Contributii datorate in cazul contractelor de munca cu timp partial
Un contract part time in constructii (2 ore si 1200 lei brut) pentru care nu se aplicau facilitatile pana in iulie 2019, acum beneficiaza de facilitati. CAS si CASS conform OUG 43/2019 mai datoreaza angajatorul? Pana acum era (3000-1200)*25/100 = 450 lei CAS si (3000-1200)*10%=180 lei CASS. Daca nu mai datoreaza, care este temeiul legal?
Raspunsul specialistului
In cazul in care sunt indeplinite cumulativ toate conditiile prevazute de art. 60 pct. 5 din Codul fiscal astfel cum acesta a fost succesiv modificat de OUG 114/2018 si OUG 43/2019, facilitatile fiscale vor putea fi acordate, salariatul beneficiind de cota redusa de contributie de asigurari sociale (CAS) si fiind exceptat de la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS), astfel,
- potrivit art. 138 1 alin. (1) din Codul fiscal, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5, cota CAS prevazuta la art. 138 lit. a) se reduce cu 3,75 puncte procentuale;
- potrivit art. 154 alin. (1) lit. r) din Codul fiscal, persoanele fizice pentru veniturile din salarii si asimilate salariilor in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2028 inclusiv sunt exceptate de la plata contributia de asigurari sociale de sanatate.
In temeiul art. 60 pct. 5 lit. d) din Codul fiscal, scutirea se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii si justitiei sociale si al ministrului sanatatii, prevazut la art. 147 alin. (17). In acest sens, potrivit Instructiunilor de completare a Declaratiei 112 aprobate prin OMFP 3063/2019, „conditia prevazuta la art. 60 pct. 5 lit. c) din Codul fiscal, privind salariul minim, in vigoare incepand cu data de 22 iulie 2019, se considera indeplinita” „in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga, veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3000 lei lunar, respectiv salariul minim brut pe tara de 3.000 lei lunar este stabilit pentru un program de lucru in medie de 167.333 ore pe luna, reprezentand in medie 17,928 lei/ora. Pentru salariatii care au incheiate cu angajatorii contracte de munca cu timp partial, facilitatile fiscale se acorda numai daca este indeplinita conditia ca salariul tarifar orar sa fie cel putin egal cu 17,928 lei”.
Prin urmare, facilitatile in constructii nu vizeaza eliminarea masurii introduse prin OG 4/2017 si transpuse incepand cu anul 2018 in cadrul art. 146 alin. (5 1) – (5 5) si art. 168 alin. (5 1) din Codul fiscal la nivelul CAS si CASS datorate de persoanele fizice.
De asemenea, pentru calculul CAS in situatia salariatului pentru care veniturile brute se situeaza sub nivelul salariului minim brut pe tara prevazuta pentru categoria de persoane pentru care se datoreaza CAS, respectiv 3000 lei, urmeaza a fi avute in vedere si prevederile art. 146 alin. (5 1) – (5 5) din Codul fiscal.
In acest sens, potrivit art. 146 alin. (5 1) din Codul fiscal, CAS datorata de catre persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor, in baza unui contract individual de munca cu timp partial, calculata aplicand cota de CAS asupra venitului realizat, nu poate fi mai mica decat nivelul CAS calculate prin aplicarea cotei asupra salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna pentru care se datoreaza CAS, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ. Alin. (5 1) face referire atat la cota de 25% stabilita potrivit art. 138 lit. a) din Codul fiscal cat si la cota de 21,25% stabilita potrivit art. 138 1 din Codul fiscal pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii si care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5.
Art. 146 alin. (5 5) din Codul fiscal vine sa precizeze, care este salariu minim utilizat pentru stabilirea CAS in cazul in care venitul brut este inferior salariului minim brut pe tara, in aplicarea prevederilor alin. (5 1) al art. 146 din Codul fiscal. Acesta este salariul minim brut pe tara prevazut pentru categoria de persoane pentru care se datoreaza contributiile.
Prin urmare, raman aplicabile si prevederile art. 146 alin. (5 4) din Codul fiscal, astfel ca in cazul in care nivelul CAS calculat in functie de venitul brut realizat este mai mic decat cel al CAS stabilit in functie de salariul minim, societatea va trebui sa aiba in vedere ca diferenta se plateste de catre angajator in numele angajatului/beneficiarului de venit.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Firma ABC SRL a livrat catre Universitatea de Vest - Timisoara in 05.07.2022 o tabla interactiva si un smart TV si acum Universitatea ne cere sa dam o declaratie prin care spunem ca nu raportam in e-Factura aceasta factura, ci sa le trimitem factura fizic ca sa ne-o poata plati (si nici nu o vom raporta vreodata). Este relatie BtoG. Nu este obligatoriu sa se raporteze in e-Factura toate facturile facute de la Business catre Stat? Universitatea de Vest este de Stat. Produsele electronice sunt...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O SRL din Romania are doi asociati: unul persoana juridica din Olanda, iar celalalt persoana fizica Olandeza. Asociatul persoana fizica doreste sa cedeze partile sale sociale la valoare nominala, persoanei juridice. Valoarea capitalurilor proprii este in acest moment mult mai mare decat valoarea capitalului social. Exista vreun risc din punct de vedere fiscal, in sensul ca autoritatile sa poata sa ceara ca transferul sa fie efectuat nu la valoarea nominala, ci la cea contabila si atunci persoana...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Doua persoane fizice (platitoare de tva) s-au asociat si au incheiat un contract de asociere in participatiune pentru a construi o cladire cu aport de cate 50% (teren si bani). Repartizarea beneficiilor/pierderilor se face in cota de cate 50%. Dupa finalizarea constructiei, aceasta este vanduta, rezultand profit/beneficiu. Cum se realizeaza impozitarea acestui contract? Se impoziteaza cu 10% diferenta dintre incasarea din vanzare si platile facute pentru constructia imobilului sau se impoziteaza...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate este neplatitoare de tva, insa are cod special de tva. Are contract de colaborare cu Bolt. Bacsisul pe care il incaseaza cum se inregistreaza in contabilitate? Taxa de drum incasata de la Bolt cum se inregistreaza? Facturile de bonus se scad din facturile de comision la stabilirea tva?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: La data de 31.12.2022 societatea realizeaza venituri sub 500.000 euro si are 2 salariati (un salariat cum timp partial 3 ore si un salariat cu timp partial o ora). Ambii salariati sunt pensionari. Incepand cu data de 1.01.2023 ce regim va aplica? Micro sau trece la impozit pe profit?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Suntem 2 firme (A si B) apartinand aceluiasi grup. Societatea A detine pompa de combustibili, la fel si societatea B. Societatea B din motive de mentenanta nu poate folosi pompa de combustibili pe o anumita perioada de timp. Aceasta alimenteaza combustibil de la societatea A pe perioada cat a avut loc mentenanta. Se pot refactura cheltuielile cu combustibilii de catre societatea A societatii B (singurul scop este refacturarea de cheltuieli conform Codului fiscal)? Daca da, puteti specifica si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Atentie contabili!
Legea privind combaterea Spalarii banilor a fost modificata!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
Deducerile in 2022 - studii de caz detaliate