
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Noutate
Recent, Codul de procedura fiscala a fost modificat de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 19/2008. Ce evidente are Fiscul? Cum ne declara Fiscul contribuabili inactivi si care sunt consecintele?
1. Ce cuprinde Registrul contribuabililor
Organul fiscal competent organizeaza evidenta platitorilor de impozite, taxe, contributii si alte sume datorate la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, bugetul asigurarilor pentru somaj, in cadrul registrului contribuabililor.
Acest registru contine:
a) datele de identificare a contribuabilului;
b) categoriile de obligatii fiscale de declarare, denumite vector fiscal;
c) alte informatii necesare administrarii obligatiilor fiscale.
Declaratia Unica 2023 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii
Aceste date se completeaza pe baza informatiilor comunicate de dumneavoastra, de oficiul registrului comertului, de serviciul de evidenta a populatiei, de alte autoritati si institutii, precum si din constatarile proprii ale organului fiscal.
Datele din registrul contribuabililor pot fi modificate din oficiu ori de cate ori se constata ca acestea nu corespund starii de fapt reale si va vor fi comunicate dumneavoastra.
2. Cum vom fi declarati ?contribuabili inactivi?
Noutate
Contribuabilii persoane juridice sau orice alte entitati fara personalitate juridica, care nu isi indeplinesc obligatiile declarative la doua termene de declarare consecutive si carora, la cerere, nici nu li s-a aprobat de catre organul fiscal competent o masura privind indeplinirea obligatiilor lor fiscale, vor fi declarati inactivi.
3. Care sunt consecintele declararii inactive
Autoritatile fiscale pot sa nu ia in considerare o tranzactie efectuata de un contribuabil declarat inactiv.
Aceasta va influenta desigur impozitul si taxele datorate de contribuabil. De exemplu, daca contribuabilul a incheiat un contract prin care a devenit beneficiar de bunuri sau servicii, obligandu-se corespunzator la plata acestora, el poate avea surpriza ca Fiscul sa nu-i recunoasca tranzactia si, in consecinta, sa nu-i ia in considerare obligatia de plata, care nu va fi considerata cheltuiala deductibila la calculul profitului impozabil.
Atentie
Legea spune ca Fiscul poate sa nu ia in considerare o tranzactie efectuata de contribuabilul declarat inactiv. Cu alte cuvinte, Fiscul are alegere! El poate sa o ia in considerare sau nu, dupa cum ii convine.
Fiscul va avea interesul sa nu ia in considerare tranzactiile care dau nastere la cheltuieli deductibile, astfel cum am exemplificat mai sus, si sa ia in considerare tranzactiile prin care obtineti venituri impozabile.
De asemenea, nu sunt luate in considerare de autoritatile fiscale tranzactiile efectuate cu un contribuabil declarat inactiv.
Observam ca aceasta masura este una de sanctionare pentru partenerii contractuali si va avea desigur ca efect izolarea contribuabilului declarat inactiv, care nu va mai putea sa isi continue activitatea.
Atentie
Pentru acest caz, legea nu mai prevede posibilitatea, ci obligatia Fiscului de a nu lua in considerare tranzactiile efectuate cu un contribuabil inactiv, indiferent de tipul lor.
Concluzie
Atentie contribuabili! Depuneti declaratiile in termen si platiti impozitele, altfel Fiscul va poate declara inactivi, cu consecinte grave pentru activitatea dumneavoastra.
Acte normative aplicabile:
Art. 78 din Codul de procedura fiscala
Art. 11 alin. 11 si 12 din Codul fiscal
Atentie contabili!
Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Modificari de TAXE in Codul Fiscal - Studii de caz si explicatii UTILE
Sfaturi de la experti
Detasat in Romania din Germania cu documentul portabil A1. Contributii sociale. Declaratii
Intrebare: O societate comerciala din Germania are un angajat, cetatean german, care este trimis in Romania sa lucreze la o societatea comerciala care este "fiica" societatii din Germania (actionar majoritar al societatii din Romania) pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Persoana fizica rezidenta in SUA. Venituri din chirii in Romania
Intrebare: O persoana cu dubla cetatenie in Romania si SUA, care are domiciliul in SUA si detine un apartament in Romania, realizeaza venituri din inchirierea apartamentului din Romania. Unde isi declara veniturile? Aici in Romania prin...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<