Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contributii oprite cu forta pentru cei care nu vor sa faca parte din uniuni sau sindicate

11-Aug-2016
3258

Nu ne sunt necunoscute situatiile in care dupa ce se plateste un an de zile o taxa, Curtea Constitutionala anunta ca e nelegala si ca statul trebuie sa o restituie. Nu ne suna necunoscut clauzele abuzive din multe contracte, inclusiv din cele semnate cu bancile. In orice legislatie in care vor exista portite care permit abuzurile, cei care vaneaza astfel de oportunitati vor profita. Iar contribuabilii trebuie sa stie care le sunt drepturile si sa se protejeze, cu ajutorul instantelor, de astfel de abuzuri.

Toate aceste situatii ar trebui dezvaluite in momentul in care se intampla, iar oprirea unor sume din salarii pentru a cotiza obligatoriu la sindicate sau uniuni nu reprezinta o forma legala de contributie atunci cand vorbim de situatii in care persoanele dintr-un domeniu anume au libertatea de a nu face parte din sindicatul respectiv.

Un caz prezentat recent aduce in discutie din nou o cotizatie care se retine medicilor rezidenti.

"Sunt medic rezident anul III in Arad. In fiecare luna, mi se opreste din salariu o taxa de nemembru sindicat de 23 de lei. Am cerut secretariatului spitalului in care lucrez sa inceteze sustragerea ilegala din salariu, dar din raspunsul lor am inteles ca nu conteaza daca ai semnat sau nu pentru vreun sindicat, daca ti-a cerut acordul sau nu, tot ce conteaza este sa cotizezi lunar cu 23 de lei", anunta Digi24.ro la un moment dat.

Mesajul, preluat ulterior de Money.ro, e insotit de urmatoarele concluzii si explicatii:

Numele expeditorului sau al spitalului conteaza prea putin, in conditiile in care problema semnalata se dovedeste a fi extinsa si veche. De ani de zile, angajatii din sanatate, asistenta sociala si educatie care au refuzat sa se inscrie in vreun sindicat privesc neputinciosi cum, luna de luna, li se opresc bani din salariu. Nu au cui sa se planga. Angajatorul (spital, universitate, etc.) refuza sa ia masuri, mai ales ca este implicat in aceasta operatiune de umplere a conturilor sindicatelor. Unele ministere admit ca este o problema, dar nici nu iau vreo masura. Singura cale de rezolvare ramane, prin urmare, instanta. Cu riscurile si costurile de rigoare. Cunoscute, evident, si de cei care au pus la punct sistemul.

Este cat se poate de justa aceasta abordare cu cat nu este unica, iar orice lipsa de clarificare sau completare in lege lasa loc unor abuzuri care, atata vreme cat vor avea spatiu sa se desfasoare, se vor desfasura.

Daca va confruntati cu situatii similare, alegeti sa va confruntati legal atunci cand vreti sa vi se faca dreptate. Increderea in justitie trebuie sa se pastreze intr-o societate de drept, iar libertatile si obligatiile nu trebuie sa se confunde niciodata cu abuzurile si functionarea la marginea legii.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016