Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contributia de asigurari sociale datorata pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuala. Cum se calculeaza?

18-Feb-2016
2685

In situatia urmatoare, discutam despre un contract cu drepturi de autor, cu mentiunea ca persoana in cauza opteaza pentru retinerea unui impozit de 10%. In acest caz, stabilim cum se retine contributia individuala de asigurari sociale (CASS) si daca, in cazul in care se opteaza pentru impozit de 16% contributia individuala de asigurari sociale se calculeaza prin aplicarea cotei de 10,5% asupra diferentei dintre venitul brut si cheltuiala deductibila de 40%.

Daca in materie de impozit pe venit, baza de calcul a impozitului difera in functie de metodologia aleasa de persoana fizica pentru impozitul in cota de 10% conform art. 72 din Codul fiscal sau pentru cel final in cota de 16% conform art. 73 din Codul fiscal, in ceea ce priveste contributia de asigurari sociale, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale (CAS) datorate de persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul pe venit se retine la sursa se determina conform art. 149 din Codul fiscal.

Potrivit art. 149 din Codul fiscal, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala pentru care impozitul pe venit se retine la sursa, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale o reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila prevazuta la art. 70 determinata prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut.

Baza de calcul nu poate fi mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia (2681 lei pentru anul 2016), incadrarea efectuandu-se de catre platitorul de venituri. Contributia de asigurari sociale in cota de 10,5% se plateste de catre platitorul de venit pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-au platit veniturile.

Nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile din drepturi de proprietate realizate doar persoanele fizice asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii potrivit legii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Dani Cucu - Consultant fiscal, director al societatii de consultanta. Global Tax Management S.R.L.

contributia de asigurari sociale, venituri din drepturi de autor, codul fiscal, contributii, impozit pe venit

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016