Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contabilii vor plati taxe la stat pentru fiecare CIM part-time daca nu cumuleaza o norma de 8 ore/zi

31-Aug-2022
5989
Contabilii vor plati taxe la stat pentru fiecare CIM part-time daca nu cumuleaza o norma de 8 ore/zi

Contabilii care lucreaza part-time, insa nu cumuleaza o norma de 8 ore/zi, vor fi obligati, conform noului regim de impozitare a contractelor partiale, sa plateasca taxe mai mari la stat. Seful CECCAR considera ca un contabil care nu poate obtine un venit minim pe economie ascunde de fapt o problema de evaziune fiscala, conform businessmagazin.ro.

Astfel, un contabil care are trei contracte de cate 2 ore incheiate cu trei companii diferite va trebui, de acum incolo, sa plateasca de trei ori contributiile aferente unui salariu minim de 2.550 de lei pe luna daca nu depun declaratia la angajatori potrivit careia cumuleaza venituri cel putin la nivelul salariului minim, explica businessmagazin.ro.

Cand, cum si unde va fi depusa Declaratia pe propria raspundere de angajatii cu CIM part-time? Click AICI>>

Recent a fost introdusa o noua lege a contractelor de munca part-time. Taxele si contributiile vor fi achitate la nivelul salariului minim chiar si pentru angajatii care nu au castiga aceasta suma in fiecare luna.

Aceasta noua regula ii pune in dificultate si pe contabilii care nu cumulau, din toate contractele de munca, o norma de 8 ore pe zi si care vor trebui sa plateasca mai multe contributii si taxe la stat de acum incolo.

„O persoana fizica care nu are venituri, dar care vrea sa fie asigurata la sanatate si la pensie in sistemul public, se poate asigura daca incheie contract cu Casa de Sanatate si cu Casa de Pensii si daca plateste contributiile aferente unui salariu minim pe economie. si un contabil – o persoana care are studii superioare si o responsabilitate atat de mare – trebuie sa poata sa plateasca contributii aferente salariului minim. Ce fel de contabil esti daca nu esti in stare sa obtii un venit minim pe economie? Este o falsa problema, nu exista in realitate contabili care sa castige atat de putin, este evaziune fiscala daca se intampla asta”, a spus Robert Aurelian sova, presedintele Consiliului Superior al Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).

Diferente intre contabilii angajati si expertii contabili

Spre deosebire de contabilii angajati cu contracte de munca, expertii contabili sunt liber profesionisti si isi desfasoara activitatea prin contracte de prestari servicii. In cazul unui bilant al companiei raportat gresit la Ministerul de Finante, contabilul-angajat intern nu este tras la raspundere (ci administratorul firmei), pe cand in cazul expertilor contabili responsabilitatea pentru eventualele greseli este a lor.

Robert Sova a explicat si aceasta situatie: „Din reclamatiile care ajung la noi vedem ca, din pacate, desi nu este un fenomen la o scara foarte mare, victima finala este antreprenorul aflat in necunostinta de cauza. Noi nu le spunem oamenilor sa lucreze cu expertii contabili. Noi le spunem sa decida in cunostinta de cauza si sa stie ca raspunderea este a administratorului firmei in cazul in care contabilul greseste, pe cand in cazul unui expert contabil, administratorul nu are aceasta raspundere. Ca sa ajungi expert contabil trebuie sa faci o facultate, sa mai faci un stagiu de pregatire profesionala de trei ani cu examen la intrare si cu examen dupa trei ani, iar la acest nivel intelectual nu iti permiti totusi sa lucrezi la salariul minim pe economie”.

 

 

Sursa: businessmagazin.ro

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici



MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Masuri fiscale iunie 2025: Cresteri de taxe, controale extinse si taieri bugetare anuntate de viitorul Guvern

    • Un nou pachet de masuri fiscale si reforme bugetare se pregateste sa redefineasca echilibrul economic al Romaniei. Potrivit unui draft al Programului de Guvernare, publicat de profit.ro, viitorul Executiv intentioneaza sa implementeze un set extins de politici care sa sporeasca veniturile statului si sa reduca deficitul bugetar. Planul include majorari de taxe si accize, largirea bazei de impozitare si o ofensiva clara impotriva evaziunii fiscale, sustinuta de digitalizare, controale riguroase...» citeste mai departe aici

  • D101 in 2025. Termen limita + completarea D101 pentru pierderi fiscale si sponsorizari

    • Multi contribuabili se intreaba daca si in acest an data de 25 iunie 2025 este termenul limita pentru depunerea Declaratiei D101 privind impozitul pe profit aferent anului 2024. De asemenea, firmele pot transmite in acest an si Formularul 177, pentru redirectionarea unei parti din impozitul pe profit catre sponsorizari. In acest articol gasesti raspunsuri la aceste intrebari legate de completarea corecta a D101, mai ales in cazurile in care ai pierderi fiscale reportate. Iti...» citeste mai departe aici

  • Casa de marcat portabila pentru PFA. Speta utila cu privire la obligativitatea utilizarii ei

    • In contextul legislatiei fiscale actuale, utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale (case de marcat) este obligatorie pentru majoritatea operatorilor economici care incaseaza contravaloarea bunurilor si serviciilor direct de la populatie. Totusi, odata cu diversificarea modului in care sunt prestate aceste servicii, au aparut si solutii moderne precum casele de marcat portabile, esentiale mai ales pentru activitatile desfasurate in afara sediului fix, cum ar fi serviciile de asistenta...» citeste mai departe aici

  • [Declaratia unica rectificativa] Termene de depunere, reglementari cheie si studii de caz

    • Declaratia Unica rectificativa reprezinta instrumentul prin care contribuabilii persoane fizice pot corecta eventualele erori aparute in formularul initial, fie ca este vorba de venituri, contributii sociale sau alte obligatii declarate. In acest articol va oferim o prezentare clara a termenelor de depunere, a reglementarilor-cheie prevazute de legislatia fiscala, precum si studii de caz relevante care ilustreaza modul corect de completare si transmitere a declaratiei rectificative.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016