Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contractele de comodat. Reincadrare si ajustare TVA

21-Apr-2020
6954

Am o societate A, cu asociat unic A.D., care in ianuarie 2019 achizitioneaza o ferma de la o persoana fizica prin contract de vanzare cumparare fara TVA. In luna martie 2019 prin contract de comodat cedeaza dreptul de folosinta asupra fermei unei societati B in care actionar este A.D. 90% si A.C. 10% pentru a desfasura activitati de zootehnie. Mentionez ca societatea A se ocupa cu agricultura. Din luna mai 2019 si pana in decembrie 2019 societatea A realizeaza investitii la ferma respectiva pentru care deduce TVA. In luna februarie 2020 ANAF afirma ca fiind vorba de persoane afiliate datorita actionarului A.D. intre societatile A si B, ei vor reincadra investitia care este in curs de derulare si vor ajusta baza de TVA. Va rog sa precizati daca este corect, avand in vedere ca investitia este inca in derulare. Eu consider ca prin majorarea valorii mijlocului fix, ferma, se face ajustarea de TVA sau la vanzarea fermei. 

Raspunsul specialistului nostru Mariana Prejbeanu:

Conform definitiei prezentate la art. 2146 Cod civil, comodatul este contractul cu titlu gratuit prin care o parte, numita comodant, remite un bun mobil sau imobil celeilalte parti, numite comodatar, pentru a se folosi de acest bun, cu obligatia de a-l restitui dupa un anumit timp. Altfel spus, contractul de comodat este un contract de inchiriere fara plata prin care se transfera dreptul de folosinta si, eventual, toate cheltuielile ocazionate de aceasta, comodantul pastrandu-si calitatea de proprietar.

Calitatea de comodant o poate avea orice persoana care are dreptul de a folosi bunul, daca nu i s-a interzis prin lege sau prin contract.

Comodatarul are urmatoarele obligatii:


- de a pazi si conserva bunul imprumutat cu prudenta si diligenta unui bun proprietar, intrucat contractul este incheiat in interesul sau;

-de a folosi bunul imprumutat in conformitate cu destinatia acestuia determinata prin contract sau, in lipsa, dupa natura bunului. El ii poate permite unui tert sa il utilizeze doar cu aprobarea prealabila a comodantului;

- in cazul folosirii bunului cu alta destinatie decat cea pentru care i-a fost imprumutat sau al prelungirii utilizarii dupa scadenta restituirii, de a raspunde de pierderea sau deteriorarea bunului, chiar daca aceasta se datoreaza unei forte majore. Face exceptie situatia in care dovedeste ca bunul ar fi pierit ori s-ar fi deteriorat oricum din cauza acelei forte majore;

-de a raspunde pentru pierderea bunului imprumutat atunci cand aceasta este cauzata de forta majora de care comodatarul l-ar fi putut feri intrebuintand un bun propriu sau cand, neputand salva decat unul dintre cele doua bunuri, l-a preferat pe al sau.

- de a suporta cheltuielile pe care le-a facut pentru a folosi bunul. Cu toate acestea, comodatarul are dreptul sa ii fie rambursate cheltuielile pentru lucrarile necesare asupra bunului care nu puteau fi prevazute la incheierea contractului, atunci cand comodantul, instiintat in prealabil, nu s-a opus efectuarii lor sau cand, din cauza urgentei lucrarilor, acesta nu a putut fi instiintat in timp util.

Contractul de comodat (imprumutul de folosinta cu titlu gratuit) este legal, fiind reglementat de art. 2144-2157 Cod civil. Conform art. 2148 alin. 2 Cod civil comodatarul nu poate folosi bunul imprumutat (ferma) decat in conformitate cu destinatia acestuia determinata prin contract ori dupa natura bunului. El nu poate permite unui tert sa il foloseasca decat cu aprobarea prealabila a comodantului ( proprietarului). 

Intr-adevar, organele fiscale pot sa recalifice contractul, pe considerentul ca punerea la dispozitie a spatiului de catre proprietar imbraca forma inchirierii din punct de vedere al continutului economic al tranzactiei, in conformitate cu prevederile art. 11 din Codul fiscal. In acest scop, organele fiscale pot invoca afilierea celor doua societati apreciind ca intre Societatea A-proprietarul fermei si Societatea B exista relatii de afiliere iar intre ele exista o intelegere, prin care spatiul a fost pus la dispozitie cu titlu gratuit si nu la pretul de piata.

