Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Totul despre Contractul de Comodat: Conditii, Riscuri si Model Contract

05-Iun-2024
2381
Totul despre Contractul de Comodat: Conditii, Riscuri si Model Contract

In acest articol vom discuta despre contractul de comodat, un contract care poate avea beneficii atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice. Vom vedea cate tipuri de contract de comodat exista, care sunt riscurile lui, procedura prin care poate fi incheiat, dar si cateva spete relevante.

 Ce este contractul de comodat / comodatul

Contractul de comodat este un act incheiat intre doua persoane, prin care sunt date spre folosinta bunuri mobile sau imobile.

Mai exact, un comodant ( cel care imprumuta bunul) acorda unui comodatar ( cel care foloseste bunul) dreptul de a folosi un bun mobil sau imobil ( apartament, casa, automobil ) pe o perioada de timp stabilita in prealabil intre cei doi. Comodantul ramane insa, in continuare, proprietarul bunului respectiv. De aceea comodatarul nu are dreptul de a imprumuta, la randul lui, bunul, decat daca a avut o intelegere in acest sens cu comodantul care si-a exprimat acordul.

Trebuie precizat faptul ca la incheierea acestui contract NU se achita sume de bani.

Conditii de implinit

Pentru ca un contract de comodat sa fie valid, trebuie sa undeplineasca urmatoarele conditii:

-proprietarul bunului ramane tot comodantul;

-dreptul de folosinta revine, pe toata durata contractului, comodatarului;

-contractul de incheie prin acceptul ambelor parti, cei doi (comodantul si comodatarul) trebuind sa stabileasca termenii si conditiile din contract;

Pentru intocmirea unui contract de comodat sunt necesare urmatoarele informatii:

-date despre partie contractante comodant si comodatar;

-obiectul contractului;

-cat va dura contractul (durata determinata sau nedeterminata);

-obligatiile celor doua parti;

-durata contractului si conditiile de incetare a contractului.

Tipuri de contract de comodat

In functie de tipul bunului imprumutat, exista 3 tipuri de contract de comodat.

1. Contract de comodat teren sau alte bunuri imobile

Contractul de comodat teren sau alte bunuri imobile este contractul prin care comodantul imprumuta un bun (proprietate sau spatiu) unui comodatar. Poate fi utilizat atat de persoane fizice, cat si de cele juridice, precum companii care au nevoie de spatiu pentru birouri, etc.

2. Contract de comodat pentru bunuri mobile

Contractul de comodat pentru bunuri mobile este contractul prin care comodantul imprumuta un bun mobil unui comodatar, pe o perioada de timp. Important este de precizat ca in contract pot fi impuse si restrictii cu privire la modul de folosire a bunului.

3. Contract de comodat auto

Contractul de comodat auto este contractu prin care comodantul ii ofera spre folosinta comodatarului un bun auto.

Riscurile contractului de comodat

La incheierea contractului de comodat exista si cateva riscuri, dupa cum urmeaza:

-daca nu se respecta toate cerintele legale poate exista riscul de a fi considerat nul;

-unele parti nu isi vor respecta obligatiile cu privire la contract;

-in cazul in care contractul nu este inregistrat la notar, nu se poate face dovada existentei contractului.

Procedura de incetare a contractului de comodat

La incheierea contractului de comondat, indiferent de tipul lui, se stabileste si valabilitatea acestuia, de comun acord, intre cele doua parti implicate ( comodant si comodatar). Atunci va inceta contractul.

Mentionam insa ca exista si anumite situatii cand contractul poate inceta inainte de expirarea perioadei de valabilitate.

In continuare oferim cateva exemple in acest sens:

-in cazul in care comodatarul nu poate poate folosi bunul din cauza anumitor intanplari personale;

-in cazul in care una din parti nu isi indeplineste obligatiile;

Model contract de comodat 

In continuare va oferim cateva modele de contract de comodat:

1. Contract de comodat teren sau alte bunuri mobile

Pentru varianta PDF, click AICI»

2. Contract de comodat pentru bunuri imobile



Pentru varianta PDF, click AICI»

3. Contract de comodat auto

Pentru varianta PDF, click AICI»

Spete relevante

In continuare va oferim cateva spete utile cu privire la contractul de comodat, asa cum au fost explicate de specialistii nostri de la portalcodulfiscal.ro

Speta 1. Investitii imobil, contract comodat

Administratorul societatii pune la dispozitia firmei, cu contract de comodat, o cladire care este folosita in activitati economice, respectiv un hotel. Firma este platitoare de impozitul pe veniturile microintreprinderilor si de TVA. Acesta urmeaza sa faca modernizari semnificative pentru aceasta cladire pentru a creste gradul de confort si de a obtine venituri mai mari. Avand in vedere ca aceasta cladire este folosita doar in activitati economice hoteliere si este in scopul obtinerii de venituri, o putem inregistra la cheltuieli deductibile?

