Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Controalele nu ajuta pe nimeni. Reducerea taxelor ar putea fi impiedicata de excesele ANAF

16-Apr-2015
2123

Guvernul a promovat acerb noile masuri din Codul fiscal, insa mai multi reprezentanti ai mediului de afaceri, alaturi de economisti, consultanti fiscali (Consiliul fiscal a dat aviz negativ proiectului) si inclusiv unii avocati specializati in drept fiscal au explicat de ce masurile nu imbunatatesc cu mult situatia sau de ce, in unele privinte, lucrurile vor functiona chiar mai rau.

Relaxarea fiscala pare sa fi pornit cu stangul atata vreme cat in paralel a fost demarat un val de controale din partea ANAF, masuri considerate abuzuri de multi oameni de afaceri ale caror restaurante sau cluburi au fost inchise pe o perioada de o luna sau trei luni.

Codul de procedura fiscala, agresiv cu bunii platnici

Impactul pe care il va avea scaderea taxelor trebuie vazut in contextul "agresivitatii ANAF fata de bunii platnici si al modificarilor de amploare in defavoarea firmelor, aduse de noul Cod de procedura fiscala", scrie Capital.ro, amintind ca ANAF a demarat controale in forta pentru a aduce bani la buget.

Codul de procedura fiscala permite o serie de abuzuri. Echilibrarea raportului de forte intre contribuabil si stat nu se va vedea in urma masurilor propuse de noile coduri. Lucian Tanase, avocat, Radu si Asociatii SPRL, casa de avocatura afiliata EY Romania, a declarat pentru Capital.ro:

"Ceea ce surprinde la acest proiect este amploarea modificarilor introduse in defavoarea contribuabilului, modificari ce afecteaza, daca mai era nevoie, in mod substantial, drepturile contribuabilului in cadrul procedurii fiscale, precum si incercarea autoritatii fiscale de a deveni o autoritate de control la nivel national al miscarilor de fonduri intre contribuabili".

In ce priveste impunerea masurilor asiguratorii, prin procesul verbal de constatare, se considera ca
reglementarile neclare blocheaza nu doar activitatea firmelor, ci si accesul la justitie, amintesteste sursa. Fiind nevoie de un nou control al inspectiei fiscale pentru emiterea unei decizii de impunere, dat fiind faptul ca procesul verbal intocmit de Directia Antifrauda nu poate fi contestat pe fond, se asteapta luni sau ani de zile pana la finalizarea procedurii.

In aceasta privinta, Luisiana Dobrinescu, avocat specializat in drept fiscal, a explicat pentru Capital.ro de ce noile masuri aplicate de ANAF sunt excesive:

"Instrumentele care fac ravagii in mana inspectorilor antifrauda, cum ar fi masurile asiguratorii, suspendarea activitatii, au existat dintotdeauna, insa au fost aplicate ponderat, poate chiar cu prea mare zgarcenie. Totusi, nu este normal ca masurile asiguratorii, prevazute de Codul de procedura fiscala ca masuri exceptionale, sa se aplice in 90% din cazurile de controale inopinate. Legea nu s-a schimbat cu nimic si este neverosimil sa se considere ca 90% din contribuabili sunt potentiali evazionisti".

Ramane de vazut daca pe termen lung evaziunea in domeniul TVA se va reduce sau daca se va crea, intr-adevar, o relaxare fiscala prin echilibrarea raportului de forte intre firma si institutia de control. Pana la acest moment nu se poate spune ca demersurile ANAF au contribuit la relaxarea fiscala.

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Controalele nu ajuta pe nimeni. Reducerea taxelor ar putea fi impiedicata de excesele ANAF":
Rating:

Nota: 1.9 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti

  • Cesiune contract de inchiriere

    Intrebare: O SC platitoare de TVA care detine un contract de inchiriere pentru un teren cu Episcopie Unitariana (neplatitoare de TVA) cesioneaza respectivul contract de inchirere catre o alta SC platitoare de TVA, contra unei sume. Factura...
    vezi AICI raspunsul specialistilor <<

  • Corectie d700

    Intrebare: O societate cu codul CAEN 0111 a depus in data de 15 aprilie 2024 D700 pentru trecerea de la inpozit pe venit micro la impozit pe profit (deoarece asociatul unic detine 50% dintr-o alta societate cu codul CAEN 0111 platitoare de...
    vezi AICI raspunsul specialistilor <<



Subiectele saptamanii

© 2007 - 2024 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

E-factura in 2024. TOP 9 Studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016