Potrivit art.11 alin. (1) si (2) din Codul fiscal:
„Art. 11. - (1) La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe in intelesul prezentului cod, autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie care nu are un scop economic sau pot reincadra forma unui tranzactii pentru a reflecta continutul economic al tranzactiei. 
(.....)
(2) In cadrul unei tranzactii intre persoane romane si persoane nerezidente afiliate, precum si intre persoane romane afiliate, autoritatile fiscale pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau al serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei.

Pentru societatea A care a pus la dispozitia societatii B in mod gratuit ferma printr-un contract de comodat, dar a realizat investitii pentru amenajarea fermei, cheltuiala cu amortizarea si TVA nu sunt deductibile.

In ceea ce priveste ajustarea TVA, 

Preluarea spatiului de catre societatea B in baza unui contract de comodat reprezinta pentru societatea A care detine bunul respectiv in patrimoniu o operatiune asimilata unei prestari de servicii conform prevederilor art. 268 alin. (4). Practic, punerea bunului la dispozitia societatii B, cu titlu gratuit, este o operatiune asimilata unei prestari de servicii de inchiriere, scutita fara drept de deducere conform prevederilor art. 292 alin. (2) lit. f) din Codul fiscal. Pentru orice operatiune asimilata, baza de impozitare a TVA este reprezentata de valoarea de piata a serviciului prestat, cu titlu gratuit.

Regula generala prevede faptul ca trebuie efectuata ajustarea sumei TVA deduse daca o societate realizeaza operatiuni scutite fara drept de deducere sau operatiuni asimilate acestor.
Potrivit art. 305 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, taxa deductibila aferenta bunurilor de capital, in conditiile in care nu se aplica regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine, se ajusteaza, in situatiile prevazute la alin. (4) lit. a) - d), pe o perioada de 20 de ani, pentru constructia sau achizitia unui bun imobil, precum si pentru transformarea sau modernizarea unui bun imobil, daca valoarea fiecarei transformari sau modernizari este de cel putin 20% din valoarea totala a bunului imobil/partii de bun imobil dupa transformare sau modernizare. 

Conform art. 305 alin. (4) lit. a) punctul 3 si art. 305 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal, in situatia in care bunul de capital este folosit de persoana impozabila pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere a taxei intr-o masura diferita fata de deducerea initiala, ajustarea taxei deductibile se efectueaza in cadrul perioadei de ajustare de 20 de ani, pentru o douazecime din taxa dedusa initial, pentru fiecare an in care apare o modificare a destinatiei de utilizare.

In concluzie, prin deducerea TVA aferenta investitiei pentru ferma aflata in proprietate, in perioada mai-decembrie 2019, societatea A s-a angajat sa utilizeze ferma in activitati care intra in sfera TVA timp de 20 de ani. Dar in perioada respectiva, ferma nu era in folosinta societatii, nu se realizau operatiuni impozabile ci operatiuni fara drept de deducere a taxei, deci este necesara ajustarea TVA.

 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

  • Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, noua Clasificare a activitatilor din economia nationala - CAEN Rev.3 devine obligatorie pentru toti contribuabilii. In acext context, fiindca au aparut aceste actualizari prin Ordinul nr. 377/2024 al Institutului National de Statistica, persoanele fizice si juridice vor trebui sa actualizeze codul CAEN al obiectului de activitate, conform prevederilor legale. Actualizarea codului CAEN: Ce trebuie sa stie contribuabilii in 2025 Avand in vedere ca prin Ordinul...» citeste mai departe aici

  • Norme de venit 2025. LISTELE pe judete

    • Normele de venit reprezinta plafoane anuale stabilite de stat pentru determinarea impozitului pe venit la persoanele care desfasoara activitati independente. Exista anumite conditii ce trebuie indeplinite de contribuabili pentru aplicarea normelor de venit, vom analiza in acest articol principalele reglementari legislative si vom prezenta listele cu normele de venit stabilite in 2025 pentru fiecare judet. » citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016