Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conventii civile. Contributii sociale

17-Mai-2011
6085
Problema:
As vrea sa stiu, in cadrul unui proiect finantat din fonduri europene nerambursabile cu obiectiv formare profesionala, care sunt impozitele pe care le retin formatorilor.


1) Pot incheia conventie civila? Se considera activitate dependenta sau profesie libera? Unde se incadreaza ?

2) Formatorul preda cursuri operare pc, va avea un contract civil. Care sunt toate taxele si impozitele aferente ?

Solutie:
1. Pentru predarea cursurilor de formare profesionala se poate incheia cu persoana fizica formatoare o conventie civila de prestari de servicii.
Activitatea desfasurata de o persoana fizica in baza conventiei civile poate fi reincadrata ca activitate dependenta, daca este indeplinit cel putin unul din criteriile prevazute la art. 7 alin. 1 pct. 2.1 din Codul fiscal , respectiv: persoana fizica se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru; in prestarea activitatii, se foloseste exclusiv baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca sau altele asemenea si contribuie cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu; platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca.

De la posibilitatea reincadrarii unei activitati in activitate dependenta sunt exceptate activitatile desfasurate in mod independent ce genereaza venituri din profesii libere, precum si din drepturi de autor si drepturi conexe.

In ceea ce priveste posibilitatea ca aceasta activitate sa fie tratata drept profesie liberala, precizam ca aceasta implica o activitate intelectuala exercitata de o persoana pe cont propriu (liber-profesionist), care face parte, in mod obligatoriu, dintr-un ordin profesional. La pct. 23 din Normele metodologice date in aplicarea art. 46 din Codul fiscal sunt enumerate profesiile libere (medici, avocati, consultanti fiscali, arhitecti, traducatori etc.), cu mentiunea ca in aceasta categorie sunt incluse orice profesii reglementate in mod independent prin lege. In cazul prezentat nu este vorba de o profesie libera intrucat persoana fizica respectiva nu desfasoara activitatea in calitate de membru al unei profesii reglementate, chiar daca activitatea de predare a cursurilor de operare pe calculator poate fi desfasurata in mod independent (ca persoana fizica autorizata, spre exemplu).

2. Pentru sumele platite persoanei fizice in baza conventiei civile, platitorul de venit are urmatoarele obligatii:
- sa retina impozitul pe venit sub forma de plata anticipata 10% (art. 52 alin. 1 lit. d, alin. 2 si alin. 3 din Codul fiscal ) ori sub forma de impozit final 16% (art. 521 alin. 1-4 din Codul fiscal), pe baza optiunii persoanei fizice exercitata in scris la momentul incheieirii conventiei civile;
- sa retina contributia individuala la asigurarile sociale (CAS 10,5%) si la asigurarile de somaj (0,5%), daca persoana fizica nu este pensionar, in conformitate cu prevederile art. III alin. 2, 5, 11, 13, 17 lit. b, 18 si 19 din OUG 58/2010, modificata si completata prin OUG 82/2010, cu modificarile ulterioare.

Persoana fizica are obligatia declararii individuale a veniturilor la casa de asigurari de sanatate teritoriala, in vederea achitarii contributiei individuale la asigurarile sociale de sanatate (CASS 5,5%) in conformitate cu prevederile art. 257 alin. 2 lit. b din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Conventii civile. Contributii sociale":
Rating:

Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti
NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016







Sfaturi de la experti



Subiectele saptamanii

  • Ce sunt cheltuielile sociale si ce trebuie sa stie companiile despre aceste tipuri de cheltuieli

    • Cheltuielile sociale ale unei companii constau in costurile sau investitiile care sunt directionate catre angajati sau catre comunitatea in cadrul careia compania isi desfasoara activitatea. Aceste costuri sau investitii sunt considerate beneficii intr-un cadru de responsabilitate sociala si au ca scop sprijinirea bunastarii angajatilor si contributia la o dezvoltare a conditiilor sociale. Cheltuielile sociale pot contribui la crearea unei imagini pozitive a companiei, la atragerea si mentinerea...» citeste mai departe aici

© 2007 - 2023 RENTROP & STRATON. All rights reserved.

Atentie contabili!

Atentie, contabili!
Modificari importante in Codul fiscal!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti

NOUTATILE din CODUL FISCAL aduse de Legea 296/2023 – lista completa + data intrarii in vigoare –

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016