Raportul Special
realizat de specialisti
In analiza de mai jos, vom vedea ce contributii si impozite se retin la indemnizatie, in cazul concediilor medicale.
Iata raspunsul specialistului!
In situatia in care salariatul prezinta un certificat medical pentru incapacitate temporara de munca, in ceea ce priveste contributia de asigurari sociale, vor fi aplicabile prevederi ale art. 139 alin. (1) lit. o) din Codul fiscal.
Potrivit acestor prevederi, indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator sau din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, primite pe perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, intra in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale.
Semnalam publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 125 din 8 februarie 2018 a OUG 3/2018 care modifica baza de calcul al CAS datorata in cazul indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator sau din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, primite pe perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Pentru acestea, conform prevederilor OUG 3/2018 care modifica art. 139 alin. (1) lit. o) din Codul fiscal, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale nu mai este reprezentata de 35% din castigul salarial mediu brut, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical, ci de insasi indemnizatia de asigurari sociale de sanatate.
Astfel, potrivit art. II pct. 1 din OUG 3/2018, prevederea art. 139 alin. (1) lit. o) din Codul fiscal se modifica, avand urmatorul cuprins: "(1) Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale, in cazul persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, o reprezinta castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in alte state, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, care include:[...] o) indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate de angajator sau din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii, primite pe perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor beneficiaza de concedii medicale si de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, conform prevederilor legale”, fiind eliminata prevederea „pentru care baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale este suma reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 143 alin. (2), corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical".
De asemenea, potrivit art. III alin. (5) din OUG 3/2018, "dispozitiile art. II se aplica incepand cu obligatiile declarative aferente lunii ianuarie 2018”, urmand ca in termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a OUG 3/2018 sa fie emise norme aprobate prin ordin al presedintelui ANAF.
In temeiul art. 12 din OUG 158/2006, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta dupa cum urmeaza:
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
A. de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca;
B. din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, incepand cu ziua urmatoare celor suportate de angajator, conform lit. A, si pana la data incetarii incapacitatii temporare de munca a asiguratului sau a pensionarii acestuia.
Asadar, atat indemnizatia de incapacitate temporara de munca suportata de angajator pentru primele 5 zile de concediu medical, cat si cea suportata din bugetul FNUASS se supun contributiei de asigurari sociale stabilita in cota de 25% aplicata la baza de calcul mentionata anterior.
In ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate, daca pana la 31 decembrie 2017, pentru indemnizatiile de incapacitate temporara de munca pentru boli obisnuite, angajatul nu datora contributia de asigurari sociale de sanatate, iar angajatorul datora contributia de asigurari sociale de sanatate pentru indemnizatia suportata de acesta pentru primele 5 zile, ca urmare a transferului contributiilor sociale in sarcina salariatilor incepand cu 1 ianuarie 2018 au fost eliminate prevederile referitoare la contributia de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator pentru indemnizatiile de incapacitate temporara de munca aferente concediilor medicale.
Totodata, Codul fiscal in forma modificata de OUG 79/2017 nu contine prevederi clare referitoare la modul de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate in cazul indemnizatiilor de incapacitate temporara de munca pentru boli obisnuite, aceste venituri nefiind incluse nici in categoria exceptiilor reglementate de art. 154 si nici in categoria veniturilor care se includ in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate potrivit art. 157.
Potrivit Notei de fundamentare a OUG 79/2017 care a introdus modificarea aplicabila incepand cu 1 ianuarie 2018, "se mentine regimul fiscal actual, potrivit caruia, angajatul aflat in incapacitate temporara de munca nu suporta contributia de asigurari sociale de sanatate din indemnizatia primita pe perioada in care se afla in incapacitate temporara de munca, avand in vedere faptul ca beneficiaza de o prestatie sociala pentru care a contribuit". Prin urmare, intentia legiuitorului a fost aceea de a nu supune contributiei de asigurari sociale de sanatate indemnizatiile de incapacitate temporara de munca pentru boli obisnuite.
Pe aceeasi linie, prin OUG 99/2017, au fost abrogate incepand cu 1 ianuarie 2018 si prevederile art. 44 din OUG 158/2005 care precizau ca asupra indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate nu se datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, cu exceptia contributiei de asigurari sociale de sanatate datorata de angajatori pentru indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate suportate din fondurile proprii ale acestora, fara pastrarea sau adaptarea textului corespunzator contributiei datorate de asigurat incepand cu 1 ianuarie 2018.
In aceste conditii, in opinia noastra, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca pentru boli obisnuite nu ar trebui sa intre in baza de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate.
