
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Stiti ca sunteti obligat sa completati si sa pastrati permanent la sediul dvs. Registrul de Evidenta Fiscala (REF)?
Un document in care trebuie sa treceti totalul veniturilor si totalul cheltuielilor pentru intreaga perioada de activitate desfasurata in anul fiscal precedent pana la data depunerii Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice privind venitul realizat din Romania.
Problema este ca, asa cum se intampla in cazul oricarei noutati legislative, si aici apar numeroase semne de intrebare:
1) Ce categorii de contribuabili au obligatia completarii REF? 2) Pana la ce termen trebuie completat acest Registru? 3) Cum se evidentiaza veniturile brute si cheltuielile deductibile? 4) Ce NU se inregistreaza in REF? 5) Cum se pot opera modificari in Registrul de Evidenta Fiscala?
Iata de ce v-am pregatit o lucrare extrem de oportuna in acest context, o lucrare ce va ofera solutii practice si va arata cum sa va achitati cu brio de obligatia introdusa de O.M.F.P. nr. 3.254/2017: Registrul de Evidenta Fiscala PFA!
Contribuabilii prevazuti la titlul IV Impozitul pe venit din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, pentru care venitul net anual se stabileste in sistem real, in baza datelor din contabilitate, au obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala in conformitate cu prevederile prezentului ordin.
Registrul de evidenta fiscala se completeaza si de catre contribuabilii prevazuti la art. 60 pct. 1 lit. a) si d) din Codul fiscal.
Contribuabilii pentru care venitul net anual se stabileste in sistem real sunt contribuabilii care obtin urmatoarele categorii de venituri:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Potrivit art. 68 alin. (1) din Codul fiscal, venitul net anual din activitati independente se determina in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile efectuate in scopul realizarii de venituri, cu exceptia situatiilor in care sunt aplicabile prevederile art. 681 (veniturile din activitati independente realizate in baza contractelor de activitate sportiva) si art. 69 (pe baza normelor de venit).
Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectueaza in sistem real au obligatia sa completeze Registrul de evidenta fiscala, in vederea stabilirii venitului net anual, conform art. 68 alin. (8) din Codul fiscal.
Veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.
Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator, califica aceste venituri in categoria venituri din activitati independente si le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru aceasta categorie.
Sunt considerate venituri din cedarea folosintei bunurilor si veniturile obtinute de catre proprietar din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, indiferent de numarul de locuinte in care sunt situate acestea.
Inchirierea in scop turistic de catre proprietari a camerelor situate in locuintele proprietate personala, altele decat cele care constituie structuri de primire turistica, potrivit legislatiei specifice, reprezinta oferirea posibilitatii de sedere pentru o perioada de minimum 24 de oresi maximum 30 de zile intr-un an calendaristic oricarei persoane care calatoreste in scop turistic in afara mediului sau obisnuit de viata.
Pentru mai multe detalii, consultati lucrarea Registrul de Evidenta Fiscala PFA, click AICI««
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Articole similare
Noutati de ultima ora! Registrul de Evidenta Fiscala este OBLIGATORIU pentru toata lumeaRegistrul de Evidenta Fiscala pentru PFA - modalitatea corecta de completareTot ce trebuie sa stii despre veniturile din activitati independe si obligativitatea completarii Registrului de evidenta fiscala PFACadoul Rentop&Straton pentru voi, de Paste: Reduceri de pana la 70%+ transport GRATUITCe NU se inregistreaza in Registrul de evidenta fiscala?Ultimele articole
Completarea Registrului de Evidenta Fiscala. Contribuabili care au sau nu aceasta obligatieRegistrul de Evidenta Fiscala 2023. Exemple practice de completare si recomandariArticole similare
Declararea veniturilor din cedarea folosintei bunurilor de catre contribuabilii care califica aceste venituri in categoria veniturilor din activitati independenteCOMPLETAREA REGISTRULUI DE EVIDENTA FISCALA. Contribuabili care au sau nu aceasta obligatieMai este in vigoare legea care se refera la scutirea firmelor de plata impozitului pe profit?Registrul de evidenta fiscala pentru PFA-uri, publicat in Monitorul OficialFacturi primite de la furnizori inactivi. Ce implicatii fiscale si contabile apar?Ultimele articole
Obligatii declarative si de plata pentru veniturile din mai mult de 5 contracte de inchiriereCe modificari ale Codului fiscal se aplica de la 1 februarie 2013Sfaturi de la experti
Scoatere din evidenta creanta. Debitor aflat in faliment
Intrebare: Suntem firma de transport rutier marfuri si platitoare de impozit pe profit. Avem un client care a intrat in falimet in aprilie 2015 si nu este incheiata procedura pana in acest moment. Ne-am inscris la masa credala pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Care este cuantumul retinerii din salariu pentru garantia unui casier?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Subiectele saptamanii
PFA cu venituri sub 36.000 lei. Care este baza de calcul CASS pentru 2022?
Nedepunerea la timp sau completarea incorecta a D101 se sanctioneaza cu amenda de 5.000 de lei
MONOGRAFIE contabila necesara firmelor care au achizitionat masini in leasing
Miercuri, 31 mai 2023, termen limita pentru depunerea formularului 398 Declaratie speciala de TVA
Ordinul 1447/2023: 3 modificari importante privind documentele financiar-contabile