Contributii sociale administrator. Modificarile Codului fiscal de la 1 iulie 2012
Pana la 31.12.2012 administratorul nerezident UE este indemnizat in SRL in forma asimilat salariului cu NIF. Vedem mai jos care este modalitatea legala prin care acesta ar putea in 2012 (dupa iulie 2012) sa fie remunerat (ca salariat, PFA, conventie) si care sunt costurile asociate si obligatiile de inregistrare/declarare.
Raspuns:
Modificarile Codului fiscal stabilite de OUG 125/2011 ce urmeaza sa intre in vigoare de la 1 iulie 2012 nu privesc contributiile sociale datorate pentru remuneratia administratorului in baza contractului de mandat/administrare sau contributiile sociale datorate asupra veniturilor salariale.
La societatile comerciale cu raspundere limitata functia de administrator poate fi indeplinita in baza unui contract de mandat sau in baza unui contract individual de munca.
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Plata taxa inregistrare marca EUIPO Ce se intampla din punct de vedere al TVA-ului? Inregistrarea se face cu taxare inversa, avand in vedere ca este achizitie din Spania? Subliniez faptul ca nu detinem factura, ci...citeste mai mult
Conform art. 296 indice 3 lit. a) si b) din Codul fiscal , contribuabilii sistemelor de asigurari sociale sunt atat persoanele fizice rezidente cat si persoanele fizice nerezidente care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, precum si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte.
In consecinta, administratorul, rezident sau nerezident, va datora contributii sociale in Romania daca potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, legislatia securitatii sociale aplicabila este legislatia din acest stat.
Prin instrumente juridice internationale se intelege regulamentele comunitare privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, cat si acordurile si conventiile in domeniul securitatii sociale la care Romania este parte.
In relatia dintre statele membre UE, Spatiul Economic European (SEE) si Elvetia sunt aplicabile prevederile Regulamentului (CE) 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si cele ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala.
Regula stabilita de Regulamentul (CE) 883/2004 este ca sistemul de securitate sociala aplicabil este cel stabilit de legislatia statului membru in care lucratorul presteaza activitate.
De la aceasta regula sunt prevazute exceptii pentru anumite categorii de persoane (detasati, pluri-activitate, etc).
Documentul portabil A1 dovedeste mentinerea titularului acestuia la sistemul de securitate sociala din statul de care apartine institutia care a emis respectivul document. In lipsa acestuia devine aplicabila regula generala - cea a asigurarii conform legislatiei locului de desfasurare a activitatii.
In consecinta, daca administratorul nu prezinta documentul portabil A1 eliberat de institutia competenta din statul al carui rezident este, contributiile sociale se platesc in Romania.
Conform art. 296 indice 4 lit. e) din Codul fiscal , remuneratia administratorilor societatilor comerciale, companiilor/societatilor nationale si regiilor autonome, desemnati/numiti in conditiile legii, precum si sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor si in consiliul de administratie intra in baza de calcul al contributiilor sociale.
Art. 296 indice 18 alin. (5) din acelasi cod, prevede ca, calculul contributiilor sociale individuale se realizeaza prin aplicarea cotelor prevazute la alin. (3) asupra bazei lunare de calcul prevazute la art. 296 indice 4, corectata cu veniturile specifice fiecarei contributii in parte, cu exceptiile prevazute la art. 296 indice 15 si, dupa caz, la art. 296 indice 16.
Astfel, la calculul contributiilor individuale se exclud din baza de calcul, exceptiile prevazute la art. 296 indice 15 si, dupa caz, la art. 296 indice 16. Exceptii de la plata contributiilor sociale datorate pentru remuneratia administratorului, desemnat/numit in conditiile legii, regasim in ceea ce priveste contributia la sistemul asigurarilor pentru somaj (art. 296 indice 16 lit. c1), la contributia pentru accidente de munca si boli profesionale(art. 296 indice 16 lit. d1) si la contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale (art. 296 indice 16 lit. f).
In consecinta, daca potrivit instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, legislatia de securitate sociala aplicabila este legislatia din Romania, pentru remuneratia administratorului rezident sau nerezident se datoreaza urmatoarele contributii sociale:
- contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale de stat si contributia angajatorului la sistemul asigurarilor sociale de stat;
- contributiile de asigurari sociale de sanatate(salariat si angajator) datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
In cazul in care administratorul isi desfasoara activitatea in baza unui contract individual de munca, contributiile sociale datorate sunt cele eferente veniturilor salariale.
In ambele situatii(contract de mandat/administrator sau contract individual de munca, remuneratia administratorului sau veniturile salariale se declara in formularul 112.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Corectie impozit pe profit 2023
Intrebare: Firma SRL, platitoare de impozit pe profit, a terminat anul 2023 pe pierdere. Sold debitor 121 = 4.800 lei. In declaratia 101 depusa pentru anul 2023, la rubrica ?Diferenta de impozit pe profit de recuperat? am suma de 890 lei (am platit mai mult impozit). Aceasta suma imi apare si in fisa ROL la rubrica ?Diferente?. In anul 2024, am avut impozit pe profit in primul trimestru, dar cat am declarat, am si platit. Acum, in anul 2025, in primul trimestru, am iar de plata impozit pe profit. Trebuie...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Organizare cursuri de perfectionare. Surse de finantare ONG
Intrebare: O asociatie profesionala fara scop patrimonial doreste sa organizeze cursuri de perfectionare pentru colegii de breasla, in scopul finantarii activitatii sale. Ca surse de finantare mai exista donatii, sponsorizari si cotizatii. Poate asociatia sa emita facturi pentru prestarea acestor servicii? Se considera activitate economica si se impoziteaza? Precizez ca asociatia este inregistrata la ANAF si are CIF.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Servicii in curs de executie. Calcul costuri
Intrebare: Cum calculam suma aferenta serviciilor in curs de executie conform 1802 pentru un pachet de servicii care genereaza pierdere? De exemplu, se dau datele: Contract prestari servicii pe 1,5 ani: - Total costuri planificate pe cei 1,5 ani: 2.500 lei - Total venituri planificate pe cei 1,5 ani: 1.700 lei - S-au facturat pana in prezent sume de 1.000 lei, costurile actuale ajungand la 1.800 lei. Cum ar trebui calculata suma aferenta serviciilor in curs de executie sau ce alte inregistrari ar fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Cota de TVA aplicabila livrarii de locuinte cu avand platit in 2022
Intrebare: Societate de constructii, dezvoltator imobiliar, construieste blocuri in vederea vanzarii apartamentelor. Va rog sa imi spuneti daca pentru promisiunile facute in anii anteriori cu 5% pentru vanzarea apartamentelor se mentine cota de 5% si la vanzarea acestora. De exemplu, pentru o promisiune de vanzare din anul 2022 cu plata lunara, se va semna contractul final de vanzare a apartamentului in anul 2025 sau 2026. Cu ce cota de TVA se va face factura finala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<