In ceea ce priveste contributia asiguratorie pentru munca, aceasta nu se datoreaza pentru prestatiile suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetul asigurarilor pentru somaj, precum si din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.
Pe cale de consecinta, avand in vedere cele analizate mai sus, considera ca indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii, suportata de angajator, se supune contributiei de asigurari sociale si contributiei asiguratorie pentru munca, nedatorandu-se contributia de asigurari sociale de sanatate, iar cea suportata din FNUASS, este supusa contributiei de asigurari sociale, nedatorandu-se contributia de asigurari sociale de sanatate si contributia asiguratorie pentru munca.
Vezi Noul Cod Fiscal 2018 - Legea 227/2015 valabila de la 1 ianuarie 2018 >>
Raspuns oferit pentru www.portalcodulfiscal.ro de Dani Cucu, consultant fiscal si expert contabil.
Atentie contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Articole similare
Ministrii de economie si finante discuta despre impozitul specific in turismPrimarii vor fi obligati sa indexeze anual valorile pentru taxele localeCare e regimul fiscal aplicabil operatiunilor de imprumut?Utilizarea autovehiculelor de catre salariati. Cand se considera avantaj de natura salariala?Cum facem ajustarea sumei TVA deductibile in beneficiul persoanei impozabil?Ultimele articole
Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest anFirmele trebuie sa depuna D700 pana pe 31 martie 2025 daca nu se incadreaza in plafonul micro de 250.000 euroCum vor trece la impozit pe profit firmele care NU se mai incadreaza in plafonul de 250.000 euro al regimului microProiect: ANAF va ELIMINA Declaratia Unica estimativa. Cine este vizatMicrointreprindere in 2024. Trece la impozit pe profit daca rata rentabilitatii depaseste 30%?Articole similare
Modificari la procedura de restituire a taxelor autoActele normative cu incidenta in materie fiscala in perioada 29.01.2018-02.02.2018, publicate in Monitorul OficialCe presupune procedura referitoare la procesarea formularelor 230?Actele normative cu incidenta in materie fiscala in perioada 15.01.2018-19.01.2018, publicate in Monitorul OficialActele normative cu incidenta in materie fiscala in perioada 9-15 aprilie 2018Ultimele articole
12+ Noutati Fiscale pentru 2025 care va vor afecta activitateaNoutati FISCALE in 2021. Aflati dintr-o privire tot ce este nou si semnificativ pentru un contabil in acest anOFICIAL!Ratele romanilor, amanate pana la 9 luni - OUG 37/2020Valoarea tichetelor de masa si de cresa, modificata incepand cu mai 2018MFP: Proiect pentru aprobarea metodologiei privind recunoasterea competentelor profesionale dobandite de auditorii interni din sectorul publicArticole similare
Firmele vor respecta reguli noi din decembrie 2011Contributia de asigurari sociale de sanatate: datorata si de persoanele care nu realizeaza venituri?Inspectorii Antifrauda au identificat un circuit de tranzactionare fictiva de bunuri si servicii creat din 46 de firmeA fost actualizat programul pentru generarea numarului de evidenta a platiiNoutati legislative: Acte importante din perioada 12-16 octombrie 2015Ultimele articole
Impozit pe dividende 2025. Poate fi solicitata esalonare la plata pentru impozitul pe dividende?Doua IMPOZITE noi, introduse de autoritati. ANAF actualizeaza formularele 010, 013, 700 privind vectorul fiscalPlafon 33% beneficii netaxabile 2025. Plafonul se calculeaza in functie de salariul brut sau net?Impozit pe venit in 2025. Ce modificari importante au aparutImpozitul pe dividende de 10% NU se aplica dividendelor distribuite INAINTE de 1 ianuarie 2025Sfaturi de la experti
Marfa importata neconforma. Retur
Intrebare: Firma noastra returneaza un lot de marfa achizitionata in anul 2024 de la un furnizor din Serbia. Furnizorul accepta returnarea acestor produse, dar doreste sa emita o nota de credit pentru contravaloarea produselor. Firma...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Un avocat incaseaza in contul bancar o despagubire pentru un client in suma de 400.000 lei. El isi va opri onorariul de 40.000 lei si va vira persoanei fizice diferenta de 360.000 lei. Daca avocatul, datorita incasarii sumei de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Va recomandam
Solutii complete de legislatia munciiDepunere declaratiiPortal PFABlogul specialistuluiCertificatul de atestare fiscalaCodul fiscal 2024Stiri juridiceIdei de afaceriInfoinstitutiiLink-uri utile
Codul muncii 2024Legea pensiilorAfaceri profitabile Declaratii fiscaleLegea contabilitatii 2024Monitorul oficialCodul civilCodul penal 2024Legislatie TVA