Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de inchiriere cladire intre societati afiliate. Cum deducem cheltuielile?

30-Apr-2015
7052


In cazul urmator, societatea A are in patrimoniu o cladire unde are si sediul social. O parte din cladire a fost inchiriata in baza unor contracte de inchiriere altor doua societati B si C in care asociati sunt aceleasi pesoane ca la societatea A, in acest sens societatile fiind considerate persoane juridice afiliate.

Societatea A care are in patrimoniu cladirea a efectuat o serie de cheltuieli de reparatii si modernizare, majorand valoarea cladirii si recuperarea acestora prin intermediul amortizarii. Chiria perceputa pentru spatiul inchiriat este la valoarea pietei si s-a optat pentru facturarea cu TVA. Toate societatile sunt inregistrate in scopuri de TVA.

Vom stabili daca aceste cheltuieli sunt deductibile si daca veniturile sunt impozabile avand in vedere ca se desfasoara intre persoane juridice afiliate si daca este obligatoriu a se intocmi dosarul preturilor de transfer.

 

In speta de mai sus, o societate comerciala inchiriaza o parte din cladirea a carui propietar este altor doua societati comerciale. Toate cele trei societati au aceleasi peroane in structura actionariatului, deci exista o relatie de afiliere intre societatea locatoare si cele doua societati locatare, conform art.7 alin.(1) pct.21 Cod fiscal.

Nu sunt interzise relatiile economice intre persoanele afiliate, dar trebuiesc respectate prevederile legale cu privire la derularea lor.

Avand in vedere ca valoarea chiriei stabilita prin contract este stabilita la valoarea pietei, se respecta prevederile art.11 alin.(2) Cod fiscal, inlaturand riscul ca autoritatile fiscale sa ajusteze, cu ocazia unei inspectii fiscale, suma veniturilor (in cazul locatorului) si ale cheltuielilor (in cazul locatarilor).

Societatea care inchiriaza a optat pentru facturarea chiriei cu impozitare TVA. Se impune, in acest caz, ca societatea sa notifice organele fiscale competente pe formularul specificat in Codul fiscal – anexa 1 din Norme, conform art.141 alin.(3) Cod fiscal coroborat cu pct.38(3) din Normele de aplicare. Optiunea se va exercita de la data inscrisa in notificare. O copie de pe notificare va fi transmisa clientului.

Depunerea cu intarzierea nu va anula dreptul pesoanei impozabile de a aplica regimul de taxare si nici dreptul de deducere exercitat de beneficiar.

Veniturile din inchiriere sunt impozabile, conform art.19 alin.(1) Cod fiscal, in cazul locatorului.
Cheltuielile sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, cu indeplinirea conditiilor precizate la art.21 Cod fiscal, in cazul celor doua firme locatare.

In ceea ce priveste dosarul preturilor de transfer, exista obligatia de de a intocmi si prezenta dosarul preturilor de transfer numai la solicitarea organului fiscal competent, conform art.79 alin.(2) Cod de procedura fiscala, in vederea stabilirii preturilor de transfer.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Marilena Radulescu, economist si expert contabil

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Plafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?

    • Pentru a remunera angajatii, firmele pot acorda numeroase beneficii extrasalariale, fara a fi supuse impozitarii, in limita unui plafon lunar de 33% din salariu. Printre facilitati amintim tichetele de masa, cazarea sau chiar contributiile la pensii facultative. Este important de mentionat faptul ca angajatorii au de respectat mai multe reguli si trebuie sa calculeze corespunzator plafonul de 33%, fiindca aceste beneficii salariale pot fi cumulate. Plafon 33% beneficii netaxabile. Beneficii...» citeste mai departe aici

  • Factura proforma in contextul e-Factura. Mai poate fi utilizata sau nu?

    • Modul in care sunt gestionate platile intre furnizori si clienti a fost schimbat prin implementarea sistemului E-Factura. Iar in acest context, multi antreprenori se intreaba daca mai pot efectua plati pe baza facturilor proforme, asa cum se obisnuia inainte de implementarea acestui sistem electronic. Factura proforma in contextul e-Factura In conditiile existentei e-Factura si a obligatiei de a plati o suma de bani unui furnizor doar dupa ce ai primit factura fiscala prin e-Factura, se mai...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparut

    • Mai multe modificari importante cu privire la impozitul pe venit se vor aplica din 2025. Acestea vor afecta atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice, fiinca au aparut intr-o perioada economica incerta. Printre cele mai semnificative masuri se numara eliminarea scutirii de impozit pentru salariatii din sectoarele IT, constructii, agricol si industria alimentara, cresterea cotei de impozitare pentru dividendele distribuite, dar si noi reguli privind impozitarea veniturilor din transferul...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016