
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Agentia Nationala de Administrare Fiscala, prin Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Iasi, a publicat recent un material informativ despre procedura privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal.
Contribuabilii platitori de impozit pe profit, pentru activitatile de cercetare-dezvoltare desfasurate prin mijloace proprii sau in colaborare/asociere/acord, in scopul valorificarii, beneficiaza de urmatoarele stimulente fiscale la calculul rezultatului fiscal :
1. Deducerea suplimentara la calculul rezultatului fiscal, in proportie de 50%, a cheltuielilor efectuate in anul fiscal respectiv, eligibile pentru aceste activitati.
2. Aplicarea metodei de amortizare accelerata si in cazul aparaturii si echipamentelor destinate activitatilor de cercetare-dezvoltare.
Atentie! Deducerea suplimentara se calculeaza trimestrial/anual.
In cazul in care se realizeaza pierdere fiscala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, aceasta se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 7 ani consecutivi.
Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.
de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la determinarea rezultatului fiscal trebuie sa fie din categoriile activitatilor de cercetare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica, relevante pentru activitatea desfasurata de catre contribuabili si trebuie sa indeplineasca simultan urmatoarele conditii:
- sunt cuprinse intr-un proiect, care contine cel putin urmatoarele elemente:obiectivul stabilit, perioada de desfaúurare, domeniul de cercetare-dezvoltare, sursele de finantare, categoria rezultatului.
- sunt din categoriile activitatilor de cercetare aplicativa si/sau de dezvoltare tehnologica.
3. Valorificarea rezultatelor cercetarii se poate realiza atat in folosul propriu, prin preluarea acestora in activitatea proprie, conform cerintelor activitatii industriale sau comerciale desfasurate de contribuabil, cat si prin vanzarea rezultatelor cercetarii sau utilizarea acestora in prestarea de servicii ori executarea de lucrari, precum si prin exploatarea drepturilor de proprietate intelectuala rezultate.
4. In situatia in care activitatile de cercetare-dezvoltare sunt desfasurate de mai multi contribuabili prin colaborare/asociere/acord, stimulentele fiscale se acorda fiecaruia dintre acestia, pe baza cheltuielilor eligibile efectuate. Cheltuielile eligibile efectuate de un contribuabil nu sunt luate in calcul la stabilirea stimulentelor fiscale acordate celorlalti contribuabili.
5. In situatia in care o parte dintre activitatile de cercetare-dezvoltare efectuate de un contribuabil sunt efectuate de un tert, la comanda sa, stimulentele fiscale se acorda acestuia, iar contribuabilul beneficiar nu va lua la calculul propriului stimulent fiscal cheltuielile inregistrate din partea acestui tert.
6. Stimulentele fiscale se acorda separat pentru activitatile de cercetare-dezvoltare din fiecare proiect desfasurat.
7. Deducerile nu se recalculeaza in cazul nerealizarii obiectivelor proiectului de cercetare-dezvoltare.
Cheltuielile eligibile luate in calcul la acordarea deducerii suplimentare la calculul rezultatului fiscal sunt urmatoarele:
-cheltuielile cu amortizarea sau cu inchirierea imobilizarilor corporale si necorporale sau o parte din aceste cheltuieli aferenta perioadei de utilizare a imobilizarilor corporale si necorporale la activitati de cercetare-dezvoltare;
- cheltuielile cu personalul care participa la activitati de cercetare-dezvoltare, inclusiv la activitati conexe in sprijinul acestora (documentare, efectuarea de studii, experimente, masuratori, incercari, schimb de experienta);
-cheltuielile cu intretinerea si reparatiile imobilizarilor corporale si necorporale;
-cheltuielile de exploatare, inclusiv: cheltuieli cu serviciile executate de terti, cheltuieli cu materialele consumabile, cheltuieli privind materialele de natura obiectelor de inventar, cheltuieli cu materiile prime, piese, module, componente, cheltuieli privind animalele de experiment, precum si alte produse, procese sau servicii similare folosite la activitati de cercetare-dezvoltare;
- cheltuielile de regie, care pot fi alocate direct rezultatelor cercetarii sau proportional, prin utilizarea unei chei de repartizare;
In situatia in care cheltuielile eligibile nu sunt inregistrate in totalitate pentru activitatile de cercetare-dezvoltare, acestea vor fi alocate prin utilizarea unei chei de repartizare stabilite de contribuabil.
Amortizarea accelerata in cazul aparaturii si echipamentelor destinate activitatilor de cercetare-dezvoltare se realizeaza conform prevederilor art. 28 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
In vederea determinarii sumei ce reprezinta stimulentul fiscal, cheltuielile eligibile se insumeaza si se vor inscrie in registrul de evidenta fiscala.
Sursa: Agentia Nationala de Administrare Fiscala
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate
Sfaturi de la experti
Cota de impozit pe dividende interimare distribuite in anul 2022
Intrebare: O societate repartizeaza profitul realizat la 30.06.2022 pe dividende in avans. Plata dividendelor catre asociati s-a facut in iulie 2022. Ce impozit se retine? 5% sau 8%?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Criterii marime. Raportare la 30.06.2022
Intrebare: Conform Ordinului 1669/2022, stabilirea criteriilor de marime se face astfel: â
vezi AICI raspunsul specialistilor <<