Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Consumatorii casnici de energie pot reduce factura schimband furnizorul, fara a iesi pe piata libera

21-Iun-2018
1673

Consumatorii casnici de energie electrica isi pot schimba furnizorul de energie cu altul care le ofera un pret mai mic, fara a iesi din piata reglementata, potrivit unui comunicat al Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Oficialii ANRE anunta ca Enel Energie Muntenia S.A. a fost desemnat, in premiera pentru piata de energie electrica din Romania, in calitate de Furnizor de Ultima Instanta optional (FUI optional), pentru zonele de retea Moldova, Oltenia, Muntenia Nord, Transilvania Nord si Transilvania Sud.

Concret, consumatorii din aceste regiuni pot alege sa schimbe furnizorul traditional (CEZ pentru Oltenia, E.ON pentru Moldova si Enel pentru Transilvania si Muntenia Sud) cu Enel, astfel obtinand scaderea facturii de energie electrica cu 0,3%, fara a iesi in piata libera. Acest lucru se intampla in premiera in Romania, fiind creata, astfel, o competitie si pe piata reglementata de energie, iar oamenii pot alege compania care le ofera cel mai mic pret. 

“Desemnarea Enel Energie Muntenia S.A. va conduce la cresterea numarului de optiuni pe care un client beneficiar de serviciu universal le va avea la incheierea contractului de furnizare, pentru locurile de consum amplasate in cele 5 zone de retea mentionate, iar in calitatea sa de FUI optional, compania va avea obligatia sa asigure furnizarea energiei electrice in regim de serviciu universal, in aceleasi conditii de siguranta si calitate ca si FUI obligat si la un pret mai mic cu 0,3% fata de cel al furnizorului obligat pentru zona de retea respectiva”, se arata in comunicatul trimis de ANRE.

In sedinta de miercuri, ANRE a aprobat si tariful mediu pentru serviciul de transport al energiei electrice practicat de Compania Nationala de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” - S.A, tariful pentru serviciul de sistem si pretul reglementat pentru energia electrica reactiva, pentru anul tarifar 1 iulie 2018 – 30 iunie 2019.

La stabilirea valorilor tarifelor aprobate s-au avut in vedere evolutia consumului de energie electrica in anii anteriori, 2016 si 2017, pretul de achizitie si cantitatea de energie electrica care ar acoperi consumul propriu tehnologic (CPT) fata de pretul prognozat, respectiv de cantitatea prognozata pentru anul 2017-2018. De asemenea, s-au luat in calcul preturile de furnizare a serviciilor de transport si sistem (STS) achizitionate in sistem concurential, precum si a inflatiei realizate in anul 2017 si 2018 fata de prognozele anterioare ale Comisiei Nationale de Prognoza, utilizate la proiectarea tarifelor.

Trebuie mentionat faptul ca aplicarea noilor tarife nu va avea impact asupra preturilor energiei electrice la clientii finali, nici asupra preturilor aplicate de furnizorii de ultima instanta.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Noi OBLIGATII pentru anumiti contribuabili care obtin venituri din chirii, incepand cu 1 ianuarie 2025

    • Incepand cu data de 1 ianuarie 2025 anumite persoane care obtin venituri din chirii vor avea o noua obligatie catre ANAF: depunerea unei cereri de inregistrare pentru contractele de locatiune. Este vorba despre contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun, pentru a se desemna proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal care sa indeplineasca obligatia inregistrarii...» citeste mai departe aici

  • Proiect: Cum arata noua cerere pe care proprietarii trebuie sa o depuna la ANAF

    • ANAF a pus in dezbatere publica un nou Proiect de Ordin, pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a contractelor de locatiune, precum si a modelului si continutului formularului „Cerere de inregistrare a contractelor de locatiune". Reamintim ca prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.128/2024 s-a stabilit ca pentru contractele de inchiriere incheiate incepand cu data de 1 ianuarie 2025, precum si pentru actele de modificare a acestora, in cazul in care bunul este detinut in comun,...» citeste mai departe aici

  • Prescriere datorii ANAF. Cand si cum se prescriu datoriile fiscale

    • Prescrierea datoriilor fiscale este un subiect de interes major pentru contribuabili, fie ca sunt persoane fizice sau juridice. Aceasta procedura reglementata de legislatia fiscala defineste termenul in care ANAF poate recupera obligatiile fiscale restante si conditiile in care acestea devin nule din punct de vedere juridic. In acest articol, vom analiza ce inseamna prescrierea datoriilor fiscale, in cat timp se prescriu datoriile fiscale.» citeste mai departe aici

  • Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)

    • Legea 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a introdus si reglementarea conform careia actionarii unor societati pot vota online sau prin corespondenta la Adunarile Generale. Legea nr. 299/2024 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1212 din 3 decembrie 2024. Modificari la Legea societatilor: Actionarii pot vota si prin corespondenta sau online in Adunarile Generale (Legea 299/2024)...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016