data de 21 iulie 2019), preciza faptul ca cifra de afaceri din activitatile mentionate trebuie realizata in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala, calculata cumulat de la inceputul anului, inclusiv luna in care aplica scutirea.

Prevederea nou adoptata (ce urmeaza sa intre in vigoare incepand cu data de 21 iulie 2019) precizeaza faptul ca pentru societatile comerciale existente la data de 1 ianuarie a fiecarui an (2019, in cazul de fata) se considera ca baza de calcul cifra de afaceri realizata cumulat pe anul fiscal anterior (2018, in cazul de fata). De asemenea, pentru societatile comerciale care se incadreaza in prezenta prevedere, facilitatile fiscale se vor acorda pe toata durata anului in curs (2019, in cazul de fata).

In consecinta, in cazul in care societatea a realizat pe intreg anul 2018, 80% din cifra de afaceri totala ca fiind aferenta activitatilor mentionate in ordonanta, atunci va aplica scutirea respectiva pentru restul perioadei ramase a anului 2019.

Pentru perioada precedenta, limita aferenta cifrei de afaceri respectiva se va calcula cumulat de la inceputul anului 2019, inclusiv luna in care se aplica scutirea.

Referitor la activitatile aferente realizarii cifrei de afaceri respective, noile prevederi precizeaza faptul ca aceasta se realizeaza pe baza de contract sau comanda si acopera manopera, materiale, utilaje, transport, echipamente, dotari, precum si alte activitati auxiliare necesare activitatilor mentionate anterior, printre care si activitati de arhitectura, inginerie si servicii de consultanta tehnica - in cadrul carora se incadreaza si consultanta acordata de catre ingineri si care de regula se realizeaza in baza unui contract.

Raspuns oferit de consilierul juridic Rodica mantescu pentru Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Constructii. Venitul minim pentru care se aplica scutirea":
Rating:

Nota: 4.43 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016