Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conventie civila incheiata cu o persoana fizica sau PFA. Obligatii societate comerciala

30-Iul-2010
11333

Conventie civila incheiata cu o persoana fizica sau PFA. Obligatii societate comerciala

Justinian Cucu

Intrebare: In cazul unei conventii civile incheiata cu o persoana fizica pentru prestarea unui serviciu de formare, care sunt obligatiile societatii? Dar in cazul unui contract cu o PFA?

De la 01 iulie 2010 aceste activitati pentru PFA se considera dependente si se retin si contributiile salariale?

Raspuns: Codul fiscal distinge intre doua metodologii de calcul a impozitului pe venitul realizat ca urmare a conventiilor civile, cu implicatii asupra obligatiilor care incumba atat persoanei fizice cat si platitorului. Diferentierea intre aplicarea unuia dintre cele doua tratamente fiscale este data de optiunea persoanei fizice (sau PFA) mentionata in contractul incheiat.


1. Incadrarea veniturilor realizate de persoane fizice (sau PFA) ca urmare conventiilor/contractelor civile incheiate, in conditiile art. 942 si urmatoarele din Codul civil, in vederea impozitarii, in categoria veniturilor din activitati independente potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, implica pentru platitorii de astfel de venituri obligatia sa retina si vireze impotul pe venit in cota de 10% aplicata la venitul brut. Acest impozit este considerata o plata anticipata in contul impozitului pe venit anual datorat de persoana fizica (sau PFA).

In temeiul art. 93 din Codul fiscal, platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor pe veniturile prevazute la art. 52 din Codul fiscal au obligatia sa depuna o declaratie informativa (Declaratia 205) privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent, pentru anul expirat.

2. Incadrarea veniturilor realizate de persoane fizice (sau PFA) din activitati desfasurate ca urmare conventiilor/contractelor civile incheiate, in conditiile art. 942 si urmatoarele din Codul civil, in categoria veniturilor ?Venituri din alte surse?, potrivit art. 78 alin. (1) lit. e) din Codul fiscal, implica pentru platitorul venitului (societatea) obligatia de a retine impozitul pe venit in cota de 16% aplicata la venitul brut.

Acest impozit este un impozit final pentru persoana fizica (si pentru PFA). Optiunea de impunere cu 16% trebuie exercitata in scris, in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.

In temeiul art. 93 din Codul fiscal, platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor pe veniturile prevazute la art. 78 din Codul fiscal au obligatia sa depuna o declaratie informativa (Declaratia 205) privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pana la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat.

Impozitul retinut la sursa de platitorul de venit in ambele situatii, potrivit art. 52 si respectiv potrivit art. 79 din Codul fiscal, trebuie declarat de catre acesta prin completarea si depunerea Declaratiei 100 privind obligatiile de plata la bugetul de stat.

Impozitul pe venit datorat de persoanele fizice (si PFA) care desfasoara activitati independente si sunt autorizate potrivit OUG 44/2008 se plateste in cursul anului de catre persoana fizica prin efectuarea de plati anticipate cu titlu de impozit urmare a depunerii declaratiei privind veniturile si cheltuielile estimate sau pe baza veniturilor din anul precedent. Impozitul pe venitul net anual impozabil datorat este declarat de persoana fizica (si de PFA) prin completarea declaratiei de impunere 200, avand totodata si obligatia de plata a diferentelor de impozit anual datorat.

Reconsiderarea drept venituri dependente a veniturilor realizate de persoane fizice (si PFA) din activitati desfasurate ca urmare conventiilor/contractelor civile incheiate, in conditiile Codului civil sau a veniturilor din activitati independente de PFA se poate realiza doar in urma unei actiuni de inspectie fiscala si numai daca cel putin unul din criteriile mentionate la art. 7 alin. (1) pct. 2.1. este indeplinit.

Independent de riscul reconsiderarii veniturilor, platitorul este supus, potrivit art. III alin. (4) din OUG 58/2010, obligatiei declararii, calculului, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale, de asigurari sociale de sanatate si de asigurari de somaj, in conformitate cu prevederile legale in vigoare.

In legatura cu aceasta obligatie, in opinia noastra sunt necesare atat clarificari in ceea ce priveste modul de aplicare la nivelul platitorului, cat si modificari in procedura completarii si depunerii declaratiilor de asigurare reglementata de Legea 19/2000, Legea 95/2006 si de Legea 76/2002, cu atat mai mult cu cat pana in prezent, potrivit acestor acte normative in vigoare, platitorul de venit nu are obligatii privind plata contributiilor individuale.

