
Atentie contabili!
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Incepand cu luna iulie, nu vor mai exista doua conturi la Trezorerie, ci unul unic, in care contribuabilii vor putea efectua plata obligatiilor fiscale administrate de organul fiscal central.
Prevazuta initial pentru data de 1 ianuarie 2018, plata contributiilor si a impozitului pe venit intr-un singur cont a intrat in vigoare incepand cu 1 iulie 2018. ”Sume incasate pentru bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, in curs de distribuire”, toate se vor face in contul unic de la Trezorerie. Nomenclatorul acestor obligatii fiscale care se platesc in contul unic a fost aprobat prin OANAF nr. 1612/2018 publicat in M.Of. nr. 544, din 29 iunie 2018.
Asadar, contribuabilii, vor face, incepand cu luna aceasta, plata in acelasi cont a contributiilor sociale, precum si a impozitului pe profit/ venit/ dividende, impozitului pe veniturile microintreprinderilor sau impozitul specific unor activitati.
Aceasta masura a fost gandita pentru a veni in sprijinul contribuabililor de buna-credinta, care vor evita, astfel, riscul depunerii de cereri pentru corectarea erorilor din documentele de plata sau de calculare a obligatiilor fiscale accesorii in cazul nevalabilitatii platii, se arata pe site-ul Guvernului Romaniei.
Termenul de aplicare s-a amanat pentru luna iulie 2018 din cauza modificarilor legislative adoptate la finalul anului 2017 in domeniul fiscal, care implica din partea contribuabililor conformarea la noile cerinte de raportare si indeplinire a obligatiilor declarative si de plata.
Pana acum, in unul dintre cele doua conturi de la Trezorerie se achita impozitul pe profit/ venit/ dividende, impozitul pe veniturile microintreprinderilor ori impozitul specific unor activitati, iar in celalalt se plateau contributiile la pensie, sanatate si somaj.
In M.Of., nr.544, din 29 iunie 2018 se precizeaza: “Obligatiile fiscale prevazute in anexa nr. 2 la acest ordin care nu se mai regasesc in nomenclatorul aprobat prin OANAF 1612/2018 se platesc in contul unic si se distribuie potrivit prevederilor legale in vigoare”.
De asemenea, se arata in sursa citata, la data intrarii in vigoare a OANAF 1612/2018 se abroga Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 531/2016 privind impozitele, contributiile si alte sume reprezentand creante fiscale, care se platesc de contribuabili intr-un cont unic, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 89 din 5 februarie 2016, cu completarile ulterioare.
Nomenclatorul obligatiilor fiscale care se platesc in contul unic poate fi consultat aici.
Codul Fiscal s-a modificat in 2021!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari in Codul Fiscal 2021 - 10 Politici si Proceduri Contabile actualizate la zi
Intrebare: SC SRL realizeaza o investitie in constructie de cladire pentru care deduce tva pentru materiale si manopera efectuate pentru constructia cladirii. Cladirea este finalizata si receptionata in anul 2015. In anul 2015, 2016...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: O societate din Romania platitoare de TVA furnizeaza servicii de consultanta pentru beneficiar - o entitate din Belgia. Societatea din Belgia are cod de TVA valid. Serviciile reprezinta consultanta tehnica/Due Diligence in...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<