Raspuns: 

Din cele precizate, reiese ca sunteti platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor si drept urmare cheltuielile efectuate cu modernizarea imobilul respectiv nu se analizeaza din punct de vedere al deductibilitatii cheltuielilor.
Insa, din punct de vedere contabil apreciez ca aceste cheltuieli va trebui sa se inregistreze in cheltuieli cu investitii( imobilizare corporala) si sa fie amortizata pe perioada contractului de comodat, avand in vedere prevederile de la pct. 228 din Reglementarile contabile, dispozitii care prevad ca cheltuielile efectuate in legatura cu imobilizarile corporale utilizate in baza unui contract de inchiriere, locatie de gestiune, administrare sau alte contracte similare se evidentiaza in contabilitatea entitatii care le-a efectuat, la imobilizari corporale sau drept cheltuieli in perioada in care au fost efectuate, in functie de beneficiile economice aferente, similar cheltuielilor efectuate in legatura cu imobilizarile corporale proprii.

Din punct de vedere al TVA, aceasta este deductibila conform prevederilor de la art. 297(4) din Codul fiscal, dispozitii care preavad ca orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni: a)operatiuni taxabile;

Insa, din punct de vedere al proprietarului, va trebui sa aveti in vedere si prevederile de la art. 84(1) din Codul fiscal, respectiv pct. 20 din NM,astfel:

Conform art. 84 alin. (1) din Codul fiscal, venitul brut din cedarea folosintei bunurilor din patrimoniul personal, altele decat veniturile din arendarea bunurilor agricole, reprezinta totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura stabilite potrivit contractului incheiat intre parti, pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii acestora.

La punctul 20 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, reprezinta venit brut si valoarea investitiilor la bunurile mobile si imobile ale proprietarului, uzufructuarului sau ale altui detinator legal, care fac obiectul unor contracte de cedare a folosintei bunurilor, inclusiv al contractelor de comodat, si care sunt efectuate de cealalta partecontractanta in termen de 30 de zile de la finalizarea investitiilor, partea care a efectuat investitia este obligata sa comunice proprietarului, uzufructuarului sau altui detinator legal valoarea investitiei.

Proprietarul, uzufructuarul sau alt detinator legal are obligatia sa declare la organul fiscal competent valoarea investitiei, in declaratia privind venitul realizat.

 

Speta 2. Contract comodat, cheltuieli reparatii

Doresc sa stiu daca o factura de reparatii auto poate fi inregistrata si platita integral pe asociatie (ONG) in conditiile in care exista un contract de comodat pe autovehiculul respectiv. Din punct de vedere fiscal stiu ca este deductibila jumatate, insa in aceste conditii cum platesc factura? Multumesc anticipat!

Raspuns: 

La art. 2146 din Codul civil, se precizeaza ca imprumutul de folosinta este contractul cu titlu gratuit prin care o parte, numita comodant, remite un bun mobil sau imobil celeilalte parti, numite comodatar, pentru a se folosi de acest bun, cu obligatia de a-l restitui dupa un anumit timp.

La art. 2148 se arata ca comodatarul este tinut sa pazeasca si sa conserve bunul imprumutat cu prudenta si diligenta unui bun proprietar.

Comodatarul nu poate folosi bunul imprumutat decat in conformitate cu destinatia acestuia determinata prin contract ori, in lipsa, dupa natura bunului. El nu poate permite unui tert sa il foloseasca decat cu aprobarea prealabila a comodantului.

Potrivit prevederilor de la art.2151, comodatarul suporta cheltuielile pe care le-a facut pentru a folosi bunul.
Cu toate acestea, comodatarul are dreptul sa ii fie rambursate cheltuielile pentru lucrarile necesare asupra bunului care nu puteau fi prevazute la incheierea contractului, atunci cand comodantul, instiintat in prealabil, nu s-a opus efectuarii lor ori cand, din cauza urgentei lucrarilor, acesta nu a putut fi instiintat in timp util.

Prin urmare, comodatarul suporta, de regula, cheltuielile cu combustibilul, cu reparatiile si piesele auto si alte cheltuieli izvorate din utilizarea autovehiculului.

Daca aceste reparatii nu sunt datorate utilizarii autovehicului, entitatea poate recupera costul acestora de la proprietar, daca acesta a fost instiintat in prealabil si nu s-a opus efectuarii lor.

In privinta deductibilitatii, nu are legatura plata cu deductibilitatea cheltuieli.

Se efectueaza integral plata, iar din punct de vedere fiscal, 50% este nedeductibila la determinarea rezultatului fiscal (calculul se face extracontabil).

 

Speta 3. Raport reevaluare cladire DITL. Contract comodat

 Persoana fizica detine un apartament de 4 camere din care una este pusa in folosinta in baza de contract decomodat unei persoane care desfasoara activitate independenta. Este necesar ca proprietarul sa depuna pana 31.03.2023 raport de reevaluare in vederea calculari corecte a impozitului pe cladire? Va multumesc.

