Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Contul 117 "Rezultatul reportat"

04-Nov-2008
39208

Intrebare:

Profitul net al anul 2007 al unui srl a fost de 30.000 lei, la 30 martie 2008 AGA a hotarat repartizarea sumei de 20.000 lei la dividende, restul de 10.000 ramanand nerepartizat in contul 117 "Rezultatul reportat". Diferenta de 10.000 lei se poate repartiza in 2009 la dividende? Din punct de vedere fiscal si contabil?


Raspuns septembrie 2008:
Potrivit art. 19 din Legii contabilitatii nr. 82/1991, in contabilitate, profitul sau pierderea se
stabileste cumulat de la inceputul exercitiului financiar. Inchiderea conturilor de venituri si cheltuieli se efectueaza, de regula, la sfarsitul exercitiului financiar.

Rezultatul definitiv al exercitiului financiar se stabileste la inchiderea acestuia.

Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Situatiile financiare anuale, insotite de raportul administratorilor, raportul de audit sau raportul comisiei de cenzori, dupa caz, si de propunerea de distribuire a profitului sunt aprobate in adunarea generala.

Profitul realizat in exercitiul curent se repartizeaza la:


? rezerve (legale, statutare);
? poate fi utilizat pentru acoperirea pierderii contabile;
? distribuirea de dividende;
? surse proprii de finantare;
? se poate lasa nerepartizat.

Rezultatul reportat se inregistreaza in contul 117 ?Rezultatul reportat?. Rezultatul reportat tine evidenta rezultatului sau partii din rezultatul exercitiului precedent nerepartizat de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor, respectiv a pierderii neacoperite si a rezultatului provenit din corectarea erorilor contabile.

In cazul in care nu ati constituit rezerva legala, va reamintim ca aceasta se constituie intr-un procent de 5% aplicat asupra profitului contabil, stabilit inainte de calculul impozitului pe profit, dar nu mai mult de 20% din capitalul social. Sumele care depasesc aceste valori sunt nedeductibile din punct de vedere fiscal.

Profitul net al anului 2007 a fost de 30.000 lei.
In exercitiul urmator, respectiv in anul 2008, se efectueaza inchiderea contului de profit si
pierdere:

 121 = 117 30.000
"Profit si pierdere" ?Rezultatul reportat? 

In anul 2008 ati hotarat sa repartizati suma de 20.000 lei la dividende. Inregistrarea repartizarii dividendelor in urma aprobarii situatiilor financiare de catre adunarea generala, se efectueaza

astfel:

 117 = 457 20.000
?Rezultatul reportat? ?Dividende de plata?

 457 = % 20.000
? Dividende de plata? 5311 16.800
?Casa in lei?
446 3.200
?Alte impozite taxe si
varsaminte asimilate?
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Ochelari conducatori auto Multumesc pentru lamuriri. Inteleg deci ca practic conducatorii auto nu se incadreaza, nefiind o cheltuiala de sanatate si securitate in munca. Dar, daca angajatorul decide prin...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    DATE INFORMATIVE la data de 31 decembrie 2024 Si daca cel in euro pe termen lung este inregistrat in balanta in contul 162, iar cel pe termen scurt in euro este inregistrat in balanta in contul 519, la ce randuri din F30 se...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Titular PFA student sub 26 de ani. Pierdere fiscala. CASS In cazul unui PFA infiintat in octombrie 2024, in sistem real, care incheie anul 2024 cu pierdere fiscala, are obligatia de plata a CASS daca titularul este student sub 26 de ani?...citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Inregistare fonduri nerambursabile DR 16 Care este monografia contabila pentru decontarea facturilor din fonduri nerambursabile DR 16 la tragerea primei transe? Avand in vedere ca facturile sunt deja achitate.citeste mai mult
  • NOUTATI din Codul Fiscal
    Validat de expertul
    Portal Codul Fiscal
    Arhivare facturi xml Firma primeste facturile, odata cu marfa si le receptioneaza. Ele apar in SPV, in 5 zile calendaristice, dar marfa este vanduta, intre timp, nu toata, o parte. Eu am abonament la...citeste mai mult

 446 = 5121 3.200
?Alte impozite ?Conturi la banci
taxe si varsaminte in lei?
asimilate?

Veniturile sub forma de dividende se impun cu cota de 16%. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine societatii care le distribuie.

Termenul pana la care se vireaza impozitul este data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata dividendelor.

In cazul in care doar distribuiti profitul la dividende, dar nu le si platiti in anul 2008, termenul de plata al impozitului pe dividende este pana la data de 31 decembrie 2008.

Potrivit art. 67 din Legea societatilor comerciale nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dividendele se distribuie asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel.

Acestea se platesc in termenul stabilit de adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea comerciala va plati daune-interese pentru perioada de intarziere, la nivelul dobanzii legale, daca prin actul constitutiv sau prin hotararea adunarii generale a actionarilor care a aprobat situatia financiara aferenta exercitiului financiar incheiat nu s-a stabilit o dobanda mai mare.

Aceasta prevedere nu se aplica in mod obligatoriu, ci numai in cazul in care actionarii/asociatii societatii dumneavoastra va solicita acest lucru.
Nu se vor putea distribui dividende decat din profituri determinate potrivit legii.

Incepand cu anul 2007 a mai avut loc o modificare legata de cota de impunere a dividendelor.

Potrivit dispozitiilor art. 36, alin. (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, dividendele distribuite catre un asociat, persoana juridica romana, nu sunt impozitate daca beneficiarul dividendelor detine minim 15% din titlurile de participare la data platii dividendelor, pe o perioada de 2 ani impliniti la data platii acestora. Prevederea se aplica si in cazul dividendelor platite din profiturile nerepartizate anterior anului 2007.

Lasand profitul nerepartizat ati procedat corect deoarece potrivit Ordinului ministrului economiei si finantelor nr. 2374/2007 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului finantelor publice nr. 1752/2005 pentru aprobarea reglementarilor contabile conforme cu directivele europene, pct. 17, societatile nu mai pot reveni asupra inregistrarilor efectuate cu privire la repartizarea profitului.


In concluzie, puteti distribui profitul exercitiilor anterioare repartizat in contul 117 ?Rezultatul reportat?, ori de cate ori adunarea generala va hotari acest lucru. De asemenea, nu toata suma din contul 117 ?Rezultatul reportat? trebuie repartizata intr-o singura transa.

Diferenta de 10.000 lei ramane in contul 117 ?Rezultatul reportat? si poate fi distribuita in anii urmatori.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
 MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?



MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

Atentie contabili!
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARI la Situatiile Financiare: Ce a schimbat Ordinul 107/2025?
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016