Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contract de mandat. Aspecte importante de care trebuie sa tinem cont!

18-Nov-2016
7309

In analiza urmatoare, avem o societate care a incheiat un contract de mandat comercial cu o persoana fizica in cadrul caruia se imputerniceste mandatarul sa negocieze si sa contracteze servicii de ambutisare conform documentatiei tehnice primite de executant, sa urmareasca realizarea reperelor si livrarea lor conform cerintelor mandantului. Pentru aceasta persoana fizica va primi o suma de bani.

Vom vedea care sunt obligatiile celor doua parti din punct de vedere al impozitelor si altor contributii datorate in conditiile in care persoana fizica prin contract isi asuma obligatia achitarii tuturor obligatiilor fiscale aferente incasarii sume. De asemenea, stabilim ce justificari trebuie sa prezinte mandatarul pentru serviciile efectuate respectiv sumele incasate.

Mandatarul trebuie sa fie persoana fizica autorizata. In lipsa autorizarii, contractul de mandat nu poate fi incheiat. Platitorul veniturilor nu are obligatia de a retine la sursa impozit pe venit sau contributii sociale ori sa declare aceste venituri intrucat Codul fiscal prevede aceasta obligatie, in cazul veniturilor din activitati independente, numai in privinta veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala.

Veniturile obtinute de persoana fizica autorizata constituie venituri din activitati independente. Venitul net anual din activitati independente se determina prin utilizarea unuia din urmatoarele sisteme:
1. sistem real - conform art. 68 din Codul fiscal, sau
2. norma de venit - art. 69 din Codul fiscal.


PFA poate opta pentru organizarea contabilitatii in partida simpla conform OMFP 170/2015 sau in partida dubla.

Astfel, conform art. 1 alin. (5) din Legea contabilita?ii nr. 82/1991 in forma modificata prin Ordonanta de urgenta nr. 79/2014 incepand cu 01.01.2015, persoanele fizice care desfasoara activitati in scopul realizarii de venituri au obligatia sa conduca evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla sau, la optiunea acestora, pe baza regulilor contabilitatii in partida dubla, potrivit reglementarilor contabile emise in acest sens, cu exceptia situatiei in care in legislatia fiscala se prevede altfel.

Pentru evidentierea in contabilitatea in partida simpla a operatiunilor efectuate se utilizeaza urmatoarele registre contabile: Registrul-jurnal de incasari si plati si Registrul-inventar.

Registrele de contabilitate se utilizeaza in stricta concordanta cu destinatia acestora si se prezinta in mod ordonat si astfel completate, incat sa permita in orice moment identificarea si controlul operatiunilor economico-financiare efectuate.

Registrul-jurnal de incasari si plati serveste la inregistrarea cronologica a tuturor sumelor incasate si platite, atat in numerar, cat si prin conturi bancare.

Sumele inregistrate in Registrul-jurnal de incasari si plati se totalizeaza lunar.
Registrul-inventar serveste la inregistrarea elementelor de natura activelor si datoriilor inventariate.

PFA pentru care determinarea venitului anual se efectueaza in sistem real are obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala, in vederea stabilirii venitului net anual.
PFA care desfasoara activitati pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit au obligatia sa completeze numai partea referitoare la venituri din Registrul de evidenta fiscala si nu au obligatii privind evidenta contabila.

Dupa infiintare PFA are obligatia de a se inregistra fiscal, in termen de 30 de zile, prin depunerea declaratiei 070 - "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau exercita profesii libere” la organul fiscal (art. 82 din Codul de procedura fiscala aprobata prin Legea 207/2015.

In termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii PFA are obligatia de a depune o declaratie referitoare la veniturile si cheltuielile estimate a se realiza pentru anul fiscal (Formular 220- Declaratie privind venitul estimat/norma de venit).

CAS (contributia de asigurari sociale)

Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente si care determina venitul net anual in sistem real, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul platilor anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, o reprezinta echivalentul a 35% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in vigoare in anul pentru care se stabilesc platile anticipate.

Conform art. 15 din Legea 340/2015 a a bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2016, castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2016 este de 2.681 lei.

Asadar, baza contributiei de asigurari sociale in anul 2016 o reprezinta 35% din 2.681 lei.
Persoana fizica autorizata nu va datora contributie de asigurari sociale daca are calitatea de pensionar sau daca:

a) venitul realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielilor efectuate in scopul desfasurarii activitatii independente, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real;
b) venitul lunar estimat a se realiza depaseste 35% din castigul salarial mediu brut, in cazul contribuabililor care desfasoara activitati impuse in sistem real si isi incep activitatea in cursul anului fiscal sau in cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la impozitarea in sistem real;

Cota de contributie de asigurari sociale este cota pentru contributia individuala(10,5%).
Contribuabilii pot opta pentru cota integrala de contributie de asigurari sociale corespunzatoare conditiilor normale de munca (26,3%).

Persoanele fizice autorizate obligate sa se asigure in sistemul public de pensii, depun anual la organul fiscal competent, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilesc platile anticipate cu titlu de contributii de asigurari sociale, declaratia privind indeplinirea conditiilor de incadrare in categoria persoanelor asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii - Formular 600.

Persoanele fizice autorizate datoreaza contributia individuala de asigurari sociale de sanatate (5,5%). Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate este diferenta pozitiva dintre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii independent, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale de sanatate sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la numarul de luni in care a fost desfasurata activitatea pe fiecare sursa de venit.

Celelalte contributii sociale sunt facultative. Persoanele fizice autorizate datoreaza impozit pe venitul net anual din activitati independente determinat pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri.

Pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a venitului daca este impusa in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, PFA va depune Declaratia privind venitul realizat - formular 200.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Dumitrescu - Economist

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016