Raspuns: 

Codul fiscal precizeaza la art. 458:

ART. 458 - Calculul impozitului pe cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice

(1) Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2 - 1,3% asupra valorii care poate fi:

a)valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta, depus la organul fiscal local pana la primul termen de plata din anul de referinta. In situatia depunerii raportului de evaluare dupa primul termen de plata din anul de referinta, acesta produce efecte incepand cu data de 1 ianuarie a anului fiscal urmator;

b) valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;

c) valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta. In situatia in care nu este precizata valoarea, se utilizeaza ultima valoare inregistrata in baza de date a organului fiscal;

(2) Cota impozitului pe cladiri se stabileste prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

(3) Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activitati din domeniul agricol, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a cladirii.

(4) In cazul in care valoarea cladirii nu poate fi calculata conform prevederilor alin. (1), impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform art. 457.

ART. 459 - Calculul impozitului pe cladirile cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice

(1) In cazul cladirilor cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculeaza prin insumarea:

a) impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential conform art. 457;

b) impozitului determinat pentru suprafata folosita in scop nerezidential, indicata prin declaratie pe propria raspundere, prin aplicarea cotei mentionate la art. 458 asupra valorii impozabile determinate potrivit art. 457, fara a fi necesara stabilirea valorii prin depunerea documentelor prevazute la art. 458 alin. (1).

(2) In cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza conform art. 457.

(3) In cazul cladirilor cu destinatie mixta, cand proprietarul nu declara la organul fiscal suprafata folosita in scop nerezidential, potrivit alin. (1) lit. b), impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea cotei de 0.3% asupra valorii impozabile determinate conform art. 457.

Prin urmare este necesar sa intocmiti si depuneti un Raport de reevaluare pana la final de martie 2023 pentru spatiul in comodat deoarece se desfasoara activitate economica in mod independent de catre persoana fizica. Scopul raportului respectiv este de a evita cota majorata de impozitare la DITL.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Impozit pe dividende in 2025. Cui se aplica si termen de plata

    • Dividendele sunt partea din profitul unei companii care este distribuita actionarilor ca urmare a investitiei lor in actiunile firmei respective. Dividendele se pot distribui fie anual, fie trimestrial, cu depunerea bilantului interimar si pentru ele se plateste impozit conform prevederilor legale. Afla din acest articol cat este impozitul pe dividende in 2025 si cine are obligatia de a-l plati la bugetul statului si ce alte taxe se platesc pentru dividende. » citeste mai departe aici

  • Venituri din dividende. Ce obligatii fiscale ai daca incasezi dividende

    • Veniturile din dividende reprezinta o sursa de castig pentru multi investitori, dar si o categorie fiscala care implica responsabilitati legale clare. Daca primesti dividende, este important sa cunosti obligatiile fiscale asociate acestora, inclusiv impozitul pe venit si contributiile sociale, acolo unde este cazul. In acest articol, vom detalia ce taxe trebuie sa plateasca beneficiarii de dividende in 2025, ce termene trebuie respectate si care sunt pasii necesari pentru a ramane in...» citeste mai departe aici

  • Doua impozite noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscal

    • Noi impozite au fost introduse prin Legea nr. 290/2024 si Ordonanta de Urgenta nr. 156/2024, aducand schimbari semnificative pentru contribuabilii din domeniile respective. Este vorba despre obligatii suplimentare pentru institutiile de credit, sub forma unui impozit suplimentar pe cifra de afaceri, precum si pentru persoanele juridice care detin constructii, care vor fi supuse unui impozit pe constructii incepand cu 1 ianuarie 2025. In acest context, ANAF actualizeaza, printr-un...» citeste mai departe aici

  • Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a unei notificari importante

    • Conform legislatiei in vigoare, asa cum reaminteste si ANAF contribuabililor, data de 20 ianuarie 2025 este termenul limita de depunere a notificarii pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare. Reminder ANAF! Luni, 20 ianuarie 2025, termenul limita de depunere a notificarii importante Administratia Judeteana a Finantelor Publice Ialomita reaminteste contribuabililor ca, luni 20 ianuarie 2025, este termenul de depunere al urmatoarelor declaratii, in scopul notificarii...» citeste mai departe aici

  • Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro, in anumite conditii

    • Pentru a aplica regimul microintreprinderii si in anul 2025, avand in vedere modificarile legislative recente, firmele trebuie sa indeplineasca mai multe conditii la data de 31 decembrie 2024, asa cum apar in Codul Fiscal. Insa, daca firmele au fost platitoare de impozit pe profit in anii 2023-2024, exista mai multe restrictii cu privire la posibilitatea de a reveni la impozitul pe veniturile micro. Microintreprindere in 2025. Restrictii privind aplicarea regimului micro In acest sens, este...» citeste mai departe aici

  • [MODEL] Hotarare AGA dividende si reglementari cheie

    • Distribuirea dividendelor se face pe baza Hotararii Adunarii Generale a Actionarilor (AGA). Aceasta hotarare se emite in conformitate cu reglementarile legale si statutul companiei, fiind un pas crucial in procesul de remunerare a actionarilor. In articolul de fata, vom prezenta modelul unei hotarari AGA pentru distribuirea dividendelor si vom oferi cateva aspecte cheie de luat in considerare in ceea ce priveste dividendele.» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016