Contributiile sociale. Cote, calcul, termen
Noutate Care sunt noile cote de contributii sociale valabile pentru anul 2011? Cum se
calculeaza contributiile sociale? Care este termenul de plata al acestora?
1. Platitorii contributiilor sociale
Persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajator, precum si platitorii
de venituri de natura salariala sau asimilate salariilor, au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira lunar contributiile de asigurari sociale obligatorii.
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Stornare avans - facturare Un contract pentru panouri solare, semnat si efectuat in 2023 dar “uitat” a fi trecut de pe avans pe lucrari. Avansul a fost in 2023 cu cota de tva 5%. Acum se...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
- NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Revenire Deci sa inteleg ca pentru aceasta persoana care nu mai realizaza alte venituri decat cele din contractul de mandat in cuantum de 1000 lei lunar nu este obligatorie respectarea...citeste mai mult - NOUTATI din Codul Fiscal
Validat de expertul
Portal Codul Fiscal
Plata in numerar a impozitelor Unitatea poate acorda avans spre decontare unui salariat pentru plata impozitelor si taxelor locale peste plafonul de 5000 lei? Multumesc pentru raspuns.citeste mai mult
Sub aspectul calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si a contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, in situatia persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, platitorul de venit este asimilat angajatorului.
2. Cotele de contributii sociale
2.1. Contributiile in sistemul public de pensii
Cotele pentru contributiile de asigurari sociale sunt:
a) 31,3% pentru conditii normale de munca, din care:
10,5% pentru contributia individuala;
20,8% pentru contributia datorata de angajator;
b) 36,3% pentru conditii deosebite de munca, din care:
10,5% pentru contributia individuala;
25,8% pentru contributia datorata de angajator;
c) 41,3% pentru conditii speciale de munca, din care:
10,5% pentru contributia individuala;
30,8% pentru contributia datorata de angajator.
2.2. Contributiile de asigurari sociale de sanatate
Cotele pentru contributiile de asigurari sociale de sanatate sunt:
a) 5,5% pentru contributia individuala;
b) 5,2% pentru contributia datorata
de angajator.
2.3. Contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate
Cota pentru contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate este de 0,85%.
2.4. Contributiile la bugetul asigurarilor de somaj
Cotele pentru contributiile la bugetul asigurarilor de somaj sunt:
a) 0,5% pentru contributia individuala;
b) 0,5% pentru contributia datorata de angajator.
2.5. Contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale
Pentru contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de angajator, cota este de 0,25%.
2.6. Contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale
Pentru contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, diferentiata in functie de clasa de risc, cota datorata de angajator se situeaza intre 0,15% si 0,85%.
3. Calculul contributiilor sociale
Calculul contributiilor sociale individuale se realizeaza prin aplicarea cotelor asupra bazei lunare de calcul, corectata cu veniturile specifice fiecarei contributii in parte, cu exceptiile la care ne-am referit in materialul ?Contributii sociale. Care este baza de
calcul?, de mai sus. In cazul in care din calcul rezulta o baza de calcul mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut, cota contributiei individuale de asigurari sociale se va aplica asupra echivalentului a de 5 ori castigul salarial mediu brut, pe fiecare loc de realizare a venitului.
In situatia persoanelor care realizeaza venituri de natura profesionala, calculul contributiei individuale de asigurari sociale si al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj se realizeaza prin aplicarea cotelor contributiilor sociale individuale respective asupra bazei de calcul.
Calculul contributiilor sociale datorate de angajator si de entitatile asimilate angajatorului se realizeaza prin aplicarea cotelor asupra bazelor de calcul.
4. Termenul de plata
Contributiile sociale individuale se retin si se vireaza la bugetele si fondurile carora le apartin pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza, impreuna cu contributia angajatorului sau a persoanelor asimilate angajatorului.
Prin prevederile valabile pana la 1 ianuarie 2011, prin derogare de la dispozitiile legale in vigoare privind termenele de plata, impozitele si contributiile aferente veniturilor din salarii, precum si impozitul retinut la sursa pentru veniturile din activitati desfasurate
in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, se plateau astfel:
a) trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare trimestrului, de catre contribuabilii persoane juridice platitoare de impozitul pe veniturile microintreprinderilor, asocierile fara personalitate juridica constituite intre persoane fizice, precum si de catre persoanele fizice care aveau calitatea de angajator;
b) semestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare semestrului, de catre asociatii, fundatii sau alte entitati fara scop patrimonial, cu exceptia institutiilor publice.
Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, aceste prevederi au fost abrogate.
In consecinta, incepand cu aceasta data se unifica termenele de declarare si plata a impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor si a contributiilor sociale, pentru toate categoriile de contribuabili.