Situatia este cu atat mai neclara, in contextul nemodificarii legilor speciale de asigurari sociale, si al publicarii proiectului normelor metodologice de aplicare a prevederilor art. III din OUG 58/2010. Potrivit acestuia din urma, se transfera obligatia declararii si platii contributiilor in sarcina persoanei fizice si nu a platitorului de venit astfel cum dispune ordonanta de urgenta intrata in vigoare la 1 iulie 2010.

Mai multe articole despre PFA gasiti pe www.fiscalitatea.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Urmareste-ne pe Google News
keyboard_double_arrow_right

Atentie contabili!

Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti 
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici


MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
keyboard_double_arrow_left






Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • SAF-T. Ce amenzi se aplica pentru contribuabilii mici care NU depun D406 din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, firmele mici capata si ele obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), asa cum s-a stabilit prin Ordinul ANAF nr. 1.783/2021. Practic, vorbim de ultima etapa majora a calendarului de implementare a raportarii SAF-T in Romania, obligatia fiind deja in vigoare pentru contribuabilii mari si cei mijlocii, din 2022, respectiv 2023. Ce amenzi se aplica pentru nerespectarea legii? Reamintim ca SAF-T este un fisier in format electronic, standardizat international,...» citeste mai departe aici

  • Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele

    • Conform legislatiei in vigoare, salariul minim brut pe tara a crescut de la 1 ianuarie 2025 si a ajuns la suma de 4.050 lei. In acest context ITM Caras Severin aduce mai multe precizari importante pentru firme. Salariu minim a ajuns la 4.050 lei din 2025. 5 lucruri importante pe care trebuie sa le stie firmele In raport de dispozitiile art.1 din HG nr. 1506/2024 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, de la 1 ianuarie 2025, salariul de baza minim brut pe ? ara...» citeste mai departe aici

  • Din ianuarie 2025 a intrat in vigoare noul impozit de 1% pe constructii. Cine are aceasta obligatie

    • Un nou sistem de calcul al impozitului pe constructii, care se aplica asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor inca din data de 31 decembrie a anului anterior, este un vigoare incepand cu 1 ianuarie 2025. Cum se va stabili impozitul, pana cand se va plati acesta, si cine are aceasta obligatie, vedem in randurile care urmeaza. Mentionam insa ca pentru a putea aplica aceste reglementari Ministerul Finantelor trebuie sa emita normele metodologice corespunzatoare. Din...» citeste mai departe aici

  • Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare

    • Angajatii sau administratorii firmelor care se deplaseaza in afara tarii in interes de serviciu sau pentru diverse misiuni sunt remunerati de angajatori cu diurna externa. Este extrem de important ca acesta sa fie calculata corespunzator, nu doar pentru respectarea reglementarilor fiscale, dar si pentru a evita posibile erori care ar putea afecta atat drepturile salariatului, cat si contabilitatea companiei. Diurna externa. Cum se calculeaza si ce documente justificative sunt necesare In acest...» citeste mai departe aici

  • NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025

    • Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. NOI OBLIGATII pentru contribuabilii nerezidenti din ianuarie 2025 Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii nerezidenti care detin cod de TVA in Romania vor trebui sa depuna declaratia 406 (SAF-T), insa intr-o forma simplificata. Obligatia vizeaza companiile inregistrate direct, prin reprezentant fiscal sau cele cu sedii fixe in...» citeste mai departe aici

  • Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an

    • Inca din data de 1 ianuarie 2025 se aplica mai multe modificari in privinta impozitului pe veniturile microintreprinderii, pe care le vom enunta in continuarea articolului. Printre cele mai importante apare schimbarea cu privire la plafon, care a scazut de la 500.000 euro la 250.000 euro. Impozit pe veniturile micro in 2025. Ce schimbari au aparut pentru acest an 1. Scade plafonul de venituri pentru a aplica pentru acest sistem de impozitare Astfel, o microintreprindere este o persoana juridica...» citeste mai departe aici

Atentie contabili!
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Modificari importante in Codul fiscal!
Descarcati GRATUIT
Raportul Special

realizat de specialisti
MODIFICARILE din Declaratia SAF-T. Obligatiile pentru contribuabilii mici
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016